Spogladam za okno i widze szare chmury, takie z ktorych pewnie zaraz spadnie deszcz. Pogoda na dzis nie jest juz taka optymistyczna jak kilka dni temu
Przysmaki Karolkimozna wiec liczyc na wyszukane obiadki. Wtedy sprawdzaja sie rozgrzewajace zupki-kremy lub salatki. Dzis wiec zapraszam na szybka salatke ryzowa z curry. Jest dobra nie tylko do pracy ;) Salatka ryzowa z curry skladniki: 1 woreczek ryzu (takiego co sie nie klei) 1 czerwona papryka peczek szczypiorku garsc rodzynek 1 mala puszka kukurydzy kawalek wedzonego kurczaka lub zamiennie zolty
Przysmaki KarolkiOstatnio zauwazylam, ze im blizej wiosny tym czesciej na moim stole goszcza roznego rodzaju zielone salatki. Nie wiem czy to podswiadome zaklinanie zimy by juz sobie
Przysmaki KarolkiMoja pierwsza w tym roku wyprawe na dzialke moge zaliczyc do bardzo udanych. W promieniach kwietniowego slonca oddalam sie slodkiemu lenistwu. Czas plynal mi bardzo przyjemnie
Przysmaki KarolkiMaj to zdecydowanie moj najukochanszy miesiac. Tyle sie teraz dzieje i nie mam tu na mysli wszelakich uroczystosci rodzinnych, ktorych w kalendarzu jest az za duzo
Przysmaki KarolkiNastały upalne dni, prawdziwe, gorące lato, kiedy nic się nie chce. Kuchnia działa wtedy na pół gwizdka. Podstawą menu stają się lekkie sałatki i owoce. U nas wciąż rządzą truskawki, które pochłaniamy w ilościach wręcz hurtowych. Ciągle nie mamy dość ;-) Dziś te cudowne owoce wykorzystałam na chłodnik. Idealny na ten upał. A chłodnik niecodzienny, bo mimo zastosowania słodkich truskawek jest
Przysmaki KarolkiLato zaczyna nas rozpieszczać. W upalne dni najlepsze są zimne posiłki. Ja proponuje Wam dziś pyszną, szybką przekąskę, która dla mnie równie dobrze może być kolacją. Szybka sałatka z arbuza i fety składniki: na 4 porcje 1/4 arbuza 100 g fety kilka listków mięty 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz wykonanie: Arbuza i fetę kroimy
Przysmaki KarolkiWpis prosty, szybki, nieskomplikowany. Pomysł na sałatki, jedna bardziej obiadowa, druga kolacyjna. Jedna ostrzejsza, druga delikatniejsza. Którą wybieracie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZa oknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozgrzanym grillu, do marynaty, która została na misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą, piec aż będą ciemnobrązowe, około 30 minut. Podawać z sałatką, albo surówką i chlebem . Sos idealnie nadaje się do maczania chlebka
Bernika - moj kulinarny pamietniknaszych nadmorskich miejscowości porcję pysznego, bałtyckiego, wędzonego łososia. Mąż, który przepada za łososiem, w przeciwieństwie do mnie, poprosił o zrobienie z niego czegoś innego niż tylko kanapki i sałatki. Dlatego po chwili namysłu na stole pojawiła się taka oto kolorowa kolacja. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna klasyczna propozycja. Sezon nowalijkowy, lato w pełni, na targowiskach króluje młoda kapusta. Dlatego przedstawiam wam moja wersje, a dla tych co jeszcze nie robili zapraszam
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest jedna z najpopularniejszych na świecie sałatek i jak zawsze wykonanie i jej odmiany różnią się w zależności kto gotuje. Dzisiaj przedstawiam wam wersje Julii Child opublikowaną w magazynie Parade Sunday 26 sierpnia 1984. Do tej pory robiłam j ą wg siebie i zawsze mi smakowała, ale teraz przyznać się muszę ze ta wyszła najlepsza jak ą do tej pory
Bernika - moj kulinarny pamietnikAddio pomidory, Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół " Kto zna te piosenkę to wie ze już wkrótce ja nucić będziemy, a na razie ja wole śpiewać " Amore pomidori, Amore ulubione"... a wy kochacie soczystość, smak i delikatność pomidorów? Jeśli tak to jest to przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikTo już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w
Bernika - moj kulinarny pamietnik