tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba(...)pieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści
ladykitchenmasła dla naszego organizmu:Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone(...)zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej. Pozdrawiam
NaKońcuJęzykatemu usłyszałam o Kuźni – lokalu, który stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych ryb, wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów i dań z grilla. Na testowanie Kuźni wybrałam sobie dzień, w którym dostałam pracę. Idealny czas na świętowanie. Lokal w środku(...)opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni i samemu się przekonać o jakości
Pasja SmakuWtedy się okazuje, że nasza silna wola jest strasznie słaba. A może, zamiast rzucać się jak wściekli na wszystko, co ma napis fit samemu zacząć od małych kroczków? Zamienić śmietanę na jogurt, biały cukier na brązowy itp.? A może to da efekt? Dziś chcę wam pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach(...)garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można, ale ileż można Ja i Najcierpliwszy uwielbiamy jajka faszerowane. Kombinujemy z nadzieniami i wychodzą pyszności. Poznajcie kilka naszych ulubionych zestawów. Podstawą każdego
ladykitchen