ziaren (słonecznik, dynia, sezam) natka pietruszki do dekoracji Buraki pokroić w słomkę. Jabłka obrać, pokroić w słomkę, połączyć z burakami. Czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą i olejem, polać sałatkę. Posypać prażonymi pestkami. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Smacznego
Obiad gotowykurczaka w chrupiącej panierce. Tak przygotowane polędwiczki są domową wersją popularnego fast food’a. Idealnie smakują z frytkami i zestawem surówek. Możecie je również pokroić i dodać do sałatki. Wspaniałe do obiadu, jak i na przyjęcie. U mnie takie polędwiczki cieszą się niezwykłą popularnością. Polędwiczki z kurczaka często też przygotowuje w zdrowszej wersji – w piekarniku lub na patelni
Słodkie okruszkiczosnkowy to chyba obecnie najbardziej popularny sos używany przez Polaków. Idealnie pasuje zarówno do mięsa z grilla, pizzy, pieczywa czy sałatek. W sklepach możemy kupić już gotowe sosy czosnkowe , tylko ten przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy i tańszy. Przygotowując samemu taki sos, mamy pewność jakich składników do jego przygotowania użyliśmy oraz kiedy był on zrobiony. Pamiętajmy, że czosnek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z komosy ryżowej i soczewicy Składniki: Czerwona soczewica – 100g Komos ryżowa – 100g Pomidorki koktajlowe – 250g Papryka czerwona – 1 sztuka Groszek konserwowy – 100g Oliwa z oliwek – 1 łyżka Kurkuma, sól, pieprz
Kuchnia Bon AppetitBardzo nie lubię mieć takich zaległości. Sałatka miała być sylwestrową. Niestety nie udało mi się jej wówczas zrobić. Zrobiłam ją już w Nowym Roku. Choć mięsna nie należy do ciężkich. Pełna smaków i aromatów. Czyż połączenie boczku i jabłek nie jest idealnym? Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Świąteczne przepisy". Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami 750 g boczku
Dzieje kuchennej WiewióryZapiekanka na wzór słynnej sałatki kebab-gyros. Mięso z warzywami i ryżem to świetny pomysł na obiad lub późny posiłek mimo tego że, trochę kalorii w sobie ma. Ta pyszna zapiekanka gości u mnie co najmniej dwa razy w miesiącu, cudownie pachnie i tak samo smakuje. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Składniki: Składniki
Wanilia i Kardamongrejpfruta. Owoc ma wielkość, kształt i kolor dużej mandarynki z wydłużoną końcówką, ma soczysty, słodko-kwaśny smak. Owoce można spożywać bez żadnego przygotowania (wystarczy obrać jak każdy cytrus) w sałatkach owocowych, deserach, można również wykorzystać w przetworach (np. dżemie, soku, konfiturach). Cząstki owocu łatwo się oddzielają od siebie. Mineola to jedna z odmian tangerynki, powstała w USA na Florydzie. Nazwa
WojnaNaSmaki.plChciałam Was zachęcić do zrobienia sałatki śledziowej, z dodatkiem słodkiej gruszki i orzechów. SKŁADNIKI: 4 matjasy 1 gruszka 1 czerwona cebula 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu i kawalek selera 2-3 łyżki grzybów marynowanych 2 łyżki przesiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku WYKONANIE: śledzie namoczyć
Kuchnia Beatyzmiękną a sos zredukuje o połowę. Do buraka dodać przestudzony sos, czerwoną cebulę, olej, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia obie części sałatki wyłożyć na półmisek na przemian obok siebie. Oprószyć posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiosolonej i posłodzonej wodzie przez 25-30 minut (jak szparagi). Korzeń po obraniu ciemnieje jak obrane jabłko, można temu zapobiec kropiąc go sokiem z cytryny. Z wężymorda można przygotować sałatkę, spożywać go obsmażonego z bułką tartą jak kalafior, można dodać go do jajecznicy lub omleta czy zapiekanki. Wężymord jest rośliną dwuletnią, rośnie w krajach o umiarkowanym klimacie (można hodować
WojnaNaSmaki.plmieszając zagotować. Do sosu dodać skórkę z cytryny, kapary i 1 łyżkę wody z kaparów, klposy i podgrzewać około 10 minut podawać z puree ziemniaczanym i np. z sałatką z czerwonych buraczków z przepisu tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niewielkim i podłużnym kształcie i słodkim smaku. Wyglądem przypominają pomidory cherry, ale są bardziej podłużne. Występują w kolorze czerwonym i żółtym. Świetnie nadają się do bezpośredniego spożycia, do sałatek czy do dekoracji potraw. Źródło: Biedronka
WojnaNaSmaki.plSkładniki: 1 melon (żółty) 2 jabłka kiść winogron 150 g posiekanej czekolady 200 g Serka Wiejskiego Piątnica ½ szklanki rodzynek 2 łyżki miodu płynnego Sposób przygotowania: Melon
WojnaNaSmaki.pldrobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju. Do głębokiego naczynia wsypujemy ostudzony makaron, tuńczyka, pokrojone warzywa, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę i Serek Wiejski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną. Źródło: Piątnica
WojnaNaSmaki.plPrzygotowałam pyszny, orzeźwiający koktajl z egzotycznym owocem liczi, bogatym między innymi w witaminę C, kwas foliowy. Liczi jest świetnym dodatkiem do sałatek, owsianek lub smoothies. Składniki: 10 owoców liczi 1 banan sok wyciśnięty z 2 grejpfrutów łyżeczka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Owoce liczi obieram, pozbawiam z pestek, banana kroję na kawałki. Owoce wrzucam
Kukuleczki