sałatka z mięsem mielonym - 2628 przepisów (strona:80/176)

Grillowane sznycle z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 131

lekkich sałatek. Mój mąż lubi je też jeść na kanapce Spróbujcie. Prosto, szybko i pysznie.  Składniki: 5 sznycli z fileta z piersi z kurczaka (około 250 g, miałam gotowe cienkie sznycle) Na marynatę: 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu wielokwiatowego nektarowego Huzar (idealny na grilla) 4 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu(...)granulowanego czosnku Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Cienkie sznycle wkładamy do miski i dokładnie mieszamy (ja robię to ręcznie) składniki, tak by marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na noc). Sznycle grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron, co jakiś czas odwracając. Podajemy same

Słodkie okruszki
Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku 113

samodzielnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kebab z mięsem kurczaka w chlebie tureckim 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Kebab Kuchnia: Turecka Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 250 kcal Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)gyros 30 ml oleju rzepakowego 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 czerwona cebula, mniejsza kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CHLEB TURECKI Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną. Wsyp torebeczkę suchych drożdży i sól morską, po czym wszystkie suche składniki

ProstePesto.pl
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 132

danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem(...)jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie  Cukinię

Kuchnia z widokiem na ogród
Leczo z zielonych pomidorów , pyszne odkrycie 103

przymrozki , które zabiły moje pomidory , zmuszona byłam zrobić coś z ich owoców . Masa zielonych nieco zmaltretowanych wisiała na sczerniałych krzakach , a kury już patrzeć na nie nie chciały .. Cóż sałatki z zielonych pomidorów jakoś u nas nikt tknąć nie chce . Zaryzykowałam i zrobiłam eksperymentalną porcję leczo , na bazie zielonych pomidorów , niedojrzałej papryki i cebulki … Wyszło obłędnie , jutro następna już(...)tradycyjnego ale nieco bardziej wyrazisty i lekko superancko kwaskowaty , niebiański Można dodać pokrojoną kiełbasę lub mięso , wtedy danie będzie pełne składniki ; 10 zielonych pomidorów ( niedojrzałych lub lekko zapalonych ) 4-5 zielonych niedojrzałych papryk 5 ząbków czosnku 3 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki sól do smaku Cebulę obieramy i kroimy w piórka , paprykę oczyszczamy z gniazd

Ogrodnik w podróży
Zupa rybna z sandacza 145

zupą, i sałatką. Teraz proponujemy Wam naszą wersję zupy z makaronem. Składniki: 450 g mrożonych filetów z sandacza 1,2 litra zimnej wody 3 młode marchewki 1 por (biała część) 1 seler 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3 łyżki makaronu "trybiki" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól biały pieprz mielony Przygotowanie: Filety zalewamy(...)lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z wywaru. Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy oddzielone mięso od skóry, pokrojone w kostki marchewki i posiekaną natkę. Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Kofta wołowa 193

łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli duża garść świeżej kolendry duża garść natki pietruszki Przygotowanie :  W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebula startą na tarce o grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, kminem, kolendrą, papryką, pieprzem kajeńskim, czarnym pieprzem, zielem angielskim i solą oraz świeżą kolendrą i natką pietruszki. Mięso ubić(...)przykryć i odstawić na minimum godzinę. Następnie formować podłużne kiełbaski, nadziewać je na patyczki do szaszłyków i grillować na mocno rozgrzanym grillu do czasu aż mięso będzie upieczone w środku.  Podawać z sałatką i chlebkiem typu pita oraz z sosem czosnkowym lub tzatziki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Turecki szaszłyk - sis tavuk 239

marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby mięso dobrze się upiekło. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem tzatziki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2508

Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie przygotowujemy sos koperkowy:Sos Koperkowy:  Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie(...)doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.     Moje posty

Słodka Strona
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 281

Dziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z szynką serrano czyli croquetas de jamón. Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka Gyros 89

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka gyros to bardzo smaczna i prosta propozycja na obiad jednogarnkowy. Przepis na zapiekankę jest bardzo łatwy i uniwersalny z pewnością posmakuje zarówno

Przepiski.pl
Drobiowe szaszłyki z grilla 285

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 293

Evita sól, pieprz olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy, a następnie mielimy. Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zmieloną wołowinę umieszczamy w misce, dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową smarujemy odrobiną(...)następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-17 min.  Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą  oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą

Kuchnia MagdaLeny
bułki z mięsem 168

musiałem je wypiec...  Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz  musimy ostudzić :)  No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki(...)upieczeniu można zjeść bez niczego, zabrać na piknik, do pracy, w podróż....dwa dni nic im sie nie stanie :) Gdy czekałem na wypiek zrobiłem sałatkę, która  z bułkami była przekąską przed obiadem

chleba naszego
Schab dojrzewający z domowej spiżarni (czy tam strychu). Wędlina z wyższej półki za grosze. 246

Wędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw. Kiedyś przyrządzane ze względu na potrzebę zakonserwowania mięsa - w ostatnich czasach bardzo modne. Obecnie wędliny dojrzewające można znaleźć na każdym szanującym się stanowisku wędliniarskim. Ceny ich są jednak niemałe. Warto więc samemu pokusić się(...)jest to trudne. Sprawdźcie sami: Składniki: ok 1,5 kg kawałek schabu środkowego  cukier, sól - tyle co do porządnego natarcia mięsa papryka wędzona papryka słodka majeranek rozdrobniony liść laurowy szczypta ziół prowansalskich pieprz ziołowy mielony lub inne przyprawy wg upodobań Przygotowanie: Umyty kawałek schabu obtaczamy w cukrze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Trzymamy dwa dni w lodówce - bez przykrycia

Kuchnia po mojemu
Domowe hamburgery 150

I doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się

Mama Gotuje
Pierogi z mięsem 191

Składniki na ciasto  (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapsalon 136

danie składające się z frytek, shoarmy z kurczaka, żółtego sera oraz sałatki warzywnej. Danie to przygotowywane jest w foremkach do zapiekania, w których warstwami układane są frytki, shoarma oraz ser. Całość zapieka się przez kilka minut w piekarniku, do momentu roztopienia się sera i podaje z sałatką oraz sosem. Jeśli chodzi o sos, z którym podawany jest kapsalon to jest(...)mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kapsalon z kurczakiem Składniki na kapsalon. 50 dkg piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mieszanki 7 przypraw 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

MeCooks
Marynata do karkówki z grilla 75

grillowe. Jeżeli chodzi o sałatki i surówki do grilla, blog zdecydowanie nie świeci pustkami. Jeżeli jednak chodzi o klasyczne przepisy na mięsiwa jest licho. I w sumie nadal będzie, ale coś dorzucić zdecydowanie powinnam. Dziś chciałam Wam wrzucić przepis na prostą i pyszną marynatę do karkówki z grilla. Nie mam dużego doświadczenia w obróbce tego mięsa(...)finalnie znalazło się na talerzu, zdecydowanie jest warte publikacji. W marynacie do mięsa zawsze ląduje u mnie świeży czosnek. Zawsze są zioła i słodka papryka. Tym razem postanowiłam dodać to tego jeszcze sok z pomarańczy i dżem pomarańczowy. Jeżeli będziecie mieli problem z dostaniem tego konkretnego dżemu, spokojnie możecie go zastąpić np. brzoskwiniowym lub morelowym. Na początku chciałam do mięsa

Kardamonovy
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 228

patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej  o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną drobno bazylię oraz starty ser.  Farsz(...)mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.  Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju Wielkopolskim tak aby kule były całe zanurzone, kilka minut aż nabiorą złocistego koloru. Kule podałam na sałatce z bazyliowym winegretem J Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej #OlejKonweanse #OlejWielkopolski A moich czytelników zapraszam na stronę : www.olejkonwenanse.pl

Wanilia i Kardamon
Surówka z kiszonej kapusty i ogórków 94

Prosta i pyszna surówka, pełna witamin z kiszonek. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Można również samodzielnie ją podjadać. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubionym

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania