smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki miody 2 łyżeczki płatków chili 3 łyżeczk soku z limonki 1 łyżeczka skórki z limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką
Kolizje Smakówdomowym fast foodem. No bo nie powiecie mi chyba, że ich nie lubicie...?! Składniki: Na 3 solidne lub 4 mniejsze: 3 lub 4 placki tortilli 2 filety z piersi kurczaka 50 g suszonych pomidorów gałązka rozmarynu ok 10 pieczarek 1 łyżka margaryny 1 łyżka oleju czosnkowego 1 łyżeczka przyprawy "kebab-gyros" pieprz do smaku 2 duże pomidory(...)Składniki na sos miksujemy. Doprawiamy. Tortille smażymy na odrobinie oleju rzepakowego z dwóch stron na lekko złoty kolor. Składamy formując kieszonkę. Środek smarujemy delikatnie sosem, napełniamy naprzemiennie sałatką oraz mięsem. Raz jeszcze polewamy sosem po wierzchu. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziemożna przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi(...)Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w gęsi. Gęś włożyć do brytfanki (piersią do góry), nakryć pokrywką lub folia aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie
SzczyptaSmaQlubczyku i selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę. Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka. Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała(...)maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe! Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami i podać jako dodatek do drugiego dania
Rozpustne gotowanieDzisiaj zabieram Was po raz kolejny na Sycylię. Do mojej długoletniej sąsiadki o imieniu Lucia. Moja znajoma Lucia lubi kurczaki, ale nie lubi ...piersi z kurczaka. Dla niej pierś z kurczaka jest sucha i zawsze mi powtarzała , że kura ma najsmaczniejsze „bioderka” , czyli udka i podudzia. Kurczaka w ten sposób droga Lucia robiła zawsze na niedzielę. Kurczak na Sycylii generalnie(...)Składniki-nogi z kurczaka-ugotowane na parze ziemniaki -groszek zielony mrożony lub z puszki-włoszczyzna mrożona + marchewka pokrojona w słupki-bazylia-oliwa z oliwek-sok z cytryny-sól-sycylijska sałatka znajdziecie ją TUTAJ-ocet winny z czerwonego wina-przyprawy Skworcu- pieprz ziołowy + Karahi Chicken MasalaWykonanie jest bardzo proste, bo o to chodzi, a efekt bardzo smaczny i kruchy. Smak
Z Kuchni Do Kuchniosądźcie sami. Kurczak w cieście francuskim. Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko(...)francuskie) miejscem zawinięcia do spodu. Ponacinałam, posmarowałam jajkiem i posypałam uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.Upieczonego kurczaka w cieście francuskim podałam z sałatką. Danie sprawdza się, jako obiadowe (np. z filiżanką czerwonego barszczu), kolacyjne, czy też do podania gościom. Składniki nadzienia można dopasować dowolnie, według gustu i smaków. Kurczaka można zastąpić łososiem, zmienić
mojewypiekiinietylkomoże być jeszcze w środku surowa– chodzi nam tylko o wstępne podsmażenie, gdyż będzie ona jeszcze podpiekana w piekarniku razem z cukinią. Jeśli przesadzicie z ilością czasu na patelni, pierś nie będzie soczysta. 3. PIEKARNIK nastawiamy go na 150 stopni C, opcja góra i dół 4. CUKINIA (1 min) Nie obieramy jej – skórka posłuży jako swoiste naczynie. Kroimy cukinię wzdłuż(...)brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post ZAPIEKANA CUKINIA
Nerds KitchenNatłuść ruszt ustawiony nad głęboką blaszką do pieczeni.Kaczkę opłucz i dokładnie osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał. Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony solą (także wnętrze) i nafaszeruj ją przygotowaną cebulą, czosnkiem, cytryną i tymiankiem , po czym odstaw na czas przygotowania glazury.W małym rondelku(...)Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką.*Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce.Smacznego!English versionChristmas Roast Duck with Port and Cherry Sauce (4 servings)Ingredients
karmelowyskórkę i krócej się gotuje. Można wyczarować z niej naprawdę wiele wspaniałych dań, o czym przekonaliśmy się przy suto zastawionym stole, na którym królowały lokalne potrawy. Mnie zachwyciła zwłaszcza sałatka i ziemniaki z fasolowym farszem – koniecznie muszę odtworzyć je w domu, zwłaszcza, że zostałam obdarowana opakowaniem takiej fasoli. Po spacerach i wykładach na temat uprawy fasoli, jej zdrowotnych(...)caprese.pl Grzegorza Łapanowskiego, a następnie sarna z wiśniami nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka. Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego. Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka
Pasja Smakuwoda, wino, soki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce z ogórka orzeźwiająca - naprawdę rozbudziło nasze kubki smakowe i pozostało nam tylko czekać na dalszą część programu. Jako przystawkę podano nam szparagi z zasmażka z orzechów laskowych i nerkowa(...)jednak mimo to zjadłabym ją jeszcze raz tylko już teraz późną jesienią lub w zimie. Zupa była bardzo syta a do zjedzenia pozostało nam jeszcze drugie danie główne czyli pierś z kaczki z puree jabłkowo- żurawinowym, rabarbarowym sosem z przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Dodatki przepyszne - rabarbar był po prostu cudowny i chyba wszystkie zjadłyśmy
sierotka maRysia w kuchniSzybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki, 2 łyżeczki tymianku(...)testowania od firmy DAGOMA . Są to najwyżej jakości pomidory, suszone na słońcu w zalewie z oleju słonecznikowego. Pomidory suszone DAGOMA to idealny dodatek do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Pomidory zachwyciły mnie swoim smakiem i zapachem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam również olej, którym były zalane pomidory. Pomidory suszone DAGOMA to produkt wart polecenia i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów
Tradycyjna kuchnia Kasicytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą(...)łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego smaku. Wyszło ostre, soczyste i bardzo aromatyczne
mojewypiekiinietylkosztuk Składniki ciasto: 1/2 kg mąki z ciecierzycy - u mnie pszenna gorąca woda sól 1 łyżka oleju nadzienie: 4 ziemniaki 2 garści marchewki z groszkiem 1/2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki kuminu curry garam masala kolendra sól pieprz słodka paparyka sos: gęsty jogurt naturalny koperek pietruszka bazylia 2 ząbki czosnku sól Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy jak na pierogi - mieszamy(...)ilości według uznania. Dokładnie mieszamy lub wrzucamy do malaksera i mielimy na gładki sos - osobiście wolę drobno pokrojone zioła i czosnek i po prostu wymieszane. Samosy podajemy z dowolną sałatką (u mnie pomidor, sałata lodowa i ogórek z sosem koperkowo - ziołowym) i sosem. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipietruszki sól morska świeżo mielona świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka w proszku kilka plastrów ananasa z puszki olej rzepakowy do smażenia mąka, jajko, tarta bułka -> do panierowania Pierś płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Dzielimy ją na dwie części. Każdą z nich przekrawamy wzdłuż, jednak nie do końca, by dwa podzielone płaty wciąż były ze sobą połączone. Każdy(...)niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna Kontrrewolucya