takie, jak lubię najbardziej. Dzielę się z Wami przepisem, bo wart jest wypróbowania, a sałatka w sam raz na świateczny stół. Albo na lekki, postny obiad. Wesołych i smacznych Świat! :) Składniki na 10-12 porcji: 5 sporych zmieniaków 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych z cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę
Zawsze głodna!sałatki wykorzystaliśmy różne gatunki sałaty, trochę warzyw i przygotowany przez nas podsuszany biały ser. Efekt jest zadziwiający. Składniki: -sałaty: lodowa, karbowana, cykoria endywia, cykoria radicchio -roszponka -szczypiorek -koperek -ogórek -pomidor -papryka -podsuszany biały ser -olej -sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sałaty rozdrabniamy, ogórek, pomidor, paprykę i szczypiorek kroimy dowolnie. Siekamy na drobno koperek. Pokrojone warzywa dodajemy
Maminek kulinarnybardziej robi się łykowata. Z młodej kalarepy wychodzi pyszna letnia sałatka. U mnie kalarepa rośnie w ogrodzie, tak więc często i gęsto ląduje na talerzu, bo jest naprawdę pyszna. 2 młode kalarepy 1 szklanka świeżego groszku 1 długi ogórek majonez, sól, pieprz Kalarepę obrać i pokroić w ćwiartki, następnie ugotować w osolonej wodzie
Jadło i czytadłokropimy sokiem z ½ cytryny. Rozmrożone kroimy w duża kostkę i wrzucamy do miski. Ogórki, podobnie jak cebulę, kroimy w półprastry i wraz z groszkiem dodajemy do surimi. Następnie kroimy pół pęczka koperku, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz majonez. Mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 1 h do lodówki. Lepiej smakuje schłodzona
Humanistka w kuchnidużą ilością oregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych, 1 główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli
Wyprawy kulinarnewyobrażam sobie Świąt bez zrobienia tradycyjnej sałatki jarzynowej, która pasuje do wszystkiego :)Sałatkę miałam okazję zrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :)SKŁADNIKI:60 dag marchwi30 dag pietruszki1 mały seler3 ziemniaki3 jajka3-4 ogórki korniszone2 puszki groszku zielonego (konserwowy)1 puszka kukurydzy (konserwowa)1 puszka fasoli czerwonej (konserwowa)+ 1 duży majonez, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz.WYKONANIE
Serce zamknięte w formie pysznościjest własnym pomysłem. Smakowała nam bardzo i gościom również! Pozostałe dwie sałatki z dodatkiem makaronu możecie znaleźć tutaj i tutaj :)Składniki:1 szklanka makaronu mini kolanka1 puszka kukurydzy1 puszka groszku zielonego1 duży ogórek2 ząbki czosnkupapryka marynowanasiekany koperek20 dag szynki z indykamajonezsól, pieprzSposób przygotowania:1. Paprykę konserwową, szynkę i ogórka pokroić w kostkę.2. Warzywa w puszkach odlać z zalewy.3. Makaron
Kuchnia domowa Anigotowy.Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki.W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki.A sos tzatziki to:- 2 łyżki jogurtu naturalnego-1 łyżka majonezu-przyprawa tzatziki-łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka-szczypta koperkuSmacznego
Maminek kulinarnySałatka ryżowa z tuńczykiem .Dzisiaj zapraszam na sałatkę ryżową z tuńczykiem , pyszna i prosta . :) Składniki :2 woreczki ryżu2 puszki tuńczyka w sosie własnymkawałek pora1 cebulka1 puszka kukurydzyMajonezsól, pieprz,kilka ogórków korniszonych 2 jajkaWykonanie;Ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia.Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.Por umyć i pokroić w w paseczki lub jak wolicie
Sama słodycz i szczypta chiliSprawdzona i pyszna sałatka na każdą okazję!. Przyprawa gyros u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl. Składniki na sałatkę: 1 mała kapusta pekińska, lub połowa dużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały
Apetyczna babeczkaObiadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły
bastalenaProsta sałatka z tortellini, oprócz głównego składnika, większość produktów każdy pewnie ma w domu. W sam raz dla niespodziewanych gości ;) Składniki: opakowanie tortellini z mięsem puszka kukurydzy 1 duży ogórek 2 pomidory papryka szczypiorek 1 łyżka przyprawy tzatziki sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (Winiary) 1 łyżka oleju majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić
Pasja Smakumojej kuchni i już wiem że kasza kuskus będzie częściej u nas jadana. Sałatka godna polecenia. Idealna do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Pożywna oraz smaczna. Polecam spróbować! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * 2 pomidory * cebula czerwona * pół zielonego ogórka * pół zielonej papryki * natka pietruszki * mięta * sok z cytryny * oliwa
Magiczne Życie Martyjedno - sałatka wygląda cudownie. Warstwy przedstawiają się cudownie i dodatkowego ślicznego efektu daje warstwa buraczków. Sałatka jest prosta w wykonaniu i przygotowanie jej zajmuje bardzo mało czasu. źródło : na podstawie bloga /klik/ Składniki: 4 płaty śledziowe 1 marchew 2 ziemniaki 1 burak 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 cebula czerwona łyżka oleju 150 ml majonezu natka pietruszki do dekoracji
Słodkości i nie tylkowarsztaty gotowania. Jakie smaki najczęściej pojawiają się w Twoim domu? Moje ulubione smaki to kiszonki. Fermentuję prawie każde warzywo, które nie ucieka na drzewo. Często jem też sałatki, zwłaszcza warstwowe. Jeśli coś mi zasmakuje, jem to w kółko z małymi modyfikacjami np. w lecie jest często grane leczo, a jesień to 101 dań z dyni piżmowej. Bardzo lubię(...)okresu pamiętam też rodzinne rytuały – wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Pamiętam, że piekłam murzynka, pleśniak, kopiec kreta i karpatkę. Teraz te ciasta wydają się obciachowe, ale ja mam do nich ogromny sentyment i dalej je robię od czasu do czasu. Z moimi nastoletnimi prywatkami kojarzy mi się żółta sałatka, albo któraś z rosyjskich sałatek, które często przygotowywałam
Ugotowane pozamiatane