proponuje Wam dziś pyszną, szybką przekąskę, która dla mnie równie dobrze może być kolacją. Szybka sałatka z arbuza i fety składniki: na 4 porcje 1/4 arbuza 100 g fety kilka listków mięty 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz wykonanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki, dodajemy posiekane listki mięty. Z oliwy i octu balsamicznego robimy
Przysmaki Karolkisałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj. Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i lekka! SAŁATKA GRECKA (porcja dla 4 osób) Składniki: - 4 duże liście sałaty lodowej - 100 gram sera typu feta - 6 pomidorków koktajlowych - pół czerwonej cebuli - kilka czarnych oliwek (mogą być zielone, ale czarne ładniej wyglądają) - kilka kropli oliwy z oliwek - szczypta suszonego oregano Sałatę posiekać, ser pokroić
Zgrabne Gotowaniekolację z prażonymi orzeszkami ziemnymi, firmy KRESTO Sałatka z rukoli , kurczaka i orzeszków ziemnych Składniki : rukola - 4 garście papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt filety z kurczaka - 1 szt podwójna przyprawa kebab- gyros - 2 łyżki tłuszcz do smażenia orzeszki ziemne prażone, solone - 3 łyżki Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczkę musztardy(...)kebab- gyros, przesmażyć na tłuszczu. Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Połączyć mięso z rukolą i papryką, wymieszać. Sos: Wymieszać oliwę z musztardą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami ziemnymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusisera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki 1 gałązka selera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli(...)bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba
Kolizje Smakówwith smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo cieniutkie(...)osączoną sałatę, dodać paseczki buraka, wlać sos i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatę wyłożyć na dwa talerze, dodać plasterki kurczaka i na wierzchu położyć konfiturę z cebuli. Taka sałatka może stanowić obiadek lub kolacyjkę
Kulinarny karnet Christopherajeszcze fajniejsza jest gdy wykorzystamy rożne ich odmiany. Sałatka z pomidorów z grzanką czosnkową składniki 2 pomidory malinowe 2 pomidory żółte 2 pomidory san marzano 1 mała czerwona cebula mini mozzarella - około 10 kulek bagietka czosnkowa (użyłam gotowej) 2 gałązki bazylii 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz wykonanie: Grzankę przygotowujemy(...)cebulkę oraz porwane listki bazylii. Przygotowujemy dresing z oliwy i octu winnego. doprawiamy sola i pieprzem. dodajemy do pomidorów. Na końcu dokładamy grzanki. Delikatnie mieszamy. Uwaga : Im dłużej sałatka stoi tym więcej wody puszczają pomidory, a grzanki robią się bardziej rozmiękłe
Przysmaki Karolkistarta skorke z cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny.Nozykiem do warzyw o szerokim ostrzu sciac z cukini cieniutkie plastry.Posolic je i posypac pieprzem.Obtoczyc dokladnie w marynacie i pozostawic na okolo 15 minut.Do marynaty dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli lubicie kaszę podaną nieco inaczej, to na pewno nie zawiedziecie się. Tutaj bulgur z dodatkiem sera koziego, oliwek i suszonych pomidorów. Bulgur to ostatnio jedna z moich ulubionych kasz. Doskonała na zimno i na ciepło. Na słodko i na gorzko. Podobnie trochę jak kasza jaglana – dobra w wielu wariantach i do tego niezwykle zdrowa. Takie kaszowe danie przygotujecie(...)smakiem. Kasza w tej opcji może być jedzona z powodzeniem jako przystawka – sałatka. Kozi ser idealnie podkręca smak całości. Drukuj Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur 5 połówek suszonych pomidorów garść oliwek 100 gr sera koziego kolendra do posypania 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie W czasie
Mieszam w Garnkuwyrastania 10szt. czarnych oliwek - pokrojonych w plasterki 10szt. zielonych oliwek - pokrojonych w plasterki 4 pomidory suszone z zalewy - pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka soli - płaska 2 duże łyżki świeżej bazylii - drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw(...)10min, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - musi łatwo odchodzić od ścianek miski - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! Na końcu dodać oliwki pokrojone w plasterki i pomidory suszone pokrojone w kostkę. Zagnieść aż składniki się połączą. Odstawić ciasto w omączonej misce w ciepłe miejsce na kolejną 1 godz. - wcześniej posmarować je oliwą
Grunt to przepis!Składniki: 200g świeżych liści szpinaku odmiany baby 1 owoc granatu 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sok z pół cytryny pieprz Wykonanie Szpinak
w mojej kuchniSkładniki: 1 główka sałaty rzymskiej mini 1 owoc persy mony 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 owoc granatu 2 mandarynki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 1 garść roszponki Fit&Easy, kilka żółtych pomidorków, 2 łyżki kiełków, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z
Aga w kuchni