bardziej wyszukane okazje. Jedyną trudnością, jak na moje oko, jest wynalezienie dobrych, aromatycznych, a nie wodnistych pomidorów. Na całe szczęście nawet w zimowej porze jest to coraz prostsze, dlatego polecam teraz tę sałatkę na kolorowe, karnawałowe przyjęcia, zwłaszcza, że przygotowuje się ją prosto i szybko. Czytaj więcej
Pichceniomaniaaromatów. Najlepiej przyrządzić ją na krótko przed podaniem, gdyż ogórki mimo odciśnięcia mogą puszczać soki i sałatka z czasem może podchodzić wodą. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 długi świeży ogórek 1 szklanka kukurydzy konserwowej 4 jajka połowa niewielkiego pora 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)wody. Przekładamy do miseczki i mieszamy z jogurtem, majonezem oraz przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** W misce składniki sałatki układamy warstwowo. Najpierw wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka *** *** Następnie dokładnie umytego i drobno pokrojonego pora *** *** Na pora wykładamy kukurydzę odsączoną z zalewy i całość przykrywamy połową sosu z ogórków *** *** Następna warstwa to drobno pokrojona
Blog z ApetytemSeler naciowy do tej pory stanowił dla mnie przekąskę solo zamiast niezdrowych i tłustych zamienników. Podczas rozmowy z koleżanką i wymiany niektórych kulinarnych receptur dostałam przepis na ową sałatkę, którą musiałam wypróbować. Jej smak mnie pozytywnie zaskoczył dlatego serdecznie polecam ją jako lunch do pracy lub szkoły. Składniki: Opakowanie selera naciowego (kilka łodyg w zależności od wielkości) Puszka ananasa
Fabryka pomysłówProsta sałatka zawierająca zaledwie kilka składników z najlepszym dessingiem jaki do tej pory udało mi się stworzyć. Delikatnie grillowana brzoskwinia, pyszny ser pleśniowy, chrupiące orzechy włoskie. Wszystko to na jednym talerzu w postaci obłędnej sałatki. Koniecznie musicie ją wykonać! Składniki (na 2 porcje): garść mixu sałat 3-4 brzoskwinie 100 gram sera camembert garść orzechów włoskich 1 łyżka
Mango PapajaPrzepis na szybką i trochę nietypową sałatkę, bo z makaronem spaghetti. Składniki: 150 g makaronu spaghetti 150 g szynki konserwowej długi ogórek puszka kukurydzy mały por 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz łyżka oleju Przygotowanie Makaron łamiemy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Por kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarneSałatka z roszponki z serem feta nadaje się na każdą porę dnia. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. To fanatyczny dodatek do mięs. Jest minimalistyczna jeśli chodzi o ilość składników i bardzo łatwa do przygotowania. Składniki na sałatkę z roszponki z serem feta (4 - 5 porcji): 300 g roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 2/3 puszki kukurydzy 200 g sera
Karola gotujetaką sałatkę. Odtworzenie jej smaku nie było łatwe, ale metodą prób i błędów udało się! Sałatka jest pyszna, a mój sekretny składnik - ocet ryżowy nadaje jej charakteru i sprawa, że jest naprawdę rewelacyjna! :) SKŁADNIKi 8 paluszków krabowych 10-12 cm kawałek pora 1/2 puszki ananasa w lekkim syropie malutka puszka kukurydzy 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu(...)rozwinąć je i odrywać po paseczku). Pora dokładnie umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w cieniutkie paseczki, tak aby długością odpowiadały paluszkom krabowym. Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić i dodać do pozostałych składników. Dodać majonez, jogurt oraz ocet ryżowy. Polecam najpierw dodać 1 łyżkę, jeśli uznacie, że sałatka jest za mało kwaskowa dodać jeszcze jedną
DefinicjaSmakuwysyp rzodkiewek więc trzeba je spożytkować. Królują kanapki i sałatki z rzodkiewką więc i surówkę zrobiłam z rzodkiewką. Połączyłam ją z porem. Dwa warzywa o intensywnym smaku bardzo dobrze razem smakują. Surówka idealna do obiadu ale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanej karkówki czy kiełbaski. składniki: 400 g pora ( biała i jasnozielona część ) 400 g rzodkiewek
Monia miesza i gotujeSałatka cebulowa - kuchnia podkarpacka Sałatka cebulowa to połączenie trzech prostych i dostępnych o każdej porze roku składników: cebuli, marchewki i jajek. Swój szczególny smak zawdzięcza krótkiemu marynowaniu cebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów
Trzeci talerzwygrzebałam z lodówki parę rzeczy i tak oto powstała moja pierwsza typowo wiosenna sałatka. Czas przygotowania to zaledwie 15 minut, a sałatki z półmiska wystarczy spokojnie dla 2 osób. Składniki mix sałat pomidory bazylia ogórek por papryka dymka czerwona cebula rzodkiewka czarny sezam sos sałatkowy winegret Develey Z podanych składników skomponuj sałatkę. Możesz ją delikatnie posolić jeśli chcesz
Z Kuchni Do KuchniTą sałatkę poleciła mi moja siostrzyczka. Jest pyszna i bardzo prosta, więc polecam. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i zostawić aż ostygną. Brokuł podzielić
Kuchnia PokoleńSurówka z pora jest idealna jako dodatek do wszelkich gulaszy z kaszą. Ma świeży, orzeźwiający smak, jest lekko ostra, no i jej wykonanie zajmuje chwilę
Ze smakiem bez glutenuBardzo popularna sałatka w Anglii. Pyszna, polecam. Przygotowanie warzyw – kapustę pokroić w 2 cm paseczki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler
Kuchnia PokoleńSurówka z pora jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych. A jednocześnie jedną z najprostszych w zrobieniu. Dosłownie 3 minuty (i to jak się nie spieszę
Marder&Marder Manufactureprzepis na pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem Kiełbasy Szynkowej Hańderek. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1 por, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku konserwowego, 250g Kiełbasy Szynkowej Wieprzowej Hańderek, 4 jajka, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę(...)ogórki kroję w małą kostkę. Groszek konserwowy odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę oraz groszek przekładam do salaterki. Dodaję majonez i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasipołowy cytryny, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę, paprykę w podłużne paseczki a pora w półtalarki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy ze składnikami sałatki
Pobite gary BarbaryO tej porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina
Salonik smakówskładniki: 250 g szynki konserwowej 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 2 pory 150 g sera żółtego majonez (u
Domowy Smak Jedzenia