pomyślcie jeszcze o oszczędnościach. Całe menu dla dwojga na 5 dni kosztowało nas 115 zł! Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika Czwartek: Pizza z kurczaka Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi Jak gotowaliśmy Jesteście już zmotywowani, żeby(...)Zaczęliśmy od dania wymagającego najwięcej czasu, czyli od zupy pomidorowej Można ją zrobić w pół godziny, ale naprawdę smaczna staje się po godzinie powolnego gotowania. Najpierw więc zalaliśmy wrzątkiem pomidory, żeby ściągnąć z nich skórki. W czasie kiedy leżały w gorącej kąpieli, podsmażaliśmy w garnku cebulkę do zupy. W dwóch kolejnych garnkach gotowała się woda, w jednym na makaron ryżowy
Niedzielny kucharzKolejne danie kuchni indyjskiej w wykonaniu mojego taty. Bezmięsne, ale bardzo sycące. Niezwykle aromatyczne. Składniki na warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem (6 porcji
Karola gotujeOwoce morza. Jedni uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. Ja krewetki uwielbiam w każdej postaci, jako szaszłyki, jako krem, jako sałatkę czy jako pastę. Dlatego
Mama z miastaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem –
Marta GotujeCzęsto zostaje z rosołu mięso, najczęściej z kurczaka, i nie wiadomo, jak je wykorzystać. Można ugotować potrawkę, pasztet lub po prostu zjeść
To co kochamKebab jako najz drowszy fast foo d zawitał dzisiaj u mnie w domowym wy daniu . Ten sposób zrobienia sytego dania sprawia , że sami możemy stworzyć ulubioną
ChilliJemyoraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej z awokado i awokado (uwaga na węgle(...)gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona
Ola la LCHFpodsmażania -sól, pieprz - sos winegret lub oliwa i sok z cytryny Kilka liści sałaty ułożyć na półmisku, na nią pokrojoną w plastry rzodkiewkę. Obok sałaty ułożyć pokrojonego w ćwiartki pomidora i posypać go posiekanym szczypiorkiem. Skropić kilkoma kroplami sosu winegret lub oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie posolić i popieprzyć. Kawałki piersi kurczaka obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch(...)nią jajko. Pod przykryciem trzymać na małym ogniu, aż lekko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Posolić i popieprzyć do smaku, wyłożyć na półmisek z mięsem i skomponowaną sałatką, posypać obficie koperkiem
Kulinarne przemysleniasałatka to dla mnie bardzo miłe wspomnienie lata, wszystkie warzywa pochodzą z mojej szklarni. Czasami nie trzeba wyszukanych składników, żeby stworzyć pyszne danie. Prostota i dobrej jakości dodatki zawsze się obronią. Już nie mogę się doczekać następnego sezonu, ale na razie trzeba zaprzyjaźnić się z jesienią. Składniki: 150 g jarmużu 2 nie duże pomidory 185 g pomidorków koktajlowych
noteskulinarnyfigaserem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Polecam też na obiad: pierś kurczaka z tymiankiem , pierś z kurczaka po prowansalsku , kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym, Pierś faszerowana serem i warzywami , a szczególnie pierś kurczaka zapiekana z warzywami , kurczak caprese , czyli pierś z pomidorami i mozzarellą, faszerowana pierś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronów, sałatek, mięs, wędlin, grzanek. Jednym z producentów bottargi jest włoska firma z Sycylii Smeralda . Bottargę miałam przyjemność poznać na spotkaniu LET'S TASTE ITALY , zorganizowanym przez Taste It All - wine & food promotion . 2 porcje makaronu pappardelle, 300 g ogonów krewetek, najlepiej surowych, bottarga, 2 łyżki oliwy, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 8 pomidorków koktajlowych, natka
królestwo garówsuszone pomidory. Każdy filet owinąć czterema plastrami bekonu. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, np. folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię. Filety podawać posypane szczypiorkiem z ziemniaczkami i ulubioną sałatką
Smakołyki AsiSkładniki sałatki: 1/2 niedużej sałaty lodowej, 3-4 łyżki kukurydzy, 100 g fety, 1/2 małej cebuli czerwonej, 8 małych pomidorków. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu, sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam, następnie siekam. Kukurydzę osączam z zalewy. Pomidory kroję w ćwiartki, fetę
JejKuchniaSiekamy drobno suszone pomidory i kapary, dodajemy świeże zioła (bazylia, rukola, pietruszka) i mieszamy. Przekrawamy bagietki wzdłuż i na połowy, jeśli są długie i smarujemy pastą. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstawiamy do środka bagietki. Pieczemy je aż się zrumienią. Krok 5 Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy, pomidorki
Niedzielny kucharzpożywna sałatka, którą możemy np. zabrać ze sobą do pracy (chociaż mi smakuje najbardziej wtedy, kiedy kurczak jest jeszcze lekko ciepły). Przepis bardzo "elastyczny", i w zależności od naszych upodobań i smaku możemy wzbogacać go za każdym razem o inny składnik. Np. ziarna słonecznika, ocet balsamiczny (nie dodaję, bo nie lubię), czosnek czy suszone pomidory:-)) Składniki: makaron (dowolny
Walijskie Pichcenie