Zdrowe i bardzo smaczne danie wykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek. Wspaniale smakuje jako samodzielne lekkie danie i z pewnością zadowoli wegetarian, a z
Kuchcik gotujeTrudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAch ta młoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty , który
karmelowyniektórych osób aromat gorgonzoli jest zbyt intensywny. Ja sama bardzo lubię go w potrawach, które maskują jego mocną woń, np. w makaronie z sosem śmietanowym z brokułami czy w sałatkach, ale na kanapce jest dla mnie nie do przełknięcia. Owszem, podjadam czasem gruszki z kawałkami gorgonzoli, ale tak naprawdę są to kawałeczki :) Dlatego przygotowując dzisiejsze grzanki sięgnęłam po camemberta, który(...)cienkie. Ja tylko chciałam się popisać, co ja i moja nowa mandolina potrafimy :) Grzanki z gruszką, camembertem i miodem Składniki (dla 2 osób): 2 bułki paluchy 2 łyżki miękkiego masła 1 gruszka 1 ser camembert (mój miał wagę 120 g) garstka orzechów, np. włoskich, laskowych lub mieszanki 2 łyżki miodu Przygotowanie: Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj masłem. Wstaw
Chilli Czosnek i Oliwaolej tłoczony jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery. OLEJ RZEPAKOWY Choć rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona. Z nich tłoczy się jeden(...)wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na pracę układu krążenia, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają miażdżycy oraz obniżają tzw. zły cholesterol LDL. Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do przyrządzania sałatek, surówek oraz potraw gotowanych. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie nadaje się do długie smażenia czy pieczenia.Olej słonecznikowy zyskał na popularności szczególnie dzięki odkryciu jego fascynujących właściwości
Bike By Lifedoczekała się aż czterech dodruków. Ja mam trzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed(...)sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka
Karo in the KitchenJak zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione. Okazało
Codzienne GotowanieZastanawiałem się przez kilka chwil czy zamieścić ten przepis. Bo w sumie ty tylko zwykłe buraczki na obiadu, nic wielkiego. Każdy pewnie nawet i bez przepisu
Marder&Marder ManufactureNie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzychodzi lato, upały, to nie mam ochoty na jedzenie żadnych mięs, ziemniaków itp. Królują wtedy u mnie racuchy, naleśniki, sałatki i inne takie, które mogę podać z owocami lub warzywami. Czasem machnę w Tefalu jakąś zupkę, ale sporadycznie, bo nie ma ich kto jeść w nadmiarze. Co innego właśnie takie placuszki. Chłopaki nie mają przecież czasu siąść i machać(...)przystawkę, szpatułką zgarniamy ciasto ze ścianek misy, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w temp. 35⁰C na 40 minut. Po tym czasie smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru, najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu. Podajemy z dodatkowymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem. Sposób przygotowania tradycyjny: W jogurcie mieszamy pokruszone drożdże, do uzyskania
Kuchnia w czekoladzieJuż nie raz Wam pisałem, że uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony. Tym razem Madzia postanowiła przygotować pyszny makaron razowy z łososiem i cukinią. Będzie to idealne połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rogale marcińskie to specjał poznański , wypiekany tradycyjnie na 11 listopada, opatentowany podobnie jak kołocz śląski . Według mnie to są najpyszniejsze rogale na świecie i warto się
Kawa z mlekiemłyżka * płatki żytnie Lubella ( z czarną porzeczką ) – 2 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * śmietana 36% – 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wkładamy pokrojony banan, masło orzechowe i płatki pszenne Lubella. Zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny , dosładzamy do smaku wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Podajemy mocno schłodzone z bitą śmietaną! Smacznego! Ps. Jesteście ciekawi(...)już mówiłam wcześniej – są świetnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i deser po pysznym obiedzie, podwieczorek, a nawet imprezową przekąskę! Idealne do jogurtów, wszelkiego rodzaju koktajli, owocowych sałatek, a także ciast i deserów. Ja z przyjemnością sięgam po dokładkę! http://comozezboze.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA
Ostra na Słodkodowolnym naczyniu żaroodpornym lub na talerzu odpornym na wysoką temperaturę. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC Czas - ok. 20-25 minut z termoobiegiem Ta ryba jest naprawdę pyszna i zdrowa, dodatek masła sprawia, że nie jest sucha, a cytryna dodaje świeżego smaku. My lubimy jadać ją z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. To szybki sposób na obiad, gdyż ziemniaki pieką się(...)jeśli chcecie możecie rybę najpierw obtoczyć w zwykłej mące, następnie w jajku i dopiero w panierce. Ryba w tej panierce jest naprawdę bardzo chrupiąca, z dodatkiem frytek i sałatki colesław zapewniła nam obiad w iście brytyjskim stylu. Do Was należy wybór, która z wersji jest lepsza, ale polecam wypróbowanie obu. Smacznego
Cooking Monster