jest właśnie garść, a nie od razu cała paczka (już nawet nie chcę myśleć ile to ma kalorii i świństwa w sobie!). Dlatego powstała też ta sałatka. No bo wiecie, z jednej strony ktoś może mi zarzucić, że nie zdrowo, ale z drugiej... no jak! Przecież to sałata! Na dodatek bez majonezu, śmietany i innych podobnych "łączników". Chrupiąca podwójnie(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ½ opakowania nachos ⅔ dojrzałego awokado ½ puszki czerwonej fasoli ⅓ czerwonej papryka ½ puszki kukurydzy ½ mieszanki sałat z rukolą 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) Kilka gałązek świeżej kolendry Sos: 50ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny Szczypta kuminu Szczypta papryczki chilii Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziepleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż(...)skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom niejarmuż, rukola, rukiew wodna, pekińska i inne), brukselka, cukinia, ogórek, groszek, cykoria, natka pietruszki, szczypiorek i zielona cebula, por, rzeżucha i świeże zioła, szpinak, botwina, zielona papryka, zielona fasola oraz zielony kalafior. Do tego mamy przecież przepyszne zielone owoce: Zielone jabłko i gruszkę, awokado, kiwi, limonka i zielone winogrona. A jakie dania mogą powstać z zielonych roślin? SAŁATKI To podstawa
Fleksitarianizm.plTylko rukoli jakoś polubić nie mogę, ale to nic bo zamieniam ją sobie właśnie na zielone listki szpinaku i jest pysznie. Dzisiaj 4 dzień detoxu z lekkim, białkowym wzmocnieniem bo na śniadanie pojawiły się moje kochane jajka i mogłam je zjeść z kromką razowego chleba - pycha! Na kolację zaserwuję Wam i sobie lekką, chrupiącą i bardzo smakowitą sałatkę . Jest doskonałym
Smaczna Pyzajest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego. Za to pod koniec lata połowa warzywnika to sałaty. Ich niewielki składzik możecie zobaczyć na dole postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec
Weekendy w domu i ogrodziesałatka to połączenie dwóch przepisów, które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam buraczki i jestem zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku. Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich
Kulinarne InspiracjeBardzo dobra słodziutka, pożywna sałatka i co najważniejsze szybka w wykonaniu. Przepis zaczerpnięty z Kuchnii Lidla. Składniki: sałata (taka jaką lubicie, najlepiej pomieszać 2, 3 rodzaje sałat może być mix sałat z rukolą i sałatą dębową, do tego trochę sałaty lodowej i garść świeżego szpinaku, jeśli nie mamy aż tyle rodzajów lista może być krótsza ;)) 1 czerwona cebula (nie rezygnujcie
Brzuszki ŁakomczuszkiPropozycja na obiad lub lekką kolację w zależności od tego ile składników użyjemy. U mnie na blogu przedstawiam tę drugą opcję. Pamiętajcie, że zielonego i owoców
Karola gotujefeta ok. 150 g – garść rukoli – do dressingu: musztarda sarepska, miód, oliwa, cytryna, sól, pieprz Sposób wykonania: Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz około 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to wykładamy umytą rukolę oraz ser feta pokrojony(...)plus sól i pieprz do smaku (na oko, trzeba wyczuć smak, który będzie dla nas odpowiedni). Mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki dressingu połączą się. Na koniec skropić sałatkę dresingiem. Smacznego
Smaki NataliiSłynna sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku w Nowym Jorku w Hotelu Waldorf. Pierwszy raz pojawiła się w książce kucharskiej w 1896 roku. Podczas tych ponad stu lat powstało wiele wariacji na temat tego co można dodać do oryginalnych składników jakimi początkowo były: jabłko, seler i majonez i nieco później orzechy. Moim zdaniem najlepszym uzupełnieniem klasyki jest rukola, która
Milion Smakówręką lub „zalegały” w lodówce. W efekcie wyszło coś niesamowicie kolorowego i jak to często bywa przy kulinarnej improwizacji, coś pysznego. Do sałatki oprócz kolorowych warzyw dodałem grillowaną pierś z kurczaka i ciecierzycę z patelni. Poniżej dowiecie się jak krok po kroku przygotować do efektowne danie. Składniki(...)łyżki oliwy z oliwek sól, czarny pieprz Warzywa: 1 papryka 2 pomidory, najlepiej różnokolorowe 1 średni ogórek zielony garść ulubionych ziół (kolendry, bazylii lub rukoli) garść prażonych orzechów np. nerkowców lub pistacji sos miodowo-musztardowy, ja użyłem Roleskiego Przygotowanie: Krok 1: Pierś z kurczaka natrzyj przyprawami i oliwą. Odstaw
kuron.com.plWitajcie!, dziś obiadowo... ale w odsłonie FIT. Będzie to lekki i odżywczy obiad idealny na gorące dni. Mięso z królika jest bogate w aminokwasy, nienasycone
Kuchnia PROzdrowotnatydzień – co zamiast fast food wygląda tak: Co zamiast fast food – menu na tydzień Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i selera Wtorek – Ratatouille Środa – Burgery z cieciorki i koziego sera Czwartek – Focaccia z kaszanką Piątek – Zupa brokułowa z migdałami i grzanką(...)Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Razem: ok. 112 zł Przyprawy: Słodka papryka Ostra papryka Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól
Niedzielny kucharzsałatka chlebowa, której podstawowym składnikiem jest stary chleb. Jeżeli już się na nią zdecydujecie, poszukajcie do niej małych słodkich pomidorów. I dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale o tym już Wam wiele razy trąbiłam. Składniki: 10 pomidorków koktajlowych 4 duże kromki czerstwego chleba 1 żółta papryka pół małej czerwonej cebuli garść świeżej bazylii (ja użyłam rukoli
Kardamonovysałatki, ale zimą ta też się sprawdzi jako dodatek lub samodzielne danie na obiad lub kolację. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Dla 2 osób: 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( komosy ryżowej) pomidor ( zimą suszone pomidory) ogórek awokado sok z połówki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( drobno) 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku rukola
AZgotuj!