pasta z białej fasoli, pasta z jajeczna, pasta z tuńczyka, pasta z zielonego groszku, czy chociażby zwykły, prosty twarożek z koperkiem, naleśniki na słodko Obiady – kasza z szynką w sosie żurawinowym, kurczak w sosie pieczarkowym, czy gulasz węgierski. Do tego podawana jest surówka i na przykład kasza Kolacje – sałatka gyros, sałatka z brokułem, makaron z sosem alfredo, makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Taką sałatkę możecie zrobić jak wam zostanie ryż z obiadu ale nie tylko. Tak naprawdę 30 minut przygotowania i mamy lekką i smaczną przekąskę. Wykorzystałam groszek mrożony bo wolę go od konserwowego. 1/2 szklanki ryżu 1 papryka czerwona 120 g tuńczyka w puszcze w zalewie własnej 1/2 szklanki groszku mrożonego 6 pomidorów suszonych
wesoła kuchniakrewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką Zajrzyjcie też do tych kilku przepisów na dania z dynią, zarówno na słono jak i słodko: 5 przepisów na ciasta z dynią Chilli con carne z dynią i kalafiorem Sałatka z pieczoną dynią i serem feta Pasta z dyni i koziego
nietylkopasta.plSałatka do zrobienia w pięć minut. Często taką robię na piknik w ramach przekąski. Jest lekka, zdrowa i syta za razem. Pakuje w pudełka i każdy ma swoją porcję. Bardzo dobra jest także na lunch do pracy. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g pełnoziarnisty ryż z quinoa Uncle Bens 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 garść roszponki
wesoła kuchniaZapraszam na sałatkę z czerwonego ryżu. Dzięki temu, że ryż był gotowany z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego Krakus, nabrał pysznego smaku i aromatu. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 szkl czerwonego ryżu 200ml wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 1 mała puszka kukurydzy (212g) 1 zielony świeży ogórek ( średni) 1 łyżka majonezu
słodkie i nie tylko historie kulinarnewege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty KOTLETY ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE: 20-40 minut + gotowanie ziemniaków Ilość porcji: 7-8 kotletów, 4 porcje SKŁADNIKI: – 400 g ugotowanych ziemniaków – 1 puszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym, odsączona) – 1 jajko – 1/2 szklanki bułki tartej – 1 łyżeczka soli(...)Ziemniaki ugotuj lub wykorzystaj do kotletów resztkę ziemniaków z obiadu. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Do przestudzonych ziemniaków dodaj posiekane świeże zioła, jajko, odsączonego dokładnie tuńczyka, sól i pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy stwórz 7-8 kotlecików. Kotleciki układaj na talerzu i włóż je do lodówki na 30 minut
nietylkopasta.pldeszczowe dni , wtedy zamiast lekkich sałat częściej przygotowujemy najróżniejsze sałatki. Z treściwym dodatkiem majonezu czy śmietany zamiast lekkich dressingów. Ta akurat powstała z tego co było pod ręką ( czytaj w lodówce ) Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 6 jajek ugotowanych na twardo pół pęczka natki pietruszki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu
Z Majeczką w kuchnibobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla
Chilli Czosnek i OliwaMargarynę w cieście można zastąpić masłem. Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem. Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem. Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny. Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego . Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskawitaminy A, C i E o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią mózg przed działaniem wolnych rodników. Znajdziemy je między innymi w kolorowych warzywach i owocach, dlatego warto uzupełnić dietę o sałatki i koktajle z ich dodatkiem. Nienasycone kwasy tłuszczowe - odżywianie dla mózgu Nasz mózg składa się głównie z wody, białka i tłuszczu. Dieta wartościowa dla mózgu musi zawierać źródła nienasyconych kwasów(...)której poza zdrowymi tłuszczami znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy działających ochronnie na nasz układ nerwowy. Źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie: tłuste ryby morskie - śledź, makrela, sardynki, szprotki, łosoś, tuńczyk awokado orzechy i pestki siemię lniane, olej lniany oliwa z oliwek extra vergine oliwki nasiona chia Mówiąc o tłuszczach nie zapominajmy o lecytynie, która jest bardzo ważnym elementem składowym
Chilli Czosnek i Oliwaramach styczniowego odciążania menu przygotowałam ziemniaczane kotlety z groszkiem i szpinakiem a w środku każdego z nich krył się kawałek ciągnącej się mozzarelli. Do tego sałatka z marynowanego na szybko ogórka z czerwoną cebulą i koperkiem. Pyszne, chociaż przyznać się muszę, że oblepianie mozzarelli masą ziemniaczaną, panierowanie i smażenie było trochę wymagające. Dlatego polecam robić małe kotleciki, żeby łatwiej było(...)nimi operować. Warto się trochę pobawić bo danie dobrze smakuje i warte jest zachodu. Tu przepisy na inne kotlety ziemniaczane – ze szpinakiem, podane z tzatziki lub z tuńczykiem i kukurydzą Praktycznie nie jem mięsa w tym miesiącu (pomijając jedną upieczoną kaczkę), nie jest to jakaś zaplanowana akcja, ale potrzeba organizmu. W przeciwieństwie do Emilki, która nadal najchętniej zajada klopsiki
Cooking for Emilynależą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się(...)Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek dyni. Nie wystrzegam się także masła, ale też nie przesadzam z ilością. 5. Po piąte - pomysł Teraz, znając podstawy, możemy tworzyć tysiące
Kuchnia EllieSałatka ta towarzyszy mi już od kilu lat. Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić
Anioły w kuchniSałatka ta towarzyszy mi już od kilu lat. Jest bardzo prosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić
Anioły w kuchnimieć pod ręką pyszny i pożywny posiłek :) Sałatkę przygotowuje się w kilka chwil (nie licząc czasu przeznaczonego na ugotowanie i wystudzenie ryżu), a składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Ryż możecie zastąpić również makaronem. Polecam! Składniki (na ok. 6-7 porcji): 1 1/3 szklanki ryżu (białego lub brązowego) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 kiszone ogórki 1 puszka
MyCookBook.pl