dusimy klika minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy połówki winogron i pora, wszystko dusimy jeszcze około 5 minut. Na wysmarowaną tłuszczem żaroodporną formę przekładamy porcje kurczaka oraz całą zawartość patelni i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30 minut. Danie podajemy z ryżem i sałatką warzywną
Smakowite Daniatych, którym znudziła się tradycyjna sałatka warzywna. Lekka kompozycja ciekawie dopasowanych składników. Przede wszystkim prost i szybka w wykonaniu. Sprawdzi się przy każdej, nie tylko wielkonocnej, okazji. potrzebujemy: - puszkę kukurydzy - ogórki kiszone - ugotowane na twardo jajka - majonez/jogurt (ja użyłam jogurtu) - por (biała część) - sól, pieprz Kukurydzę odsączyć i opłukac na sitku. Por, jajka i ogórki posiekać w drobną kostkę
Szybko Tanio Smaczniedawna jestem fanka tej firmy zwłaszcza upodobałam sobie sosy do sałatek...mniam Składniki: 500g. mięsa mielonego drobiowego chudego najlepiej z filetu Plasterek dość gruby sera feta o najmniejszej zawartości tłuszczu 3 łyżki kukurydzy Sos pomidorowy: tj zmiksowane pomidory, czosnek i mnóstwo przypraw 1 Cukinia 1/2 pora Garść oliwek czarnych Przyprawa do mięsa mielonego Knorr Fetę kruszymy, dodajemy
NaKońcuJęzykaDzień dobry! Czy Was również dotknął cukiniowy urodzaj? Jeśli tak jak i my, zostaliście obdarowani kilkoma kilogramami cukinii lub po prostu urosła Wam w ogrodzie, nie
Pora coś zjeśćkuminem, kolendrą, natką pietruszki i czosnkiem, smażone na głębokim tłuszczu. Kulki te podaje się jako przekąskę , na talerzu przystawek lub jako pełnowartościowy posiłek , z dodatkiem chlebka pita czy lawasz, sałatką ze świeżych warzyw, sosem i/lub hummusem. Falafel jest popularny jako street food na ulicach Izraela, Egiptu i krajów Bliskiego Wschodu. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Jak zrobić falafel idealny? Możemy się(...)Yottama Ottolenghiego i od tej pory moje falafele są zdecydowanie bardziej delikatne i puszyste. Soda zdecydowanie lepiej się sprawdzi w potrawach, które mają więcej kwasowych składników. Z czym podawać falafel? Te aromatyczne kuleczki z ciecierzycy możesz podać z: chlebkiem pita , chlebkiem naan lawaszem Do tego polecam jeszcze: hummus sos z tahini sałatkę z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli sałatę marynowaną
Na-talerzu.pltemu powoli szykowaliśmy się na wyjazd na Bałkany. Wiosna to idealna pora na odwiedziny tych stron dla wegetarian, ponieważ wtedy tylko dostępne będą tu sezonowe dania ze szparagami i dzikimi szparagami. Wiele restauracji proponuje wtedy dodatkowe szparagowe menu, w którym można znaleźć między innymi risotta, makarony czy sałatki ze szparagami w roli głównej. Jednym z najlepszych miejsc na szparagową ucztę
Roślinożerni urlopowiczeSałatka, którą pokocha większość. Delikatna w smaku, aromatyczna, doskonała na imprezy, ale też na śniadanie i kolację Co potrzeba: 300 g szynki lub ogonówki w kawałku, 1 puszka kukurydzy, 4 plasterki ananasa z puszki, 400 g pora, 1 słoik selera konserwowego, 2 jajka ugotowane na twardo, 3-4 łyżki majonezu, Sól Pieprz Wykonanie: Pora oczyszczamy z twardych liści, odcinamy najpierw
Bułka z ChlebemOstatnio szukam pomysłów jak tu zgubić trochę tłuszczyku i nie być głodna. Nie sztuką jest jeść trawę i chudnąć. Byłam kiedyś na diecie gdzie jadłam tylko
Kuchnia PokoleńZdrowych i pysznych surówek nigdy dość, tym razem posiekałam to co miałam w lodówce i tak padło na kapustę, pora i jabłko. Niby klasyk ale tym
Moje Małe Czarowaniesałatka, która w zeszłym roku gościła na święta na naszym stole. Może kogoś z Was również zainteresuje. 300 g filetów śledziowych a’la matias 3-4 średniej wielkości ziemniaki 5 ugotowanych na twardo jajek 1 duży por 1 duża czerwona cebula 5-6 ogórków konserwowych 1 jabłko 1 pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany
Smaki Na TalerzuSałatka z selerem konserwowym, groszkiem i kukurydzą jest prosta, nie wymaga dużo krojenia i można przygotować ją szybko i sprawnie. Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 jajek kawałek pora 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i selera dobrze odsączyć
talerz przyjemnościWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 6 jajek, mniejszy por (biała i jasnozielona część), opakowanie
JejKuchniainaczej. Szparagi pozostają,bo zagrożono mi w domu strajkiem-ale jajko i sałatka wysiadają z mojego świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: Ok. 30 dkg dobrego, żółtego sera 6-7 cm pora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu
Kopystką po garachZostała mi puszka groszku konserwowego, z którego przygotowałam na kolację pyszną sałatkę. Wystarczy tylko kilka składników aby szybko przygotować coś smacznego i pożywnego. Nie wiem jak Wy ale ja mam zawsze w szafce mały zapas produktów w puszkach, które służą mi jako składnik różnych dań. 2 średnie pory (jasna część) puszka groszku konserwowego Jamar 5-6 jajek 2 łyżki majonezu
Smakołyki Asikapusty pekińskiej i kurczaka, dzieci za nią przepadają.Jeśli jej nie jedliście to koniecznie wypróbujcie :) Do sałatki użyłam pysznej kukurydzy od firmy Bonduelle oraz przypraw od firmy Skworcu i EcoBlik . Sałatkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda(...)Składniki : 1 kapusta pekińska 1 papryka mała czerwona 1/2 papryki żółtej i zielonej 1 puszka kukurydzy od Bonduelle 1 duży majonez 3 piersi z kurczaka kawałek pora 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 łyżka przyprawy Kurczak ziołowy od firmy Skworcu 1 łyżeczka Pieprzu zielonego od EcoBlik Sol,pieprz do smaku 4 łyżki oliwy
Sama słodycz i szczypta chili