sałatka z suszonymi pomidorami - 2637 przepisów (strona:146/176)

Zdrowe przekąski w podróży. 139

Wybierając się w podróż poza wygodnymi butami i wodą warto zaopatrzyć się w jedzenie. Wszak wiadomo człowiek głodny, człowiek zły.  Idąc w góry, lecąc samolotem

Czarnawisienka
Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą 238

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Weekend z grillem #2 161

kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety(...)wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone papryki 4 dymki kilka pieczarek suszone pomidory kilkanaście czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy środek. Solimy, pieprzymy, skrapiamy z obu stron

Marder&Marder Manufacture
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 166

znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami. W Toskanii można też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny(...)różnymi dodatkami stanowią najpopularniejszą przystawkę w lokalnych restauracjach i osteriach. Są świetnie także jako niedroga przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z kremem limonkowym bez pieczenia - "Fit Słodkości" Kinga Paruzel 191

SKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki orzechów (ja użyłam mixu w którego skład wchodziły orzechy takie jak: nerkowca, ziemne, laskowe, migdały i brazylisjkie) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, czyli jakieś 200 g  1 limonka szczypta soli Krem limonkowy: 2 owoce awokado 3 limonki 1 szklanka świeżego ananasa (pokrojony w kostkę) 1 figa 1/4 szklanki miodu(...)serca i chorób serca. badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado).  doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny

ClauditteMissCooking
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 204

amatorów słodkości w nietypowym wydaniu. Na Kos uprawia się lokalną odmianę słodkich pomidorów, z których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie . Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru(...)które marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić. Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak przygotować grilla 174

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak przygotować grilla 144

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień 96

przecież nie można go podać do stołu. Tylko co wtedy podać? Jak się jednak okazało zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, marchewki, cebuli oraz czosnku jest genialna, ma mnóstwo smaku, jest delikatna i przyjemnie słodko-kwaśna. Goście byli zachwyceni! Pyszne pieczone pomidory Właśnie pieczona pomidorowa stała się podstawą naszego myślenia o menu na cały tydzień. Przepis wpadł nam w ręce(...)Sałata rzymska 2 szt. 3,99 zł Cebula szalotka 100 g 2,58 zł Cebula żółta 500 g 2,8 zł Pomidory malinowe 2 kg 14 zł Pomidory gałązkowe 1 kg 6 zł Marchew BIO 500 g 4,49 zł Pietruszka 300 g 3,1 zł Seler 400 g 2,9 zł Natka pietruszki 2 zł Pęczek bazylii

Niedzielny kucharz
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 472

wędzonym pstrągiem Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki z pomidora, cebuli i ogórka konserwowego. Proporcje w zalinkowanym przepisie starczają na 2 duże porcje, w ebooku przeliczyłam przepis na 4 osoby. Wymyśliłam też, że skoro dzień wcześniej pieczemy ziemniaki(...)kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. Rady: Pozostałą w opakowaniu śmietanę wykorzystaj do kurczaka a'la Gaston Gerard w sobotę. Do kurczaka możesz także wykorzystać ten sam ser co do makaronu, polecam zatem kupić od razu kawałek 250 g. Piątek - Pieczony łosoś z koprem włoskim i pomidorami Koper włoski chyba nie jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 176

oliwa "sansa", nazywana też oliwą z wytłoczyn lub pomace. Wyobraźcie sobie, że oliwkę podzielimy na 100 części. 13 z nich daje nam oliwę. Pozostałe 77% to woda oraz susz, czyli wytłoczyny. Czy producentom opłaca się wyrzucić 77% swojego surowca? Oczywiście, że nie. Wrzucają więc wytłoczyny do rozpuszczalnika, poddają procesowi chemicznego uzdatniania i produkują oliwę "sansa". Mówiąc inaczej, jest to oliwa(...)zapachy. Stąd ta cała zabawa:) Powinniśmy wyczuć nuty balsamiczne, aromaty owocowe o różnym natężeniu (lekko, średnio i mocno owocowe) oraz różne aromaty warzywne (zielony pomidor, karczoch, migdał, pieprz, aromat trawiasty itd - ja wyczuwam tylko trawiasty, pomidor albo warzywny:)). 4. Teraz przechodzimy do smakowania. Nabieramy niewielką ilość oliwy do ust i po czym staramy się wprowadzić do ust powietrze. Czynność nazywa

Chilli Czosnek i Oliwa