Dziś kolejna propozycja podania owoców w lekko wytrawnej wersji. Jakże pysznej i zaskakującej! Sałatka idealna na lejący się za oknami żar i czerwcowe burze, na obiad
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne śniadanie, to skorzystajcie z mojej propozycji. Sałatka z jajkiem, serem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, posypana prażonym słonecznikiem to proste połączenie, bardzo kolorowe i łatwe do przygotowania. Składniki: (2 porcje) 4 jaja ugotowane na twardo kilka cienkich plasterków sera żółtego 1 łyżka ziaren słonecznika 8 pomidorków koktajlowych garść rukoli oliwa smakowa (u mnie z dodatkiem(...)płatki chili Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej. Na talerze wyłożyć umytą rukolę. Na nią poukładać plasterki żółtego sera. Pomidorki oraz jaja pokroić w ósemki, ułożyć na talerzu. Posypać słonecznikiem, przyprawić solą i płatkami chili. Skropić oliwą smakową. Smacznego! The post Sałatka z jajkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaSzybka, orzeźwiająca zmysły sałatka, która rozpieszcza kubki smakowe! Kontaminacja smaków w czystej postaci Lekki i słodki melon, gorzka rukola, kremowa gorgonzola i słona szynka parmeńska, a wszystko w dresingu z kwaśnej limonki, palącego pieprzu i obłędnie słodkiego miodu. Koniecznie wypróbujcie jako lekki lunch lub zaserwujcie jako niebanalną kolację *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów(...)pestki. Wykrój z melonów kulki lub pokrój miąższ w kostkę. Możesz wykroić z melonów cały miąższ – powstaną wtedy zjawiskowe miseczki, w których możesz podać sałatkę. Szynkę porwij na kawałki. Ser pokrój w kostkę. Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużej misce delikatnie wymieszaj kulki z melona z rukolą, szynką i gorgonzolą. Całość przełóż do miseczek z melona
Eat me! Fit me!Przepis na tą przepyszną sałatkę znalazłam w książce Yotama Ottolenghi "Cała obfitość". Sałatka jest aromatyczna, delikatna a zarazem wyrazista, oryginalna i warto ją podać
Moje Małe CzarowanieHalloumi to cypryjski półtwardy ser, który najlepiej smakuje z grilla podany na ulubionej kolorowej sałatce. Składniki: ser halloumi rukola lub mix sałat pomidorki koktajlowe oliwki orzechy pinii - ewentualnie oliwa ocet winny suszone oregano sól, pieprz Ser pokroić na plastry o grubości około 1 cm, posmarować oliwą z obu stron. Zgrillować na patelni grillowej przez około minutę z każdej strony(...)zrumienienia. Rukolę, oliwki i przekrojone na połówki pomidorki ułożyć na talerzu. Przygotować dressing: 3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką octu, łyżeczką oregano i przyprawami. Polać nim warzywa. Gotowy ser ułożyć na sałatce i podawać
wyzwania kuchennelekko, radośnie i dobrze we własnym ciele :) Tego Wam z całego serca życzę! :) A przy zmianie odżywiania kilogramy same ruszą :)) Składniki na 2-3 porcje. Składniki: Na sałatkę: 2 duże garście rukoli pół czerwonej cebuli 50g wędzonego łososia sałatkowego pół czerwonej lub pomarańczowej papryki pół opakowania kukurydzy konserwowej 5-6 kostek sera feta Na sos: 6 łyżek oleju 2 łyżki(...)winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz W misce mieszamy rukolę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, kawałki łososia, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kukurydzę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy kostki sera feta. Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaZdrowa, pożywna sałatka nicejska z powodzeniem może zastąpić cały posiłek. Dzięki białku zawartemu w tuńczyku i jajkach jest bardzo sycąca. Idealna w domu i w pracy, na obiad lub kolację, np po intensywnym wysiłku fizycznym. Składniki: pół główki sałaty lodowej 2 pomidory puszka tuńczyka w oleju garść rukoli garść czarnych oliwek 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, tymianek, oregano(...)Wykonanie: Sałatę kroimy na spore części, rozkładamy na talerzu, na nią kładziemy cząstki pomidora i rukolę. W kolejnym kroku na warzywach rozkładamy tuńczyka, ćwiartki jajek oraz oliwki. Następnie przygotowujemy sos poprzez połączenie i wymieszanie wszystkich składników do uzyskania gładkości. Sosem równomiernie polewamy naszą sałatkę. Smacznego
Taste Of My DayLekka, niedzielna, kolacyjna sałatka ... Z szynką parmeńską, awokado i mozzarellą. A wszystko skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Do tego chrupiące pieczywo... mniam Polecam każdemu. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: ok. 11,50 zł SKŁADNIKI: 3 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1/2 awokado 5 pomidorków koktajlowych rukola parmezan oliwa(...)kolejności zabieramy się do przygotowania składników. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy liście rukoli, a na niej na przemian układamy plastry mozzarelli i awokado. Układamy plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy octem balsamicznym
kulinarnyJagruszki w pełni. My wykorzystujemy je zarówno do wypieków jak i do sałatek. Dziś zapraszamy właśnie na taką szybką i nieskomplikowaną sałatkę z gruszką w roli głównej. Sałatka z gruszką na rukoli SKŁADNIKI: 100 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 gruszka 2 łyżki suszonej żurawiny 4 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE(...)układamy na talerzu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na rukoli. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki i układamy między pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną drobno suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Oliwę z oliwek mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem i tym polewamy całą sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKochani dziś zrobiłam sobie sałatkę typowo włoską, polecam na pózne popołudnie , bądz kolację, gdyż jest bardzo aromatyczna i lekka. Składniki -sałatka- listki botwinki i rukoli -jaja na twardo - ocet jabłkowy Ponti -ser głęboko dojarzały u mnie Rycki Cezar - oliwa z oliwek Olitalia - zielone oliwki nadziewane pastą paprykową - zielone oliwki - glassa sojowa Ponti -pomidorki koktajlowe -sól - prażone ziarna(...)Ziarenkowo ZIOŁOWO MI Umyj listki botwinki i rukoli wyłóż na talerz. Dodaj jajka ugotowane na twardo. Skrop aromatycznym octem jabłkowym Ponti. Dodaj oliwy z oliwek tyle ile lubisz. Wkrój pomidorka koktajowego. Posól. Dodaj sera żółtego Cezar pokrojonego w kostkę. Nie musisz sałatki mieszać.Dodaj oliwki. Całość polej glassą sojową. Na koniec posyp ziarenkami prażonym Ziołowo Mi ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami Ten wyjątkowy ser jest jednym z naszych faworytów, pisałyśmy już o nim wcześniej . Dla przypomnienia jednak słów kilka: Ser Tete de Moin – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser o intensywnym i ostrym aromacie oraz orzechowo-owocowy smaku. Do krojenia sera służy specjalne urządzenie „La Girolle”, którego obrotowy nóż skrobie ser na delikatne(...)Moine* 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich 4 garści rukoli Sos 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Rukolę, myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Winogrona przekrawamy na pół, rozkładamy na liściach rukoli. Całość polewamy sosem, posypujemy orzechami i dekoracyjnie układamy rozetki sera
Tajemnice SmakuLekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków ! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają). Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut. Delikatnie(...)kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić. Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce. Ułóż ugotowane szparagi. Całość skrop sosem cytrynowym. Składniki pęczek zielonych szparagów 200 g rukoli 150 g wędzonego łososia 125 g mozarelli Wykonanie Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej trochę skórki. Skórkę wymieszaj z jogurtem. Dodaj pół łyżeczki soku
Eat me! Fit me!otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem) kilka ugotowanych na chrupko fasolek szparagowych zielonych cebula czerwona, marchew kilka plastrów wędzonego łososia sos vinaigrette Sałatka w Nicei Ułóżcie rukolę na talerzu, na środku połóż upieczonego łososia, na bokach rozsyp krążki czerwonej cebuli, kawałki wędzonego łososia i posyp fasolę szparagową
AZgotuj!kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie. Plasterki sera pleśniowego kruszymy i układamy między figami, Na koniec gruszkę kroimy w długie, cienkie paseczki i układamy na rukoli. Całość polewamy sosem vinegretem. Polecam, sałatka jest pyszna
Aga w kuchnisałatka. Nie tylko na przystawkę, możecie ją podjadać przez cały dzień. Dzięki dodaniu kawałków pokruszonej fety nie trzeba solić sałatki. Jedynymi przyprawami, które dodają i podkreślają smak tuńczyka to świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny. Należy też pamiętać, że rukola (rokietta siewna) sama(...)sobie jest bardzo aromatyczna o charakterystycznym pieprznym smaku. Jest zamiennikiem pieprzu, używana także do produkcji musztardy. Ma też działanie lecznicze. Nie żałujcie jej w swoich sałatkach:) Składniki: 100 g umytej i osuszonej rukoli 110 g pokruszonej fety 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy pieprz łyżeczka soku z cytryny Jak przyrządzić? Rukolę ułóż w misce, posyp
Zasmakuj Kuchni