Wczesna wiosna to dobry czas na kiełki. Mamy ochotę na coś zielonego, ale nowalijki dostępne w sklepie o tej porze roku są sztucznie pędzone i niezdrowe. Jeśli zrobimy sobie kiełki z ekologicznych nasion, to nie będziemy musieli się martwić. Ważne, żeby nasiona pochodziły z zaufanego źródła. Ponieważ kupuję wszystko w internecie kiełkownicę do kiełków, kaszę niepaloną do skiełkowania i fasolę(...)przyswajalna. Koniecznie musi to być jednak niepalona ekologiczna kasza gryczana,bo palona nie wyrośnie a zwykła może nie być taka zdrowa. Co można zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy
Ugotowane pozamiataneŚwiąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można(...)cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane
Kuchnia Beatyzrzucić zimowe okrycia i pokazać to co się ma do ukrycia. W związku z powyższym postanowiłam nieco odchudzić swoją kuchnię. Do brokułów przekonałam się dopiero po zrobieniu pysznej sałatki . Tym razem postanowiłam spróbować zjeść je na ciepło. Jako, że uwielbiam zupy , mój wybór padł na zupę brokułową. Był to strzał w dziesiątkę. Przepis na zupę powstawał w czasie(...)kukurydza konserwowa 5 szt. ziela angielskiego 3 liście laurowe kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy w całości. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 30-45 minut. Wyjmujemy mięso, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Brokuły dzielimy
Pobite gary Barbarylubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie. Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania. Typowo włoska propozycja, tam nauczyłam się je przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników. Dla dwóch osób - 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku) - 8-10 dużych ząbków czosnku - 2-3 pomidory(...)wrzuć na patelnię i zalej oliwą z oliwek, posól, ok. dwie szczypty. Z pomidorów usuń środki, pokrój skórki w/g uznania, w kostkę lub w paski. Środki użyj do sałatki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.Umyj, porwij i odsącz sałatę, dodaj do niej środki z pomidorów.Dopraw w/g uznania, ja swoją polałam olejem z dyni (2łyżki), lekko posoliłam i polałam octem jabłkowym
Pasje Jolkiksiążce " Cukinia, bakłażan, dynia " znajdziemy przepisy podzielone na kategorie: 1. Przystawki i mała dania , np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki(...)tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :) Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :) Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia" wydawnictwa Świat książki kupicie tutaj
Aga w kuchniburaki sałatkowe Nastała ta pora roku, kiedy lato miesza się z jesienią. To jest to dla mnie znak, że czas zacząć przygotowywać, buraczane przetwory składniki 3 buraki (ugotowane w łupinie) 3 papryki 3 cebule zalewa 1 szklanka wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru sól sposób wykonania Ugotowane buraki obieramy i ścieramy(...)garnka wkładamy pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut. Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików. Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe. Kiedy sałatka wystygnie, sprawdzamy szczelność zamknięcia ( nakrętka powinna być lekko wklęsła), po czym odstawiamy słoje
Miód i pieprzNie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych surówek – surówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już
Słodkie okruszkiWitajcie w nowym roku!, rozpoczyna się karnawał a wraz z nim okazja do nadużycia alkoholu czyli mówiąc dosadnie zatrucia organizmu. Alkohol ma swoją cenę i trzeba
Kuchnia PROzdrowotnaparmezanem i smażonym boczkiem dla chętnych. Liście mlecza możecie zastąpić innymi zielonymi liśćmi, np. rukolą - dlatego warto przyjrzeć się przepisowi nawet jak nie macie zamiaru jeść liści mniszka - bo sałatka jest naprawdę smaczna. Poza tym w poście znajdziecie garść informacji, jak zbierać liście mlecza i jakie mają właściwości zdrowotne . Zapraszam:) P.s. Jeżeli interesujecie się dzikimi roślinami lub dietą śródziemnomorską(...)wieś - rosną obficie na polach i łąkach . Mlecze rosnące w ogródku moich Rodziców. Mlecze zbieramy wiosną. Interesują nas jak najmłodsze liście , z roślinek które nie mają jeszcze kwiatów. Najlepsza pora w danym roku zależy od pogody. Tegoroczna wiosna przyszła wcześnie, dlatego już pod koniec kwietnia miałam problem ze znalezieniem mleczy bez kwiatów. Większość wydzielała już niestety białe mleczko, które oznacza
Chilli Czosnek i Oliwaprawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie z cukrem :) Tofu na talerzyku a na łyżeczce pasta z białego pieprzu, korzenia kolendry i czosnku. Po przygotowaniu spring rollsów pora na smażenie i na sakieweczki :) Smażymy sakieweczki :) A tak wyglądały gotowe przystawki :) Uwierzcie mi, były wspaniałe! ;) Poniżej są składniki na curry. Żeby przygotować dobre curry najpierw musiałam(...)curry w woku ;) A tu gotowy produkt :) Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują
Czerwona Porzeczkapodsumowania ze zdjęciami. Dlatego dzisiaj będzie ich troszkę więcej. Trochę też zmian nastąpi wkrótce w moim prywatnym życiu i już nie będzie mnie tutaj tak często jak do tej pory, ale mam nadzieję, że Wy nadal będziecie zaglądali. Pogoda za oknem po prostu rewelacyjna, czas na grille, pikniki i wyjazdy za miasto. Ja na szczęście mieszkam na wsi, więc(...)Lubuskiej Blogosfery Kulinarnej możecie się zapisać. Choć troszkę zaniedbana, ale działa. I zapraszam na zdjęcia z mijających tygodni! Niespodzianka od zdrowy-olej.pl będą nowe, pyszne i zdrowe sałatki Paulinka to mnie zawsze zaskoczy! Dziękuję raz jeszcze <3 To niesamowite jak można kogoś tak znać! Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają Trzeba już kosić trawniki
Magiczne Życie MartySkładniki : 2 udka z kurczaka 50 dkg pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 średni por 10 dkg sera żółtego ( twardego ) 4-5 łyżek majonezu kilka gałązek zielonej natki pietruszki lub szczypiorek sól pieprz czarny mielony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sposób wykonania : U dka opłucz, obsyp ulubionymi przyprawami do kurczaka i piec w piekarniku z funkcją(...)żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dopraw do smaku pieprzem i solą. Sałatkę możesz udekorować małymi gałązkami zielonej pietruszki. Sałatka doskonale nadaje się do drugiego dania lub jako osobna potrawa. Polecam
Przepisy i porady kulinarnePrzepis autorski (mój). Przyznam, że od pewnego czasu - codziennie jadam taką surówkę. Co drugi dzień przyrządzam świeżą porcję i wciąż nie mogę się nią najeść
Di gotujeUwielbiam ją szczególnie w wykonaniu, oczywiście, mojej babci. Do tej pory nie robiłam jej sama i muszę przyznać, że z zalewy jestem zadowolona na wskroś! Sama wydedukowałam proporcje i tylko czekam, aż będę ją zjadać! Zrobiłam na razie dwa słoiki w różnych wariacjach - z koperkiem i z marchewką. nieduże ogórki gruntowe zalewa na około dwa litrowe słoiki: 700ml wody pół(...)oleju i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cieniusieńkie plasterki. Umieszczamy je w słoiku w dość dużej ilości, jednak nie upychamy i wypełniamy słoik zalewą. Jak wspominałam - można do sałatki dodać startą na dużych oczkach/pokrajaną w paseczki świeżą marchewkę lub posiekany koperek (lub jedno i drugie). Dodatki nie gryzą się z miodem, więc polecam wypróbować kilka opcji
Kuchenna KontrrewolucyaPodczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek chory nie zawsze ma ochotę na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata