cebulka, pomidor, ser, sałatka i do tego sos czosnkowy. Burgery wyszły rewelacyjne w smaku. Jeśli chcecie sobie zrobić domowe bułki do nich, to przepis znajdziecie tutaj ( klik ), Ja tym razem postawiłam na gotowce, ale nijak się one mają do tych zrobionych w domu. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 burgery: 500 g mięsa mielonego wołowego (może
kruche babeczkiświeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce
Na moim talerzumięs i sałatek. Ja proponuję podać je z pyszną sałatką. Do przyprawienia sałatki użyłam produktów, które otrzymałam od SKWORCU . Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka pół łyżeczki soli Sałatka: 20 dag marynowanych pieczarek pół puszki zielonego groszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól do smaku biały pieprz mielony
Izabelawkuchnifaszerowane mielonym mięsem, papryką, kolendrą. Połowa z cynamonem, połowa na ostro. Do tego baba ghanoush z pieczonych bakłażanów – gdybyście powtarzali w domu, przebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka
GRUBY WAŁEKpierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy farsz składa się z mięsa mielonego z indyka
Projekty ze smakiemświeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce
NA MOIM TALERZUnacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy będzie bardziej aromatyczne.Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości.Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce
chwile dla mniesolą, pieprzem i koniecznie mieloną gałką muszkatołową. Wykładamy serek ricotta i łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych(...)posypujemy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka. Tą porcją nakarmicie 4 dorosłe osoby. Danie można na drugi dzień odgrzać w piekarniku, pod folią aluminiową. Na zimno też smacznie. SKŁADNIKI 4 większe piersi z kurczaka (około 1-1,2kg mięsa) ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego żółtego sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru
Karo in the Kitchennajbardziej popularnych potraw kuchni Tex-Mex. Składa się przede wszystkim z krojonego w paski mięsa przygotowanego na patelni i serwowanego w tortilli. Najczęściej w towarzystwie papryki i cebuli, ale spotkać można także z dodatkiem guacamole, pico de gallo (charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej a'la sałatka-sos w postaci drobno pokrojonych pomidorów z cebulką i kolendrą, często także z jalapeno, serwowana(...)sera czy pomidorów. Dziś zapraszam na wersję drobiową. Składniki (4 porcje) -4 tortille -500 g filetu z kurczaka -czerwona papryka -zielona papryka -1/2 dużej cebuli -1/2 łyżeczki mielonego kuminu -1/2 łyżeczki oregano -2 łyżeczki soku z limonki -1/2 łyżeczki soli -1/2 suszonego czosnku -1/2 łyżeczki ostrej papryki -1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Zielona Kuchniaprzyrządzić z mięsa z dzika lub sarny. Czynniki wpływające na jakość mięsa do steków Marmurkowanie: Wybierając mięso do steków, zwróć uwagę na marmurkowanie, czyli rozproszone żyłki tłuszczu w mięsie. Marmurkowanie zapewnia soczystość i aromat steków. Kolor mięsa: Idealne mięso do steków powinno mieć bogaty, czerwony kolor, co wskazuje na odpowiednią zawartość mięśni. Miękkość mięsa: Sprawdź, czy mięso jest odpowiednio miękkie(...)krok po kroku 1. Wybierz odpowiednie mięso Przygotowanie steków rozpoczyna się od wyboru odpowiedniego mięsa. Wybierz mięso najwyższej jakości, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Upewnij się, że mięso jest świeże, ma odpowiedni kolor i marmurkowanie, które zapewni soczystość steków. 2. Pozwól mięsu osiągnąć temperaturę pokojową Przed smażeniem steków pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową. Wyjmij mięso z lodówki na około 30 minut
Podstawy Gotowaniakurczaka. Mięso możemy usmażyć również na patelni grillowej. Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 /2 szklanki soczewicy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki pęczek natki pietruszki pól puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz przyprawy do ugrilowania kurczaka: 5 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona bazylia, papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania Wykonanie: Pierś z kurczaka marynujemy w mieszance przypraw i oleju.Grillujemy, kroimy w kostkę. Papryki kroimy w kostki, soczewicę i kukurydzę osączamy, natkę drobno siekamy.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy majonez, sól i pieprz. Sałatka świetnie smakuje z grillowaną bagietką czosnkową
Z Majeczką w kuchninerkowca Czasem przychodzą takie dni, że nawet na obiad mam wielką ochotę na lekką sałatę. O ile częściej jadam ją na kolację, o tyle wersja obiadowa często wzbogacona jest mięsem. Tym raz pojawiło się białko w postaci piersi kurczaka marynowanych w sosie sojowym z oliwą oraz miodem. Całość okrasiłam gruszką oraz orzechami nerkowca, które świetnie skomponowały się nie tylko(...)Poznańska sałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola gruszka 1/2 filetu z piersi kurczaka garść orzechów nerkowca oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu sól, pieprz do smaku Marynata: 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka sosu sojowego łyżka miodu szczypta świeżo mielonego pieprzu
Moje QulinariaZapraszam na bardzo pyszną zapiekankę bezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny
Kawa z mlekiemłyżka posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki pietruszki) garść orzechów włoskich Sos 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich kilka szczypt pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy(...)kostkach fety. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami włoskimi (można je posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćłyżka posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki pietruszki) garść orzechów włoskich Sos 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich kilka szczypt pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy(...)kostkach fety. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami włoskimi (można je posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćsałatki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs czy innych potraw. Mięso… ale jakie? Mięsa, kiełbasy czy warzywa należy umieścić nad żarem, a nie nad ogniem. Niestety często popełnianym błędem jest opiekanie w płomieniach, czasami za długo, aż dojdzie zwęglenia – a takich potraw nie należy jeść! Skapujący do ognia tłuszcz powoduje osadzanie się szkodliwych rakotwórczych związków na przygotowywanej żywności. Jakie mięso(...)pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając, aż będą gotowe. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 3 garście rukoli 2 garści szpinaku 1 garść roszponki 20 pomidorków koktajlowych awokado
Strefa Zdrowego Żywieniabyć sałatka jarzynowa, to musi być pieczone mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach. Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
KardamonovyProponuję dziś świetną sałatkę do obiadu. Wystarczy parę składników, aby cieszyć się wspaniałym dodatkiem do obiadku. Taka sałatka na pewno przypadnie do gustu najbliższym. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Mięso z dodatkiem tej sałatki będzie jeszcze większa pokusą. Zapraszam do skorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka do obiadu- składniki: pół sałaty lodowej 4 czubate łyżki kukurydzy 1 średni pomidor(...)średnia czerwona papryka pół zielonego ogórka składniki na sos: 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy pół łyżeczki ziół do sałatek szczypta soli pieprz mielony do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do obiadu – wykonanie: Sałatę lodową poszarpać na kawałki . Pomidor pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Składniki na sos wymieszać w miseczce
Olcia gotuje!być sałatka jarzynowa, to musi być pieczone mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach. Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
KardamonovyCHILI CON CARNE Składniki na chili con carne: 500g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 2 słoiki wekowanych – przepis 250g fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 2 marchewki pół łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki kakao naturalnego sól olej(...)cebuli dodajemy mielone mięso i przesmażamy siekając łopatką by się porozdzielało. Dodajemy fasolkę pociętą w kawałki, marchew w kostkę, kukurydzę z zalewą, przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy i pomidory z zalewą oraz pół szkl wody. Mieszamy, przykrywamy przykrywką i dusimy ok 30 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, plackami tortilli, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem i sałatką z awokado
Dorota Smakujesałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią dwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się na talerzu. Polecam! Patisony faszerowane mięsem i soczewicą Składniki na 4 sztuki: 4 średniej wielkości patisony 300g mięsa(...)mielonego (dowolnego) pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej 1 cebula, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku Wykonanie: Patisony myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkami na wysokości około 1m od góry. Wydrążamy nasionka, wyrzucamy. Następnie wydrążamy miąższ
Smak mojej kuchniproszku ¼ łyżeczki mielonego kminku 10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule 1 czosnek solo 3 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml mięsnego bulionu 2 papryki, czerwona i żółta sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła natka pietruszki do posypania ziemniaki do podania sałatka ogórkowa Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki
codojedzeniasałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy od tego, jak się ją doprawi. Możecie użyć do tego swoich ulubionych ziół, a jeśli Wasi domownicy są przekonanymi mięsożercami i wolą kotleta od cukiniowych placków, doprawcie je mieszanką przyprawową np. do mięsa mielonego. Gwarantuję, że będą
W SMAK