nowym menu w jednej z restauracji fast food postanowiłam wykonać wrapy z sosem musztardowo-miodowym. Wyszły naprawdę pyszne. Sos na pewno jeszcze nie raz wykorzystam jako dressing do sałatek . Jeśli szukacie inspiracji na szybki i pyszny obiad to zapraszam do wypróbowania. Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym Składniki(...)sałata lodowa · pomidor · ogórek zielony · oliwki · ½ papryki · ½ opakowania jogurtu naturalnego · 1/3 szklanki bułki tartej · około ½ szklanki sezamu
Mania Gotowaniasmaku przypominają szparagi. Idealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich zupy, risotto czy omlety.(zdjecie z netu) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze i przyprawione oliwą z oliwek, cytryną, lub w bardziej aromatycznej wersji z czosnkiem, pomidorami
Mia Cucina Sofietakilograma pieczarek * 2 łyżki masła * łyżka oliwy z oliwek * ulubione przyprawy Przygotowanie : Rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać ulubione przyprawy do kurczaka ,mieloną czerwoną paprykę. Zalać dużą szklanką wody. Ułożyć kurczaka i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami oraz sałatką z pomidora i cebuli
Magiczne Życie MartyMarek Grechuta - Wiosna, ach to ty Składniki: główka sałaty 3-4 jajka ugotowane na twardo 1-2 czerwone cebule oliwki zielone pęczek rzodkiewki musztarda oliwa z oliwek sok z połówki cytryny łyżka ziół Malgorzaty- --- -sklad sól, gorczyca, kolendra, cebula, pieprz mielony, czosnek, marchew, kminek, lubczyk, ziele angielskie, pietruszka, kurkuma Wykonanie(...)cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać łyżkę lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem i delikatnie przemieszać. Odstawić na 20 minut
w mojej kuchnicykoria z dressingiem o wyrazistym smaku. Anchovies powinny być dobre gatunkowo, ewentualnie można je pominąć i dressing też będzie smaczny. Przepis z książki Jamie's 30
Stare GarySKŁADNIKI:1 woreczek ryżu1 puszka tuńczyka w sosie własnym2 jajkaOliwki zielone1/2 kulki mozzarelliKukurydza słodkaSzczypiorekKoperekJogurt naturalny lub typu greckiegoSól, pieprz, curryPRZYGOTOWANIE:Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu
kulinarnyJaróżnych składników i tymi najsmaczniejszymi (według mnie) chcę się z Wami podzielić. Tym razem dodałam do sałatki kapusty pekińskiej, która fajnie ją odświeżyła i nadała większej soczystości. Sałatka jest bardzo szybka do przygotowania, wystarczy 20 - 30 minut i mamy pyszne, lekkie i sycące jedzonko. Składniki: (duża porcja) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duża papryka 1/2 średniej kapusty pekińskiej(...)paski. Jeśli mamy pomidory suszone z torebki, należy je uprzednio na 2 - 3 minuty zalać gorącą wodą, a następnie potrzymać przez około 10 minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Oliwy po moczeniu pomidorów nie wylewać, tylko skropić nią wystudzony makaron. Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Kapustę umyć i drobno pokroić. Kukurydzę odcedzić z zalewy
Kuchcik gotujemamy pożywny obiad, ciepłą kolację, kolorową sałatkę albo też zdrowy lunch, który możemy zabrać do pracy w pudełku. Krótko mówiąc - dla każdego coś dobrego, i dla malucha i dla dorosłego. I na słodko i na wytrawnie ! Czy Wy też kochacie makarony tak jak my ? Spaghetti z pieczonymi pomidorami i oliwkami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie
Kulinarne przygody Gatityposiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić ją według własnego uznania. Polecam! :) Prażona ciecierzyca: 250 g ciecierzycy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli sól
Cooking Monstersuszonym oregano i posiekaną natką z pietruszki. Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki białej fasoli z puszki 4 kawałki suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano garść łuskanego słonecznika sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Fasolę płuczemy, odsączamy i przekładamy do miski
Moja smaczna kuchniapobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły te faszerowane papryczki w sklepach czy w restauracjach a gdy spróbowałam takiej z domowej produkcji zakochałam się w smaku! Świetne na przystawkę ale jako lekkie danie też super pasują. Wspaniałego aromatu nabrała oliwa - paprykowo-ziołowy - idealny do sałatek i makaronów. Polecam bo gdy przyjdą niespodziewani goście
sierotka maRysia w kuchnirówny czasowi gotowania makaronu co jest niewątpliwą zaletą. Sałatka z makaronem i tuńczykiem Proporcje na dwie głodne osoby: - puszka tuńczyka w kawałkach - 2 pomidory - mała papryka ( u mnie zielona) - 1/4 pęczka koperku - kilka liści sałaty - 1/2 opakowania dowolnego makaronu ( u mnie Farfalle) - sok z cytryny, pieprz, sól, miód olej /oliwa z oliwek Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Sałatę
kawawszklancesmacznego dania, a tu najlepiej pasowała mi sałatka - lekka, letnia, orzeźwiająca. Wraz ze mną danie z bobu przygotowali: Mirabelka , Panna Malwinna , Zuzia , Lejdi i Bartosz . Składniki : 350g drobnego makaronu (np. orzo, choć u mnie były to literki;)) 250g zielonego groszku (świeży lub mrożony) 250g bobu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół czerwonej papryczki chili 1 łyżka płynnego miodu
Codzienne Gotowanieciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu 2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów) 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę kroimy w paski o długości
DefinicjaSmakututaj pasowało. Dzięki dodatkowi orzechów i sera sałatka jest sycąca i świetnie zaspokaja głód. Będzie doskonała jako lunch w pracy. SKŁADNIKI 1 głowka sałaty rzymskiej 1 opakowanie szynki parmeńskiej 1 kula mozarelli garść orzechów nerkowcka 2 brzowskwinie szcypta chilli 1 mała czerwona cebula brązowy cukiem ocet ryżowy dressing oliwa z oliwek 4-5 łyżek sok z 1/2 cytryny musztarda
DefinicjaSmaku