się z lekkimi wiosenno-letnimi sałatkami. Bo też teraz znacznie częściej wybieramy właśnie dania lżejsze. Często zamiast sutego obiadu jemy po prostu lekkie sałatki. Na tłuste mięsa przyjdzie znowu czas jesienią i zimą, teraz pora na to, co natura ma nam do zaoferowania. Ten dressing jogurtowy smakuje równie doskonale jak robiony na bazie śmietany, a znacznie mniej obciąży żołądek
Marder&Marder ManufactureMłoda kapusta z pieczarkami to kolejna wiosenna odsłona tego warzywa. Wiosna przynosi to co najlepsze – smaczne, młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić sałatkę, surówkę , czy przygotować na ciepło z koperkiem , czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępory używałam miąższu awokado jako smarowidła do kanapek, albo jako składnika sałatek, czyli z tego co się orientuję, tak jak większość z Was. Tymczasem owoc jest bardzo smaczny także na ciepło. Świetnie skomponuje się na przykład z makaronem, czy kaszą, w daniach z rybami, owocami morza, czy kurczakiem. Może być świetną podstawą do stworzenia fantastycznej przystawki, zapiekanej
Pichceniomaniaprzed kolacją mamy ochotę na małą pychotkę. Kanapki nam się znudziły, jajka w różnej postaci również. W takim przypadku najlepszą przekąską jest szybka sałatka z makaronem. Prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczna. Składniki: por szczypiorek puszka kukurydzy jajka makaron małe kokardki małe cebulki marynowane majonez musztarda sól, pieprz Por i jajka pokroić na małą kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać
My World by Dagmara Rekktóra jest znana w każdym domu w Polsce. Ja przeważnie wykorzystuję warzywa z rosołu lub innego wywaru warzywnego. Podaję przepis na moją wersję sałatki. Składniki: 4 jajka 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (biała część) 1 puszka groszku konserwowego 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezy musztarda (ilość zależy od rodzaju musztardy) sól, pieprz Jajka ugotować
talerz przyjemnościŚroda Sałatka z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami. Na dziś zaplanowałam sałatkę z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami. Dodatkowo dodaję parę plastrów pora, ale niekoniecznie i ogórka. Uwaga, dopiero przed jedzeniem, bo ogórek nie lubi się z pomidorkiem :-) Składniki: Garść rukoli 3 pomidorki koktajlowe Garść czarnych oliwek oliwa z oliwek Rukolę myjemy, pomidorki
dolcevitainmykitchengotować cokolwiek, żeby nie podwyższać dodatkowo temperatury w mieszkaniu. Organizm wtedy też nie tęskni za gorącymi daniami. I wtedy idealne wydają się być sałatki. W salaterce ląduje trochę liści sałaty i świetnego o tej porze szpinaku. A potem wystarczą 2-3 dodatki. I danie gotowe :) Składniki (na 4 porcje): 6 liści sałaty masłowej 3 duże garście szpinaku brzoskwinie
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj na blogu propozycja pełna witamin. Lekka i smaczna sałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę
Czerwień i błękitdopiero co był piątek, a już się kończy kolejny... Więc skoro tradycyjnie czasu brak, to czas na przepis z gatunku "szybka kuchnia" :-) Podobną sałatką, choć nie identyczną, poczęstowała mnie kiedyś koleżanka i od tamtej pory połączenie słonej fety i słodkiej żurawiny jest dla mnie po prostu mega pyszne ;-) To do dzieła :-) SKŁADNIKI 1 brokuł 1 opakowanie sera typu
Czary - gary w kuchniUwielbiam wiosnę. To wyczekane ciepełko, słońce, dłuższy dzień, ciepły wiatr... To, za co kocham wiosnę mogłabym wyliczać w nieskończoność. I właśnie o takiej porze roku, poza tradycyjnymi daniami, słodkościami, nachodzi mnie ochota na lekkie sałatki i sałaty. Ta przekąska jest pyszna i łączy w sobie wiele smaków, a wymaga niewielu składników i minimalnej pracy. Pyszna i szybka! Składniki: duża
Cakes By KejtWracam po dość długiej nieobecności z przepisem na prostą szybką sałatkę z pieczonych buraków, którą najczęściej podaję do obiadu. O tej porze roku królują u nas w kuchni warzywa korzeniowe: marchew, seler i buraki. Te pierwsze zwykle spożywamy na surowo. Za to buraki najczęściej lądują w piekarniku. Zazwyczaj gdy piekę jakieś mięso obok wstawiam drugie naczynie z burakami. Lubię
Wiem co jemSzybka i smaczna sałatka ideala na każdą okazję. Polecam! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka por kukurydza z puszki fasola czerwona z puszki ok. 250 g pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo majonez sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić ulubioną przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na patelni na minimalnej ilości oliwy. Pieczarki obrać, pokroić
The Sweet Damselmało czasu poświeciłam przygotowaniu przetworów na zimę. Głównie było to spowodowane upałami, które nas męczyły ostatnio. Teraz temperatury już wróciły do normy, pora więc wziąć się do pracy. Na pierwszy ogień idzie ogórkowa sałatka na zimę. Przepis dostałam od rodzinki z Koszalina. Ostatnio jak byliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek
Kulinarne przygody Gatitykwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy od tego, jak się
W SMAKserniku ze Snikersami pora na coś lekkiego i mało kalorycznego. Zapraszam Was do wypróbowania sałatki z wędzonym kurczakiem. Jest lekka, apetyczna i idealna na kolację. Do sałatki idealnie pasuje sos czosnkowy i bagietka czosnkowa lub ziołowa. A jeżeli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można ja przygotować z dowolnym sosem albo bez. Smacznego!! Składniki na sałatkę
Passion of Cooking, zakładamy jego paski do środka i tak aż do samego końca. Ostatnie środkowe warstwy możemy pozostawić nie zwijając ich. Wachlarz z pora można położyć jak i postawić na stojąco np. utykając w sałatce
Jadło i czytadłozrumienienia panierki. Sałatka: -sałata lodowa; koszt główki 2,49zł, zużywamy połowę 1,24zł -por część biała, koszt 4,99zł/kg, zużywam około 150 gram 0,75zł -olej rzepakowy, duża łyżka 0,06zł -starty ser, który nam został po porcjowaniu -pomidor, koszt 4,99zł/kg, koszt ok 250 gram 1,25zł -sól, pieprz (stała wartość zużytych przypraw) 0,50zł Por smażymy na oleju(...)solimy i pieprzymy. Sałatę porcjujemy na małe listki dodajemy pomidora i posypujemy startym serem. Wszystko podlewamy porami i sosem, który powstał w trakcie ich smażenia. Łączny koszt dla czterech porcji w oparciu o ceny marketowe wyniesie około 10,29zł. W woli wyjaśnienia. Pytacie mnie jak ustalam ceny. Otóż wszystkie składniki kupuję w Tesco zazwyczaj, które mam obok swojego domu
BaRepaskolor na talerzu ma znaczenie ? Oczywiście, że tak :) Dlatego bardzo się cieszę, z nadchodzącej pory roku, która przyniesie nam produkty o cudownych barwach. Dzisiaj proponuję sałatkę w moim ulubionym kolorze, przełamaną zielenią czosnku niedźwiedziego, który otrzymałam od Małgosi z Bon Appétit Małgorzaty SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości buraki kilka różyczek kalafiora 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu 1 łyżka
Kuchnia w opałachProsta i szybka w przygotowaniu, smaczna sałatka. Składniki: -4 ugotowane jajka -10-15 dkg szynki konserwowej -kawałek pora -kawałek selera -przyprawa warzywna -majonez Por kroimy w cienkie paseczki, seler tarkujemy na grubych oczkach. Szynkę i jajka kroimy w kostkę. Przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną. Dodajemy 1-2 łyżki majonezu i wszystko mieszamy. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnywszystko sosem, a w międzyczasie prażymy orzechy na patelni, by wydobyć z nich ten niepowtarzalny smak! 7. Gdy orzechy znajdą się na talerzu, sałatka gotowa! Jedna z moich ulubionych :) naprawdę sprawdza się o każdej porze dnia, a nawet zaskoczyłam nią teściów na wieczornej kolacji :) Jakoś nigdy nie przepadałam za łączeniem warzyw, mięsa i owoców, ale w tej konfiguracji
Kitchens Alphabetwpływ na nasz organizm, w Polsce jeszcze mało znane i mało doceniane...jeśli macie ochotę ich spróbować to zajrzyjcie do sklepu skworcu.com.pl Składnik na sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie
Apetyczna babeczkaktóre mogłyby Was zainteresować i pomóc wraz z mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :) Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;) Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno
Sajkofanka smakuwyrzucałam ich a odsączone i ostudzone mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić . Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad , a dodatkowo wykorzystać ugotowaną cebulę i por jako ,, dosmaczacz" majonezu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimóc normalnie funkcjonować. Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia, chrypki, kasłanie i cieknący nos. Jesień. Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze
W kuchni Karmel-itkiOryginalna orzeźwiająca i pożywna sałatka przepisu mojej mamy. Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ozdobić posiekanym koprem Przygotowanie (10 minut): - fasolkę i ananasa odsączyć - ananasa pokroić na ok 1 cm kawałki - pora przekroić wzdłuż na pół a następnie
Pora na pora i pomidorasparzyć wrzątkiem. Oczywiście buźkę wycinamy według własnej inwencji twórczej ;) Sałatkę można włożyć do miseczek tuż przed podaniem lub wcześniej, wtedy sałatka dodatkowo przejdzie cytrusowym aromatem. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym pół zielonego ogórka biała część pora 5-6 dużych kawałków papryki marynowanej lub jedna surowa czerwona papryka pęczek koperku kilkanaście sztuk czarnych oliwek pół puszki kukurydzy pół czerwonej(...)łyżki majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól, pieprz Pora i oliwki siekamy w plasterki. Ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Wszystko mieszamy razem. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy i dodajemy do pokrojonych składników. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Zalewamy sałatkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę
Czerwona Porzeczkaskorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie). Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.: -2 marchewki -5 ziemniaków -kawałek selera -1 pietruszka -5 jajek Powyższe składniki gotujemy. -kawałek pora -7 ogórków konserwowych -puszka groszku konserwowego -4 łyżki majonezu -sól, pieprz Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę. Groszek(...)pokrojone ogórki konserwowe wymagają odsączenia. Dodajemy majonez , przyprawiamy do smaku i mieszamy. Prosta i smaczna sałatka jest gotowa. Smacznego
Maminek kulinarnyZapraszam na sałatkę którą robi się ekspresowo. To taka propozycja dla niespodziewanych gości, chętni? Składniki; 1 mały por puszka kukurydzy 1 mały zielony ogórek 2 ogórki konserwowe 30 dag szynki lub innej wędliny (w kawałku) 1 papryka sól, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy Przygotowanie; Por pokroić w plasterki następnie przelać wrzątkiem na sicie. Poczekać aż ostygnie
Radość kipiąca uśmiechem.Kolorowa, bardzo smaczna sałatka z szynką, efektownie wygląda, dobrze smakuje, jest tania z łatwo dostępnych składników, to idealna propozycja na imprezowy stół, ale nie tylko, można zabrać w słoiku do pracy. Składniki: 25 dag szynki gotowanej 20 dag sera żółtego np. gouda 1 duża papryka czerwona 1 por(...)puszka kukurydzy Majonez do smaku Sól do smaku Kolorowy pieprz z młynka do smaku Szczypior do posypania Sposób przygotowania: Umyty por pokroić nożem, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem, osączyć zostawić do wystudzenia. Dzięki temu sałatka będzie łagodniejsza w smaku. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę, tak samo wydrążoną z nasion paprykę, kukurydzę osączyć z zalewy, wszystkie składniki
Wanilia i KardamonPyszna sałatka z wyrazistym w smaku łososiem norweskim. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z tortellini. Ta wyszła rewelacyjna! 250 g kolorowego tortellini z szynką 150 g wędzonego łososia norweskiego 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 por (biała część) 200 g żółtego sera (morskiego) 200 g majonezu Sól Pieprz Makaron tortellini gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Łososia dzielimy na małe kawałeczki(...)Kukurydzę odcedzamy z zalewy, por kroimy w paseczki, ser żółty w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzeniesię całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku, a ponieważ może bardzo atrakcyjnie wyglądać, nada się także na poczęstunek dla gości, również na nieco donośniejsze okazje i wydarzenia. Sałatka nicejska 2015-05-22 11:32:34 Oryginalna sałatka nicejska ze świeżego tuńczyka, z jajkami, anchois i bogatym zestawem
Kulinarna Pokusa