Pozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól(...)tace z grubymi oczkami. W przezroczystej salaterce układałam warstwami: 1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu. Trzonkiem widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami do góry, oraz
Kuchenne zapiski Edytyzawartość błonnika (2-2,5%) powoduje, że jego spożycie jest korzystne dla dzieci i osób dorosłych. Rozróżniamy typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania(...)przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy w siedzibie firmy w Laskach Koszalińskich, gdzie oglądaliśmy przechowalnię sadzeniaków. O ziemniakach opowiadał Pan Krzysztof Korolewicz. Ciąg dalszy relacji z wizyty wkrótce... *Europlant – zajmuje się produkcją kwalifikowanych sadzeniaków
królestwo garówżółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni. Składanie potrawy: Na placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara. *Typy ziemniaków: - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia(...)przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne zastawa
królestwo garówskładniki zalegające w lodówce nie wylądowały w koszu. I tak kurczak Teściowej upieczony dla nas do sałatki zyskał drugie życie i kawałki papryk oraz szczypior również. Wyszło pysznie, ładnie, a efekt przerósł oczekiwania. Po raz kolejny sprawdziło się moje umiłowanie do ziemniaków i sera po prostu;) Smacznego
Kuchnia po mojemuZalewajka żurek z ziemniakami czyli zupa bieda z okolic Łodzi. Zalewajka tradycyjna czyli żurek z ziemniakami i grzybami to kultowa zupa z okolic mojej rodzinnej Łodzi
Cztery Fajeryzagotowujemy *** *** Na końcu możemy także dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Kapusta najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE
Blog z ApetytemSałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki musztardowym sosie przyjemnie wyrazista w smaku sałatka. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka Składniki: Warzywa: 2 świeże średnie ogórki 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 puszka fasoli czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 plastry cebuli(...)kukurydzę i fasolę. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy schłodzoną z pieczywem albo pieczonymi ziemniakami lub koprem włoskim . Wspaniale nadaje się na lunch do pracy albo rodzinne przyjęcie. Smacznego! Artykuł Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plSałatka jarzynowa Dalsze testowanie produktów firmy Majonez KieleckiDziś postanowiłam przetestować musztardę delikatesową .Bardzo dobrze sprawdziła się w sałatce jarzynowej, ale też do mięs i
Kuchnia DanusiSałatka ze świeżego szpinaku. Idealny dodatek do obiadu. Szybka do zrobienia, kolorowa i bardzo smaczna. Podałam ją z ziemniakami i kotletami z piersi kurczaka. Więcej przepisów na surówki i dodatki do obiadów znajdziecie na moim blogu w zakładce SURÓWKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Będzie mi również bardzo miło jeśli dołączycie(...)tego swoje zdjęcie dania. Składniki 2 garście świeżego szpinaku 6 rzodkiewek 1/2 żółtej małej papryki kawałek czerwonej papryki 4 plasterki sera żółtego 1 sos włoski do sałatek 4 łyżki oleju 2 łyżki przegotowanej wody Sos włoski wsypać do miseczki i wymieszać z wodą i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Liście szpinaku ułożyć na półmisku, a następnie pokrojoną w cienkie paski
O kuchni z uczuciemmnie najlepsza z dotychczas używanych. Składniki: - ok.1kg dyni bez skóry (u mnie piżmowa) - ok.450g obranych ziemniaków - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - ok.150g obranej marchwi - 1 puszka mleczka kokosowego - ok.800-850ml bulionu lub wody (u mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy(...)podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew (ja marchew gotowałam osobno, bo dopiero po czasie wpadłam na pomysł by ją dodać, dlatego nie ma jej na zdjęciu...). Całość mieszamy, zalewamy bulionem (u mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część
Smaczne Zdrowepieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same
Zasmakuj KuchniSałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby. Składniki: 25 dag kiszonej kapusty 2 kiszone ogórki 2 jabłka 5 ziemniaków 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ugotowanymi jajkami (żółtka odłożyć). Dodać posiekaną
Tradycyjna KuchniaOstatnio miałam straszna ochotę na sałatkę jarzynową, przyznam szczerze że dawno je nie robiłam. Tradycyjna sałatka która gości prawie w każdym domu, szczególnie na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1 seler 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki(...)musztardy 1 mały słoik majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, uważając żeby się nie rozgotowały. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, oczyszczona i umyta paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy, dodajemy do pozostałych
Bajeczna Kuchniaprzetwory i ich kombinacje sałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana. Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie moją faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą. 2 pietruszki 1 mały seler 4 marchewki 2 ziemniaki 5 ogórków kiszonych 1 por 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek 4 łyżeczki(...)ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie
Jadło i czytadłoZielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto(...)kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi. Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast
Chilli Czosnek i Oliwa