salatka z serem feta - 2720 przepisów (strona:137/182)

Serowy garnek w 15 minut! 144

papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu) 3 łyżki słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz(...)średnim ogniu przez około 8 minut *** *** Przez ten czas potrawę mieszamy kilka razy *** *** Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy ser (u mnie gorgonzola i ser feta) i gotujemy już bez przykrycia przez około 3-4 minuty, aż ser się rozpuści, a bulion trochę odparuje *** *** Śmietankę mieszamy z mąką oraz kilkoma łyżkami sosu z patelni i wlewamy ponownie do potrawy

Blog z Apetytem
Grecka z kaszą jaglaną i pestkami dyni 184

porcję) - 2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 26 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 2 ogórki (ok. 72 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka pestek dyni (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Kaszę(...)Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Ogórka kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną kaszą i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - witaminę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 209

Sałata lodowa jako chyba jedyna nadaje się do krojenia nożem. Jest krucha, słodkawa. Nie wiem jak Wy, ale ja ją bardzo lubię. Chyba tego roku będzie

Smaki Ewy
Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą, rukolą, pietruszką i pomidorem 128

Co potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, 3 większe pomidory, 1 serek feta (200 g), 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 garść

Bułka z Chlebem
Kieszonki z ciasta francuskiego na 3 sposoby 144

przygotowanie i szybkie pieczenie. To idealne rozwiązanie, jeśli wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście albo nie masz pomysłu na kolację. Kieszonki z ciasta francuskiego sprawdzą się też jako przekąska do sałatki, a także dań na ciepło. Jak przygotować kieszonki z ciasta francuskiego? Wystarczy podzielić blat na równe części, a konkretniej kwadraty. Do środka nałożyć farsz, najlepiej na sam środek(...)górze i zwinąć je tak, aby zamknąć ciasto francuskie. Pomysły na farsz do kieszonek znajdziesz poniżej. Kieszonki z ciasta francuskiego z fetą, prosciutto i rukolą Składniki: 1 blat ciasta francuskiego, garść rukoli, 1 serek śmietankowy, 1 opakowanie sera typu feta, 5 plastrów prosciutto (albo innej, podobnej szynki), 1 czerwona cebula, opcjonalnie: papryka wędzona, sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka

Rozdomowiona
Grillowana cukinia z fetą i nasionami 195

Świetna przekąska/sałatka lub dodatek do mięs - np. z grilla :) Polecam letnią porą! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 215 kcal) 1 cukinia - około 300

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z karmelizowanymi figami, pomarańczą i fetą 139

Przepis na tą przepyszną sałatkę znalazłam w książce Yotama Ottolenghi "Cała obfitość". Sałatka jest aromatyczna, delikatna a zarazem wyrazista, oryginalna i warto ją podać

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą 234

tortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.     5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz(...)Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni

Jadło i czytadło
Sałatka z jarmużem i pełnoziarnistym makaronem 215

Składniki: 10 liści jarmużu 270 g sera typu feta 1 szklanka (nieugotowanego) makaronu pełnoziarnistego 1/2 czerwonej cebuli 4 jajka 12 kawałków pomidorów suszonych (w oliwie) oliwa z pomidorów 4 łyżeczki zielonego pesto 5 łyżek pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Jajka gotujemy(...)twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jarmuż myjemy i obrywamy listki z twardych łodyg. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ser kroimy na średniej wielkości cząstki. Pestki dyni prażymy na patelni. Pomidory kroimy w paski. Składniki sałatki mieszamy delikatnie ze sobą. Polewamy oliwą z pomidorów, dodajemy pesto. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Sałatka amarantus z fetą, groszkiem, awokado i rzodkiewkami 94

Szarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych.  Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie  cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście

Tajemnice Smaku
Łosoś w papilotach, podawany na plastrach cytryny, pod kołderka z duszonych porów i świeżych ziół. 121

filety łososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta)  sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta oliwa ev. folia aluminiowa PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Por kroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy-około 5-6 minut (uwaga,żeby nie przypalić). Zioła siekamy(...)łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut. Podajemy z kaparami lub pomidorami, lub sałatką

Kopystką po garach
Surówka z cukinią i mieszanką sałat 132

Jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Okres grillowy przed nam a i do obiadu są bardzo istotne. Na dzisiaj proponuję surówkę z cukinią i

Smaki Ewy
SAŁATKA GRECKA 647

wersji z sałatą lodową. Ta dzisiejsza jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki(...)lepsze i super chrupią. ;-)Składniki:- 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą)- 4 pomidory- 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna)- 1 cebula (u mnie czerwona)- ser feta- szczypior- oliwki- świeżo mielony pieprz- ocet (u mnie różowy ocet winny)- oliwa z oliwek- świeże lub suszone oreganoWszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy warstwami: pokrojone

Smaczne Zdrowe
Przepis na cukinię z grilla 94

ryby. Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Grillowane mięsa, warzywa a także jako dodatek do sałatki, tam cukinia z grilla też się sprawdzi. Cukinia z twarogiem wędzonym, czemu nie? Jeżeli masz wędzony ser biały i szukasz z czym go podać lub z czym jeść? Wypróbuj przepis na grillowaną cukinię z wędzonym twarogiem. Cukinia przepis(...)cukinię. Cukinia faszerowana to już bardziej złożony przepis. Jeżeli potrzebny jest szybki przepis na cukinię to cukinia grillowana będzie odpowiednia. A do takiej cukinii najlepsze są proste dodatki. Ser żółty, feta, mozzarella, pomidory, wędlina lub jak w moim przepisie twaróg wędzony. Pyszna grillowana cukinia z aromatycznym dodatkiem z twarogu wędzonego i suszonych pomidorów. Łatwy przepis na smaczny bezmięsny grill

Dieta moja pasja
Sałatka z pomidorami i fetą 183

Prosta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula kilka listków bazylii sól, pieprz Pomidory  pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić(...)krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią

Moja Galeria Smaku