dodatkami. Dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika. Szybka i smaczna. Spróbujcie. Składniki: 2 garście sałaty lodowej 3 pełne łyżki mieszanki orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika – wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio 2-3 rzodkiewki 1 ogórek kiszony około 1/2 piersi z kurczaka przygotowanej(...)kawałki kurczaka w przyprawie gyros, pokrojonego na półplasterki górka, pokrojone rzodkiewki oraz 3 pełne łyżki mieszanki orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika (wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio). W drugiej miseczce mieszamy dokładnie jogurt z majonezem i przyprawami (solą i pieprzem – pieprzu warto dać więcej). Dodajemy do reszty składników sałatki. Całość mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkisię również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego smakowitego, co przyjdzie Wam do głowy. Sałatka jest beztłuszczowa - idealna także na diecie odchudzającej. Polecam :) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki lub cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu
Pełny talerzsuszonych, a kawałek grapefruita pomoże w spalaniu tłuszczu. Warto, żeby na stole znalazły się kawałki świeżego lub kiszonego ogórka, papryka, rzodkiewki w charakterze przekąsek. Do tego miseczka sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami. W święta jedzmy sałatki z warzyw z dodatkiem dobrej oliwy. Uważajmy na to, czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii, a najwięcej dostarczą
Szybko Tanio Smaczniekolejne zielone pesto. Przygotowałam je z niezwykle aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Pięknie pachnie i jest bardzo smaczne. Wykorzystacie je do makaronu, sałatek, kanapek. Doskonale smakuje również z jajkami, jako dodatek zamiast majonezu :-). Zajrzyjcie też po przepisy na pesto z liści rzodkiewki pesto z rukoli pesto pomidorowe Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie dzisiaj przychodzę do was z pyszną i zdrową sałatką z brokułami. Składniki: - 1 brokuł - 1 pomidor - 3 czubate łyżki ugotowanego jaśminowego ryżu - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 2 rzodkiewki - 2 rosołki - sól - pieprz Wykonanie: Do ok 2l wody wrzucamy rosołki. Gdy woda się zagotuje wrzucamy obranego umytego brokuła. Czekamy, aż się zagotuje i wyłączamy z gazu i zostawiamy
Tanio szybko zdrowosałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy do w Lidlu) oliwa z oliwek pieprz Rukolę myjemy i odcinamy ogonki, jeśli są zbyt
vegetaniezrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE
OstryKęssprawdzi się również dla gości...wielozadaniowa sałatka Składniki:1 garść makaronu Malma świderki Fussillipół puszki groszku pół puszki kukurydzy1 duży ogórek wążpęczek rzodkiewkipęczek szczypiorku2 duże łyżki majonezusół morska pieprz mielony Wykonanie:Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka, rzodkiewkę w półplasterki, drobno posiekany szczypiorek. Dokładamy groszek
Z Majeczką w kuchnizrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE
OstryKęsNajlepsza sałatka do grilla! Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Ogórki i rzodkiewki również kroimy w kostkę średniej wielkości *** *** Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy drobno posiekany koperek *** *** Mieszamy i delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Sos mieszamy z pokrojonymi wcześniej warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem sałatkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły
Blog z Apetytemstół wielkanocny. Ruloniki z szynki wypełnione sałatką jajeczno-warzywną z dodatkiem delikatnego sosu czosnkowego. Całość elegancko związana szczypiorkiem i ułożona na pierzynce ze świeżych kiełków – cieszy oko i wspaniale smakuje. Polecam! Składniki: ok 5 plasterków szynki 3 jajka 1/2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 3 rzodkiewki 1 nieduży ogórek gruntowy 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku cienki(...)Świeże kiełki do ozdoby *** Warzywa – paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka przekładamy do warzyw i dodajemy posiekany szczypiorek *** *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem oraz przetartym czosnkiem *** *** Powstały sos dodajemy do sałatki, mieszamy i całość doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Na każdym plasterku szynki układamy
Blog z ApetytemNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiKażdy na Święta czy to Wielkanocne czy Bożego Narodzenia poszukuje przepisów na sałatki, a szczególnie na śledzie. Były już meksykańskie, były już grzanki, wszystko już było 😀 ale ale nie było jeszcze śledzie ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym, w tym roku takie królowały na naszym stole 😂 Do tego dania wykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO. Składniki(...)zioła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki, a ogórek, jabłko, cebula w drobną kosteczkę, śledź za to w grubą kostkę około 1 x 1 cm. Układamy w kieliszku lub misce warstwowo. Sałatka może być serwowana warstwowo jako każda porcja osobno lub w jednej dużej misce. Podobnie z dipem
Życie zaczyna się w kuchniPrzedstawiam Wam ciekawy przepis na pyszną potrawę Produkty: 2 ogórki 5 rzodkiewek 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól.
Ugotujmy Cośrukolą, pieczarkami z czerwoną cebulą, jajkiem i kiełkami . Składniki na 1 porcję Sałatki z warzywami i ryżem w słoiku : kawałek ogórka 4 pomidorki koktajlowe żółte 4 pomidorki koktajlowe czerwone 3-4 łyżki ugotowanego na sypko dzikiego ryżu 1 jajko ugotowane na twardo trochę kiełków np. kiełki rzodkiewki 1 łyżka – pestki dyni świeża bazylia sos: 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna, ale bardziej już wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :) SKŁADNIKI: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 5 jajek 1/3 sałaty pekińskiej 5 dużych ogórków kiszonych 0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej) 2 puszki groszku z marchewką 0,5 brokuła 5 rzodkiewek 3 serki topione bez dodatków ok. 2 łyżki majonezu(...)sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone: kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy do miski i mieszamy, jeśli trzeba dajemy jeszcze pieprz. Jeśli sałatka wydaje się mało słona to najlepiej ją dosolić dopiero następnego dnia
Pani na deserproduktem łączącym w sobie cechy makaronu i kaszy otrzymywanych z pszenicy twardej czyli durum. Dla wielu ulubiona z rodziny kaszowatych, dla mnie bez wątpienia jest nieoceniona:-)) Dzisiaj przygotowałam sałatkę fit, raczej podawaną na zimno. Zapraszam do gotowania :-) Składniki: 250 g kaszy kuskus 400 ml bulionu warzywnego lub wody ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy(...)Wlać bulion lub wodę, wsypać kaszę, przykryć i pozostawić aby napęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać do pozostałych składników. Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą i olejem. Sos wymieszać z sałatką. Doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Na wierzch pokroić jajko ( opcjonalnie
pieprzny smaczeksałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce. Składniki na porcję dla 2 osób:8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki)duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowychpół zielonego ogórka2 rzodkiewki2 jajka na twardogarść oliwek4 plasterki żółtego serapół kostki sera fetagarść pestek z dyni i słonecznikalistki bazyliiszczypiorek oliwa albo sos balsamicznysól, pieprzWszystkie warzywa(...)układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym
Bon Appetit MałgorzatySałatka z pachnącymi kwiatami i chrupiącymi warzywami z słodko-ostrą nutą. Moja propozycja na letnią kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym
Mienta blogdoskonale sprawdzi się zarówno w daniach na słodko jak i na słono. Dzisiejszy przepis to świetna alternatywa dla sałatek na bazie różnego rodzaju sałat, jej podstawowymi składnikami jest żółta cukinia o pięknym soczystym kolorze oraz wyrazista w smaku rzodkiewka. Do jej przygotowania użyłam strugaczki do warzyw ale jeśli jej nie macie możecie cukinię pokroić w kostkę czy w półtalarki. Życzę
Życie ze smakiemjogurtem naturalnym, a okazuje się, że warto. Genialna propozycja. Polecam jako dodatek do obiadu lub kolację. Składniki na sałatkę z fetą, warzywami i jogurtem naturalnym (4-5 porcji): kilka liści sałaty lodowej (dałam koło 5-6) trzy duże rzodkiewki garść lub dwie pomidorków koktajlowych dwa duże ogórki gruntowe puszka kukurydzy pół kostki sera feta kilka łyżek jogurtu naturalnego Umyć
Karola gotujekomponuje się przez cały rok. Do jej przygotowania można użyć makaronu, który pozostał nam z obiadu... Kolorowa sałatka z makronem spagetti Składniki : około 100 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 wędzone udko z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek 150 g sera feta papryka żółta pół papryki zielonej pół cebuli łyżka majonezu łyżeczka musztardy zielona cebulka Przygotowanie : Ugotowany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam wędzonego pstrąga. Najczęściej dodaję go do sałatek lub past kanapkowych. Oto jedna z moich propozycji. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 5 jajek 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Następnie
Czerwień i błękitrozgotować, ugotowany wylać na durszlak, bez dużego głąba włożyć kalafior do miski i gorący tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, wystudzić rzodkiewki, ogórek zielony bez skórki zetrzeć na tarce duże oczka do miski, dodać posiekany koperek, wsypać cukier, sos grecki do sałatek, wlać jogurt i wymieszać, schować do lodówki na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostki: papryki, cukinię, podsmażać
W Mojej Kuchni LubięWiosnę czuć w powietrzu od dawna. A ja dziś na śniadanko podaję pyszną i chrupiącą sałatkę! Co więcej dla tych, którzy nie tolerują laktozy! Składniki (możecie modyfikować ilość jak chcecie) tuńczyk z puszki sałata lodowa rzodkiewka czerwona papryka ser Tylżycki bez laktozy ŁOWICZ pomidor vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku
Z Kuchni Do Kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna propozycja na lekką i chrupiącą przystawkę. Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do innych potraw. 1 opakowanie mieszanki sałat (mix) 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 2-3 łyżki łuskanych pestek dyni groszek ptysiowy olej czosnkowy sok z cytryny sól, pieprz Mieszankę sałat
Di gotujeSałatka z selerem konserwowym Prosta i smaczna sałatka. Wykonanie jej zajmie Wam jakieś 15 minut. Doskonała na każdą imprezę. Składniki: 2 słoiki selera konserwowego 1,5 pęczka rzodkiewki puszka kukurydzy 200 g chudej szynki 200 g żółtego sera 4 ugotowane jajka pęczek natki pietruszki sól pieprz 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Seler i kukurydzę odsączyć na sicie. Szynkę pokroić
na moim stole...kupić gotowy, który składem będzie równał się z domowym ( mąka żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego z mięsa warto pokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny
Życie na widelcuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchniProsto, szybko ..i na dodatek smacznie..Sos na bazie oleju..Oleju rzepakowego który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest używany w mojej
Moje domowe kucharzenie