oknami coraz cieplej, więc z chęcią przerzucamy się na lżejsze i mniej przetworzone potrawy. Na naszych stołach coraz częściej goszczą sałatki, a znikają duszone i gotowane warzywa. Tak samo dzieje się z zupami, coraz chętnej jadamy chłodniki, zamiast gotowanych zup. Identyczne zasady dotyczą naszych dań, gdy jesteśmy na diecie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny chłodnik z buraków, przygotowany(...)kremowy i cudnie orzeźwia. Oczywiście możecie go też podać, jeśli tak wolcie, na ciepło. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: ryż z kalafiora z marchewką wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką
Kulinarne przygody GatityKurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka. Do przygotowania dania użyłam aromatycznej przyprawy Curry Premium od firmy Sk worcu . Składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) 280 g kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka
Na Ciasteczkowych PapierachDlaczego na styl marokański? Nie byłam w Maroko, nie znam tej kuchni. Przepis znalazłam w małej książeczce z półeczki kuchennej, lekko zmodyfikowałam. Czy to jest smak
Blondynka Gotujepołącz szpinak, kawałki brokuła i czerwoną cebulę. Dodaj pokrojone karczochy i starty ser parmezan. Przygotuj sos winegret, wymieszaj składniki i polej nimi sałatkę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj. 4. Risotto z Karczochami: Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 4 gotowane karczochy, pokrojone na kawałki 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1/4 szklanki białego wina 4 szklanki bulionu warzywnego 1/4 szklanki startego sera(...)Sposób przygotowania: W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła i podsmaż cebulę aż będzie miękka. Dodaj ryż i smaż przez minutę, aż zacznie się lekko przysmażać. Dodaj wino i gotuj, aż alkohol się wyparuje. Dodawaj bulion stopniowo, po jednej chochelce, gotując i mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy. Dodaj karczochy, resztę masła i ser parmezan. Mieszaj do połączenia składników. Dopraw
Podstawy GotowaniaWitam serdecznie, tym razem propozycja na przepyszną sałatkę z makronem orzo i warzywami. Sałatka idealnie nadaje się do podania na obiad, kolację lub do wzięcia do pracy. Jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno – polecam wypróbować przepis Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 250 g makaronu orzo – ewentualnie można zamienić na ryż brązowy lub biały około 450 gramów cukinii(...)Następnie dodaję odsączoną kukurydzę, oliwę, zioła jeżeli nie mamy świeżych to możemy dodać suszone), doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka makaronowa z warzywami jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSałaki, sałatki…mogę wymyślać ich bardzo dużo. Dobrze, że je archiwizuję, bo część bym zapomniała. Dzisiaj proponuję sałatkę z pieczonym kurczakiem, makaronem, szparagami i nie tylko. Składniki: Makaron w kształcie ryżu ok. ½ opakowania Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( często wykorzystuję pieczonego kurczaka, który pozostał ) 3 ogórki korniszony 3 kawałki papryki konserwowej Kukurydza z puszki Szparagi ze słoika Kilka plasterków szynki wędzonej
Smaki Ewyoleju woreczek ugotowanego ryżu puszka kukurydzy 5 ogórków konserwowych 5 jaj ugotowanych na twardo szczypior sól, pieprz majonez Przygotowanie Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić. Kukurydzę odsączyć z zalewy, jajka i ogórki poszatkować w drobną kostkę, szczypior pokroić, ryż ugotować i przestudzić. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem oraz majonezem. Autor przepisu: Iwona Kruszyńska-Misiewicz Artykuł Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Wasze Przepisywidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chrupiąca sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem – Składniki: 80 g makaronu w kształcie ryżu 70 g ziaren słonecznika 1 puszka kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu 285 g) 3 duże jajka 3 łyżki majonezu 3 średnie ogórki konserwowe
Kulinarne PrzebojeSałatka makaronowa z ogórkiem i szynką. Delikatna nuta czosnku nadaje jej charakteru, ogórek świeżości, drobny makaron delikatności. Sałatka idealna na kolację lub imprezkę :) Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 100 g szynki konserwowej, pokrojonej na plasterki 1/3 długiego ogórka lub 1 ogórek gruntowy 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól pieprz
Smak mojego domuukładamy kurczaka na górze. Pieczemy przez 40-45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy np. sałatką z ogórka z jogurtem naturalnym, posiekaną kolendrą lub pietruszką. The post Bliskowschodni ryż z kurczakiem appeared first on Oslov
Oslov.Pyszna i pożywna sałatka z kaszą. Rukolę dodałam tuż przed podaniem, by była świeża i smaczna. Ogólnie sałatka naprawdę super. I do pracy, i na
Kuchnia domowa AniŚwietnie pasują do kasz, ryżu, ziemniaków, mięs i ryb. Pikantne i bardzo aromatyczne - pięknie pachną i smakują. Nie podaję dokładnie składników - w zasadzie w zależności
Zasmakuj KuchniNa dzisiejszy obiad proponuję kurczaka na ryżu . Smaczne danie, które każdemu smakuje, a pracy przy nim niewiele. Składniki: 3 torebki ryżu 15 udek 2 cebule
Salonik smakówbezglutenowej. Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej. Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki, niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ze względu na saponiny znajdujące się na jej powierzchni. Saponiny, czyli naturalne(...)naturalny sposób pokryte są wszelkie nasionka (ochrona przed zwierzętami roślinożernymi). Zaletą jest też krótki czas gotowania – zaledwie 15 minut. Komosę gotuje się podobnie jak ryż. Największa różnica polega na tym, że komosę trzeba przed gotowaniem wymoczyć. Dzięki temu, jest smaczniejsza i daje lekko orzechowy smak. Sposób przygotowania: 1,5 szklanki ziaren zalałam 3 szklankami
potrawyregionalne