Dziś przedstawiam Wam restaurację Indus Tandoor zlokalizowaną na ulicy Sławkowskiej w Krakowie. Kuchnia indyjska po raz kolejny - tak, tak, tak! Tym razem ucztowanie odbyło się z
Karola gotujeZielona sałatka z brokułem jest niezwykle prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że składa się z dużej ilości zielonych składników, przez co
Alle Dobre!Szarlotka na ciepło z lodami Najlepszy przepis na szarlotkę na ciepło z kruszonką. Szarlotka na ciepło z lodami to moim zdaniem najlepsza szarlotka z kruszonką jaką
Cztery Fajerypora i smażyć aż por zmięknie. Następnie dodać posiekany czosnek i liście szpinaku. Lekko osolić i doprawić pieprzem. Smażyć co chwilkę mieszając aż szpinak zmięknie. Do malaksera dodać sery, śmietanę, jajka i dokładnie zmiksować. Wylać wszystko na patelnię i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wlać na podpieczone ciasto kruche. Wykonanie nadzienia w thermomix szpinak, por(...)wykonaniu Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180C i piec 25 minut. Tarta musi się zarumienić na złoty kolor i po naduszeniu nadzienia powinno mieć konsystencję gąbki. Podawać z zieloną sałatką i pomidorkami. Smacznego
Kuchnia PokoleńWitajcie kochani po świętach :) Jak Wam minęły? Bo mi bardzo przyjemnie :) A teraz pora skupić się na przygotowaniach do sylwestra :) Kto nie wybiera się na imprezę ten zapewne spędzi ten czas w domu ze znajomymi :) I tutaj pewnie wiele osób zadaje sobie pytanie, co też przygotować na ten wieczór. Zebrałam zatem dla Was wszystkie przepisy z bloga, które(...)nadają się na taką okazję i skupiłam je w jednym miejscu. Być może dla kogoś będą one inspiracją :) SAŁATKI Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Sałatka z kuskusem, kurczakiem i fetą Sałatka z kurczakiem i tortellini Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kuskusem, awokado i suszonymi pomidorami Sałatka ryżowa z pieczarkami Sałatka wiejska
My simple kitchenmasłem i świeżym koperkiem. My proponujemy Wam kilka przepisów na dania z bobem, niektóre równie proste jak siekanie koperku inne nieco bardziej złożone, ale też bogatsze w smaku. Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym(...)suszonymi pomidorami Bób z pesto z migdałów- aromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy suszony pomidor. Idealne na każdą porę roku. Marokańska zupa z bobu Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o bobie, a nie jedliście marokańskiej zupy z bobu, to najlepsze jeszcze przed Wami! Risotto z bobem i krewetkami Lekko
Niedzielny kucharzzagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. W międzyczasie umyć i obrać seler, pietruszkę, marchew i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Pokrojone warzywa oraz 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe dodać do wywaru. Gotować przez 30 minut bez przykrycia(...)bulion odcedzić i przelać do osobnego pojemnika. Jeżeli zrobimy bulion z podwójnej porcji możemy go z powodzeniem zamrozić. Warzywa z bulionu możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów: galaretka, pasztet , sałatka warzywna
Pij soki wyciskanenieograniczone możliwości i szerokie pole do zabawy :) Myślę, że takie menu zadowoli nie tylko wegan i wegetarian. W swoim menu zaproponowałam trzy piękne hummusy, które możecie stworzyć niezależnie od pory roku (bo nie każdy ma teraz dostęp np. do puree z dyni). Liczył się też dla mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus(...)oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku
Chilli Czosnek i Oliwaudział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi jedno nie wyszło ;) ale pyszne wyszły oba! I potem miałam problem, który z nich zgłosić... Wybrałam wtedy sałatkę (po konsultacjach z Mężem zarówno smakowych jak i przeglądzie zdjęć). Dziś zatem prezentuję drugi wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest to moja propozycja przekąski(...)świąteczny stół - zachwyci każdego! :) Do przygotowania użyłam makaronu otrzymanego od Makarony Polskie - w końcu to oni tą zabawę organizowali ;) Składniki na około 12 sztuk: 200g filetu z łososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo
Kolorowy Przepisownikzdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Można je dodawać do deserów, koktajli, pieczywa, sałatek, surówek… i nie tylko. Nie zawierają glutenu, spowalniają przemianę węglowodanów złożonych w proste. To tylko ułamek z tego, co jest w internecie. Te małe nasionka ze swoimi walorami odżywczymi(...)dziś i „przemycam” je, gdzie tylko mogę. Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia. Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy Obraną i umytą brukiew trzemy
mojewypiekiinietylkoGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3
KorniszonkiDzień dobry! Ostatnio pokazywałam Wam zakupy z Targu Pietruszkowego, wśród zieleniny znalazły się również piękne buraki liściowe, które kolejny raz postanowiłam wykorzystać do gołąbków. Nie ma
Pora coś zjeśćwyśmienicie. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad, lub kolację. Sprawdzi się również na imprezach w gronie znajomych. Kapsalon składa się z frytek, soczystego mięsa, rozpływającego się sera i kolorowej sałatki. Całość polana jest sosem czosnkowym i ketchupem. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a jego smak zachwyci gości i Twoją rodzinę. Kapsalon – jak zrobić? Poniżej mam dla was prosty przepis(...)wykonać w domowych warunkach. Składniki 1 podwójny filet z kurczaka ok. 500g 500 g frytek 150 g sera żółtego 1/2 małej puszki kukurydzy 1 opakowanie mixu sałat 1 mały por 1 ogórek świeży garść pomidorków koktajlowych przyprawa gyros papryka słodka Sos czosnkowy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo
Alle Dobre!Natomiast picie oleju lnianego na noc jak się okazuje(o pomoc w tej kwestii poprosiłam 2 lekarzy) ma tak samo dobry wpływ na nasz organizm, jak picie o każdej porze dnia. Najlepiej jednak podziała olej lniany na czczo. Od razu się Wam przyznam – picie oleju lnianego na czczo lub po posiłku do moich ulubionych czynności nie należy(...)olej lniany ma tylko lekko orzechowy posmak, co pośrednio niweluje przykre doznania Dla amatorów oleju z oliwek i różnego rodzaju olejów moje słowa są niezrozumiałe. Ja jednak stosując do sałatek oleje, muszę je dokładnie zmieszać z ziołami, aby czerpać z nich walory smakowe. Mój pierwszy kontakt z olejem lnianym trudno zaliczyć do najszczęśliwszych momentów w życiu. Po otwarciu butelki poczułam
W KawiarenceNajpopularniejszym daniem typu gyros jest uwielbiana sałatka warstwowa. Wielu z nas też robi zapiekankę gyros lub pizzę. Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne kotleciki z piekarnika. Robi się je szybko i z podobnych składników jak zapiekankę. Sprawdzą się one na obiad czy kolację, a także na różnego rodzaju imprezy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka(...)czerwona papryka 1 czerwona cebula kawałek (około 5 cm) pora 1 mała puszka kukurydzy 1 duże jajko lub 2 mniejsze 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Cebulę obrać
Danka Pichciprzetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną dynię, pyszne marynowane korzenne śliwki i odlotowy smalec. Muszę przyznać, że mój domowy z nim zdecydowanie przegrywa! Teraz pora na drugie danie. Zamawiamy policzek wołowy duszony w ciemnym piwie (42 zł) podany na puree z marchewki z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a wszystko w towarzystwie obłędnego gęstego sosu(...)wylizać talerz. Kolejnym daniem jest troć wędrowna z chrupiącą skórką, podana z ogórkiem na ciepło, szpinakiem, ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym (45 zł). Ryba jest bardzo soczysta, a sałatka z ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym stole pojawia się czarna domowa chałka podana z domowymi lodami waniliowymi i konfiturą truskawkową
Kulinarne przygody Gatityksiążce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj) . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką(...)marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 por 1 duża cebula kawałek kapusty 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 2 goździki sól morska lub himalajska ok. 3 litrów wody gałązki natki lub lubczyku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki po czym opiekamy ją na suchej patelni. Pora kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa obieramy
Kulinarne przygody Gatitykrótki trening. Dzień trzeci - pobudka przed godziną 7 - bez problemów. Energia nadal mi towarzyszyła, głód nie doskwierał. Po 3 dniach powróciłam powoli do jedzenia wszystkich produktów. Zachowałam jednak pory posiłków oraz racjonalne zasady odżywiania. Póki co trwam w postanowieniu zdrowego jedzenia. MENU 3-DNIOWEGO DETOKSU OWOCOWO-WARZYWNEGO DZIEŃ 1: 7.00 - woda z cytryną 8.00 - śniadanie: koktajl(...)śniadanie: banan 14.00 - obiad:gotowana zielona fasolka szparagowa z sosem pomidorowym ( można zjeść bez sosu ) 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, kiwi, selera naciowego i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z mixu sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, czerwoną cebulą
kolorowotorcikowojest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać do sklepowych "przyprawek". Co ciekawe, ugotowany bulion pachnie(...)chociaż w składzie go nie znajdziemy (i ani grama tłuszczu). Najlepsze jest zaś to, że zawiera tylko naturalne składniki. * Pyłku pszczelego próbowałam po raz pierwszy w życiu. Do tej pory słyszałam tylko o jego właściwościach. W smaku podobny do miodu, lekko słodki... jednak z nutą goryczki. Solo nie każdemu może posmakować, jednak jako dodatek do owsianki czy gofrów - pasuje
Poranek na słodkoporze roku łatwo kupić świeżą kukurydzę w kolbie. Warto skorzystać i przyrządzić ją wg tego przepisu. Przygotowanie : Kolby obrać z liści i "niteczek" W garnku zagotować wodę ( dodać łyżkę cukru na litr wody) Wrzucić kolby na wrzątek, tak by kukurydza się zanurzyła Gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 min. dłuższe gotowanie może wpłynąć na to, że kukurydza(...)stwardnieje. Tak ugotowaną kukurydzę użyłam do sałatki. A można zjadać ją z kolby, posmarowaną wcześniej masłem i oprószoną solą
Proste Potrawy