Obok pospolity mniszek lekarski, z którego liści robi się sałatki, a z z kwiatów napoje i miód. I tasznik. Nie bez kozery nazywany "chlebkiem" :) Dobry dodatek do wielu potraw, choć co wytrwalsi potrafili nazbierać tego tyle, że starczyło na pastę do chleba :) Okazuje się, ze o tej porze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie
Kryzysowa Książka Kucharskazwykłe czy ciemne). Czosnek niedźwiedzi wspaniale podkręca i podkreśla smak sałatki, a przy tym nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
Kolorowy Przepisowniksmarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka
kruche babeczkijedno z moich hobby ) - ale to już inna bajka. Sałatkę, którą prezentuję robi się bardzo szybko a i składników w niej nie ma dużo. Jest za to smacznym urozmaiceniem śniadania. Składniki: Ser typu gouda 100 gram Ser typu maasdamer 100 gram Ser typu morski 100 gram 1 por ( mały lub ½ dużego ) Majonez Pieprz Wykonanie: Sery kroimy w kostkę
Smaki EwyLato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś proponuję lekką dietetyczną sałatkę z awokado, pomidorków koktajlowych, mieszanki sałat, startego parmezanu i czosnkowych grzanek. Idealna na lunch lub kolację. Dla wszystkich dbających o linię i dla tych co dawno ją zatracili. Może dla tych drugich w szczególności. Lato to doskonała pora na zrzucenie zbędnych kilogramów.” Czytaj więcej
Wiem co jemsałatka zadebiutowała u mnie jako sałatka świąteczna, jednak doskonale sprawdzi się też jako smaczna i pożywna sylwestrowa przekąska. Polecam :) Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -450-500 g drobnego makaronu -puszka kukurydzy -duży słoik pieczarek marynowanych -duży słoik papryki marynowanej -4 jajka -2 pory -majonez -4 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawa do kurczaka -olej Wykonanie: Po opłukaniu kurczaka kroimy
KasiekGotujesię, że teściowa ma dla nas "cały_słoik_świeżutkiej_sałatki_jarzynowej, dla_Justynki_bez_ogórka_bo_nie_może" ;) Zgadnijcie, która zniknęła pierwsza :) Jarzynowa oczywiście, bo oboje ją uwielbiamy, tylko ja robię ją rzadko, bo nie mam cierpliwości do krojenia. Kiedy już wyjedliśmy jarzynową prosto ze słoika, przyszła pora na delektowanie się nowym, całkiem ciekawym smakiem. Makaron, kurczak wędzony
bistro mamaupieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi. Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika
SzczyptaSmaQSkładniki: (na 1 porcję) pomidorek lima pomarańczowy pomidorek czerwony garść ugotowanych warzyw: bób, obrany ze skórki groszek fasola szparagowa: żółta i
Moja smaczna kuchniaSałatka z kaszą jaglaną i wędzonym kurczakiem Oj, dawno mnie tu nie było :) Ponad miesiąc! I większość tego czasu spędziłam bez internetu i komputera. Choć Mazury w tym roku mnie zaskoczyły, bo nawet w największych krzakach czasami okazywało się, że mój telefon ma zasięg internetu! Nie wiem czy było to zaskoczenie pozytywne czy negatywne ;) W każdym razie po dłuższej chwili(...)jestem i wkrótce pojawią się kolejne przepisy, np. na pyszny, jogurtowy dip z porem i marynowane prawdziwki, których znalazłam wczoraj kilkanaście ;) A tymczasem - kasza jaglana - moje stosunkowo świeże odkrycie. To zabawne, bo wcześniej nie miałam okazji jej próbować, a jakoś bardzo źle mi się kojarzyła. Nie wiem skąd te skojarzenia, ale jakiś czas temu stwierdziłam, że muszę sama ocenić
Kraina Tysiąca Smakówmożna robić z takim serkiem grzanki, dodać do sałatki, podać z makaronem… Ale to już zależy od was do czego go wykorzystacie. Ja uwielbiam żytnie kanapki z serkiem i odrobiną oliwy ze słoika, są pyszne ! Pierwszy raz jogurtowy serek zrobiłam w specjalnej formie do sera. Do tej pory sery z jogurtu, czy to labneh ziołowy, czy naturalny przygotowywałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis został zaczerpnięty z gazety "Kobieta i życie". W ogóle doznałam olśnienia, że na blogu nie zamieściłam do tej pory żadnego sosu czosnkowego, który już wielokrotnie
Karola gotujeświęta więc pyszne sosy i majonezy do jajek i sałatek Wam się przydadzą, a jeśli majonezy to tylko FolWark :) zapraszam na stronę internetową - http://folwark.com.pl/produkty/majonez-kremowy/ . 1 kubek ryżu 2 piersi z kurczaka 1 malutki słoiczek sera Korycińskiego w przyprawach w oleju 5 jajek ugotowanych na twardo kawałek pora 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła
Sama słodycz i szczypta chiliSzybka i bardzo zróżnicowana smakowo sałatka, która pasuje do dań obiadowych ale tez można ją potraktować jako osobne danie. Lekko ostra cykoria, chrupiące jabłka i granat, który daje charakterystyczną nutę smakową. Wszystko to skropione sosem miodowo-musztardowym - jedynym z moich ulubionych o tej porze roku
Milion Smakówpieczarkami. Starsi smakosze mogą zafundować sobie sałatkę z frutti di mare, rosół z krewetkami czy małże po nowozelandzku. Owoce morza świetnie nadają się również na grilla. >>>Zobacz przepis na pyszne mule i krewetki<<< Paella z owocami morza Jeśli ktoś nie próbował jeszcze owoców morza to pora, by się do nich przekonał. Wakacje to czas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotować z dodatkiem soli i cukru przez 20 minut. Następnie pory odsączyć, owinąć każdy kawałek plastrem boczku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Obłożyć plastrami sera, posypać papryką, skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Podawać np.: z ryżem lub sezonową sałatką
Tradycyjna KuchniaDzień dobry! Lubicie rzodkiewkę? To teraz szczerze... czy liście rzodkiewki lądują u Was w koszu? Jeśli tak, to mam dla Was dobrą wiadomość - wcale nie muszą
Pora coś zjeśćpomidorków , sera żółtego i szyneczki . Tak sałatka nadaje się jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaczków :) Składniki : garstka roszponki garstka rukoli kilka liści sałaty czerwonej kilka liści sałaty lodowej garstka liści szpinaku kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek suszony lub świeży kilka plasterków szynki konserwowej kawałeczek pora Garstka startego sera żółtego. 1 śmietana
Sama słodycz i szczypta chiliCoś co jest eksplozją smaku, maga dawką drogocennych witamin, niezwykle kolorowe, bezglutenowe.... Na pewno nie banalne. Ostrość daje nam czosnek, marchew - słodycz. Por, pietruszka
Malinowe Pocałunkisoli, 1/2 łyżeczki cukru. Przygotowanie Kapustę drobno poszatkować, pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki pokroić w małe cząstki. Wymieszać z warzywami. Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z jogurtem naturalnym, cukrem, solą i curry. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 15minut
Z miłości do słodkościPyszna i pożywna sałatka z kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 podłużna słodka czerwona papryka 2 cebule dymki Kawałek pora 1 łyżeczka przyprawy do fajity 1 łyżeczka przyprawy do grosa Szczypta soli do smaku 4 łyżki
Wanilia i Kardamonminuty. Gotowe :) Ja to podałem z ryżem i taką szybką sałatką: czerwona i zielona papryka pokrojona w kosteczkę wymieszana z kukurydzą z puszki. Rewelacja! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturezrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek
Świat Domowej KuchniSałatka, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie. Kolorowa, chrupiąca i pożywna. Składniki: 1 słoik selera w zalewie octowej po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli 2 papryki w różnych kolorach 150 g żółtego sera - Złoty Mazur, Gouda, Edamski, Morski 1/2 młodego pora kilka łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz, sok z cytryny do smaku natka
Czerwień i błękit