polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g), 5 łyżek pestek słonecznika, 5 łyżek pestek dyni, 2 łyżki miodu*, opakowanie ciasta francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki
królestwo garówOrzeźwiające w smaku i bardzo aromatyczne zioło, idealnie nadaje się też jako dodatek do surówek i sałatek. U mnie propozycja chrupiącej i aromatycznej surówki z fenkułem w roli głównej. Składniki: koper włoski(fenkuł) jabłko marchewka 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Wykonanie: Koper pokroić
Pysznie & PięknieTa sałatka jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych. Przez długi czas nie mogłam się przekonać do serów pleśniowych, nie tyle chodziło tu o
KuchniaWeDwoje.plSkoro sezon grillowy to oczywiście sałatki! Dzisiaj propozycja dość wyrazista w smaku, w bardzo wiosennym nastroju ;) Składniki: garść liści szpinaku 1/2 awokado kawałek Gorgonzoli kilka pomidorków koktajlowych słonecznik sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać słonecznikiem i skropić
Piąty grzech głównyserca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki(...)zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi
Łycha smakówsera z pleśnią1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini3 łyżki oliwy1 łyżka sosu balsamicznego1/3 łyżeczki musztardy delikatesowejNa talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny
Monia miesza i gotujebądź też innej długo dojrzewającej) garść podprażonych ziaren słonecznika 100 g sera brie sos: łyżka octu winnego 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w kosteczkę, szynkę w paski, ser w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki i wymieszać. Składniki sosu umieścić w sloiczku, zakręcić
na moim stole...sałatka do pracy. Zawsze do pracy biorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIbył zadowolony... Miseczki na sałatkę Składniki: (na 4 sztuki) 20 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 50 ml oleju 1 jajko pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy
Lawendowe Nieboszpinaku, trzeba było to ogarnąć bo nawet Ona nie zje tyle na raz i tak oto postała sałatka. Składniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie
greenscarfJedna z moich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół(...)drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego
pyszne zdrowościmoim mniemaniu Sałatkę Idealną, definitywnie przez duże "S"... *O nie, nie! To nie była firma gastronomiczna. Sałatka z gruszką i lazurem sałata zielona (lub mieszanka sałat z torebki) 100g sera z niebieską pleśnią (blue, lazur) 1 duża gruszka 4 łyżki nasion słonecznika 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytyny 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sól Sałatę umyć
Zapiski Młodej Żonyniedźwiedzi, czarnuszka, kozieradka mielona Wykonanie: Do miski przesypujemy kaszę. Dodajemy słonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku na drobno i dodajemy do kaszy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie odstawiamy na 1 godzinę, aby sałatka się przegryzła. Smacznego
kgwjanczewomożemy zdecydować, co będziemy jedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw. Do pakowania jedzenia zachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji(...)paski. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla
Czerwona Porzeczkaczerwonej cebuli 6 szprotek z oleju 2 łyżki słonecznika bazylia pól łyżeczki oregano pól łyżeczki tymianek pół łyżeczki sól,pieprz olej lniany Wykonanie: Do salaterki wykładamy miks sałat , na nie połówki pomidorków, paprykę pokrojoną w kostkę ,krążki cebuli, szprotki osączone. Posypujemy pestkami, zioła mieszamy ze sobą, łączymy z olejem, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchni