też jakiś sposób aby mieć chwilę tylko dla siebie. Na pierwszy ogień poszedł Fromage du Curé affine au Muscadet. Ser dojrzewający o szorstkiej, wilgotnej, pomarańczowej skórce i miękkim, elastycznym miąższu usianym małymi otworami wyprodukowany z surowego mleka. Wylądował w sałatce z roszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam(...)zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli. Piekę je zawinięte w folię aluminiową przez około 1,5 godziny. Do przygotowania takiej sałatki można użyć również innego sera dojrzewającego typu Brie i Camember." Czytaj więcej
Wiem co jemPysznych surówek nigdy dość a do tego z tak pysznych sałat. Z endywią wiąże się śmieszna sytuacja gdyż kupując ja w markecie pani przy kasie zapytała
Moje Małe CzarowanieBrakuje Wam pomysłu na oryginalną sałatkę do grilla? Wypróbujcie przepis na sałatkę z arbuza, bałkańskiego sera i mięty z dodatkiem sosu balsamiczno-truflowego. Jest bardzo orzeźwiająca i świetnie sprawdzi się w ciepłe dni. Dodatkowo jest łatwa do przygotowania
Milion SmakówSzybki lunch box do pracy! Zdrowa sałatka z łososiem i serem bałkańskim. Pychota! Polecam! SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść sałaty masłowej - 4 oliwki czarne - pomidorki koktjalowe - kapary - 6 kosteczek sera bałkańskiego (do kupienia w Lidlu) - ogórek zielony - 2 łyżki brązowej ciecierzycy - łosoś wędzony + dresing (ocet winny o smaku morelowym, oliwa z oliwek, sól, sok z limonki) Zjedlibyście taką w pracy
SMYKWKUCHNIWiosna. Ptaki śpiewają, za oknem jasno, wszystko kwitnie, oczy pieką, a ja mam w głowie tylko jedno. Powraca trauma z dzieciństwa związana z tą jakże przyjazną
Wypisz Wymalujoliwek i bazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć się w krzaczek świeżej bazylii, uwielbiam jej smak i zapach. Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z serem, a już makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać by dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie traci smak
Kuchcik gotujeSmaczna i prosta w wykonaniu sałatka z ryżem, kurczakiem serem i papryką konserwową. 500 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 150 g ryżu 1 puszka kukurydzy 120 g sera gouda 2 papryki konserwowe 2 łyżki szczypiorku 3-4 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanej
VioletoweKucharzenietakich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy
ClauditteMissCookingZajrzałam wczoraj do lodówki, by przekąsić coś po pracy :) kawałek sera, hmm..? może szybka sałatka? ooo.. tak :) I nieskromnie mówiąc: Najlepsza jaką jadłam w życiu :) Pomimo, że ma zaledwie parę składników :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaDziś sałatka na szybko z serem korycińskim naturalnym,Czesławy Zarzeckiej. Moja rodzina zakochała się z tym serze. Ser świetnie smakuje też taki roztopiony np. na kotletach z piersi kurczaka. Polecam ten ser bo jest świetny. Już pisałam w poprzednim poście gdzie dowiecie się o tym wspaniałym serze ale przypomnę. Wszystko znajdziecie tutaj Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniWitajcie! Czas na mój hit! Nie dość że przepyszny to na dodatek gotowy w 5 minut! . Idealne na śniadanie czy prosty deser. Musicie zaopatrzyć się koniecznie
Kuchnia PROzdrowotnaLekka sałatka z młodym szpinakiem, serem mozarella i suszonymi pomidorami, polana sosem winegret. Błyskawiczny pomysł na kolorowe danie z wykorzystaniem świeżego szpinaku. Składniki: szpinak baby mozarella suszone pomidory pestki słonecznika 4 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól, pieprz Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć, pomidory pokroić w paski, a kulkę mozarelli porwać
wyzwania kuchenneWinogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów. Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki: Winogrona - 600 g Papryka czerwona - 5 sztuk Ocet
SzczyptaSmaQpracy? Co zjeść, żeby dostarczyć choć odrobinę wartości odżywczych, jednocześnie zaspokoić głód, nie spędzać godzin w kuchni i nie przytyć? Sałatkę! Ale nie byle jaką, bo sałatkę z kurczakiem, awokado, serem feta i warzywami :)Składniki: pół awokado kawałek filetu z kurczaka 3 pomidory kilka różyczek brokułu kilka oliwek 4 plastry sera feta odrobina oliwy Wykonanie: Kurczaka kroimy w dosyć
Taste Of My Day