sałatka z ziemniakami - 4496 przepisów (strona:152/300)

Sałatka jarzynowa 164

jest ktoś kto nie lubi sałatki jarzynowej? Oj chyba nikt, klasyka nad klasyką. U większości obowiązkowo na stole podczas Świąt, u nas również na co dzień na kolację, śniadanie.   Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 3 jajka 1 cebula 4 ogórki kiszone 1 jabłko obrane 1 puszka groszku konserwowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 ml gęstej śmietany 2 łyżki(...)musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy bardzo dokładnie. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek. Kroimy w kosteczkę. Ja posiadam takie fajne urządzenie - sitko do krojenia warzyw, można zakupić w sklepach stacjonarnych lub pod tym linkiem na przykład Sitko . Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Cebulę, ogórki i jabłko również kroimy w kosteczkę

Życie zaczyna się w kuchni
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 246

upieczeniu wiórki ziemniaka skąpane w oliwie przypominają w smaku chipsy :) Jeśli chodzi o zioła to na warsztatach wykorzystaliśmy mieszankę szałwii i rozmarynu - ich żywiczne aromaty pięknie komponują się z ziemniakami. Można je jednak zastąpić innymi ziołami, takimi jak bazylia, oregano i natka pietruszki. Mamy wczesną wiosnę, dlatego szczególnie polecam Wam teraz spróbować zmiksować z oliwą ładne listki rzodkiewki (osobiście uwielbiam(...)oliwie. Ja polecam Wam ją jako przekąskę na przyjęciu, jako dodatek do sałatki (uwielbiam ją jeść w ten sposób!) czy obiadu we włoskim stylu. Focaccię pokrojoną na prostokąty możecie także zabrać ze sobą na wycieczkę, piknik czy zapakować dzieciom do szkoły. Najlepsza focaccia z ziołami i ziemniakami Składniki / na 8 porcji: ciasto: 250-280 g mąki do wypieku pizzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziołowy sos do sałatek 176

Kiedy pojawiły się na rynku, sama lubiłam od czasu do czasu kupić i użyć do sałatki.  Jak sobie dobrze przypominam, było to jakieś 20 lat temu. Byłam wtedy na studiach i zaczynałam przygodę z kuchnią. Były zupki chińskie, gorące kubki, puree z ziemniaków w proszku. Były również wizyty w barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy(...)chwała im za to. A mnie pozostaje się cieszyć, że i na mnie przyszła pora i przetworzonej żywności w moim menu nie ma prawie w ogóle.  Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego

bistro mama
Sałatka z jajkiem, porem, ziemniakami i kukurydzą 151

Uwielbiam tą sałatkę za to, że jest prosta, smaczna i przypomina mi dzieciństwo Co potrzeba: 1 duży por, 8 jajek, 4 mniejsze ziemniaki, 1 puszka kukurydzy, 2 czubate łyżki majonezu, 1 płaska łyżeczka soli, pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, zostawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Por kroimy w cienkie półplasterki, dajemy do miski, posypujemy solą, odstawiamy

Bułka z Chlebem
Sałatka jajeczna 202

przeważają dania z jaj. Głównie jaja faszerowane majonezem. Z racji tego, że jaja to motyw przewodni to i sałatka będzie jajeczna. Delikatna, lekko ostra.  PRZEPIS 🌿 jaja ugotowane na twardo 5 szt.  🌿 kukurydza 1 mała puszka 🌿 por biała część 🌿 ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 szt.  🌿 jabłko 1 szt.  🌿 sól, pieprz do smaku 🌿 majonez 2 łyżki 🌿 musztarda sarepska

Kuchnia Paulettes
SAŁATKA JARZYNOWA 159

byłam dzieckiem. Jej przygotowaniem w moim domu zajmujemy się wszyscy. Każdy z domowników jest za coś odpowiedzialny, przygotowanie tej sałatki to zawsze świetna zabawa .  Składniki: 4 jajka 4 marchewki puszka groszku puszka kukurydzy por biała część 1 jabłko 3 ziemniaki majonez- 3 łyżki sól, pieprz Wykonanie: *Marchewki i ziemniaki obieramy, gotujemy, kiedy ostygną kroimy w małą kosteczkę.  * Jajka

Z Majeczką w kuchni
Wegetariańska zupa ogórkowa (bezglutenowa) 215

Przedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ

Kawa z mlekiem
Wegetariańska zupa ogórkowa (bezglutenowa) 228

Przedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ

Kawa z mlekiem
Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. 268

danie w całości było naprawdę smaczne, a sałatka stanowiła jego najciekawszy element. Postanowiłem ją zatem odtworzyć i oto jest: sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. Mniam. Bardzo szczere mniam. Jeżeli chcecie poznać bardziej tradycyjne zestawienie śledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko 1 ogórek kiszony

zadanie-gotowanie
szybka sałatka z resztek 191

obiedzie pozostała mi i fasolka szparagowa i ziemniaki.Postanowiłam wykorzystać i zrobiłam całkiem smaczną sałatkę ..Sałatka to takie w sumie danie śmietnik 🙂 .Prawie wszystko można wykorzystać.. składniki: 20 dag fasolki szparagowej ugotowanej 3 ziemniaki-ugotowane 6-8 jajek ugotowanych na twardo 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 ogórki kiszone 2 łyżki czubate majonezu 1 łyżeczka

Ugotujmy Coś
Racuszki twarogowo kokosowe 226

starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem. Wspaniele komponują się też z twarogiem. Racuszki twarogowo kokosowe. Składniki : - 900 g twarogu tłustego - 6 dużych jaj - 4 czubate

mojewypiekiinietylko
Kotleciki z mintaja 210

bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 185

emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z  gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure z  ziemniaków z sosem tymiankowym Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty. Wraz z innymi blogerami kulinarnymi spędziłam bardzo sympatyczny dzień

Kulinarne przygody Gatity
21 lat, Sokołów i gotowanie 178

sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 169

boczkiem i kminkiem   cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania

królestwo garów