Przerywam cykl związany z lokalami gastronomicznymi w Chorwacji (ale tylko na chwilę) krakowską restauracją Cyrano de Bergerac do której zaprosił mnie mój mąż w drugą rocznicę
Karola gotujedobry smak bez dodawania dodatkowych kalorii. Minus: ponieważ ocet jest bardzo kwaśny, może podrażniać usta, gardło lub układ trawienny. Pracuj więc z niewielkimi ilościami, aby wrzucić do sałatki butelkę octu. # 4: MASŁO ORZECHOWE Masło orzechowe i pasta migdałowa są pełne błonnika, białka i zdrowych tłuszczów – zabójczą kombinację, którą dłużej czujesz, jakbyś był pełny, ponieważ twoje ciało zajmuje(...)odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu i poprawia trawienie. Ponadto kminek jest dobrym źródłem żelaza, które z kolei jest niezbędną substancją do transportu tlenu i zwiększenia poziomu energii. # 6: MAKARON Makaron (szczególnie makaron) to zdrowy wybór, ponieważ dajesz bardzo satysfakcjonujące uczucie – przynajmniej jeśli wybierzesz odmianę pszenicy lub orkiszu. „Normalny” kontrast makaronu składa się głównie z szybkich węglowodanów, dzięki czemu szybko
jakszef.plJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!KASZA KUSKUS - stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. W świecie muzułmańskim ziarenka kuskusu są symbolem szczęścia i bogactwa. Natomiast dzielenie się kuskusem symbolizuje
wege i kropkaposiłków, pije dużo wody między posiłkami, nie je pod wpływem silnych emocji, unika alkoholu, cukru i nabiału. Książka została podzielona na pory roku. Zaczynamy od zup błyskawicznych i sałatek dla zabieganych, następnie przechodzimy do wiosny - przebudzenie mocy, później lato - pełnia życia, babie lato i jesienny zmierzch, zima - wyciszenie i regeneracja, bonus, sosy i dodatki. Przepisy jakie tutaj znajdziemy(...)mnie sosy, które znajdziemy w książce. Szkoda, że lato się już skończyło, bo ten rozdział wypróbowałabym cały. Z jesiennych propozycji wybrałam kotleciki warzywne - pieczone, kotleciki z musem warzywnym, warzywny makaron, czy słodkie gruszki z balsamico. Wszystkie przepisy są bez glutenu, nabiału i cukru. Książka ma ponad 400 stron więc myślę, że każdy wybierze coś dla siebie. Teraz wspomnę też
kruche babeczkiPodaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej(...)ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną
Na moim talerzuPodaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej(...)ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną
NA MOIM TALERZUUsłyszałam ostatnio w jakiejś reklamie, że kurczak zawsze smakuje ;-) Czy to gotowany, pieczony, smażony, czy w sałatce, zupie, rosole, na kanapce... Całkowicie się z tym zgadzam. Dlatego przepisów na drób nigdy dość. Składniki: 2 nieduże piersi z kurczaka kilka kawałków suszonych pomidorów 1 mała cebulka troszkę oleju z zalewy z pomidorów suszony tymianek suszona bazylia słodka mielona papryka sól(...)Dodać też troszkę tymianku, bazylii i słodkiej mielonej papryki. 3. Na koniec dodać pokrojone drobniej suszone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać wedle uznania, z ryżem, makaronem czy ziemniakami. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku. Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska w studio kulinarnym(...)więcej niż 30 minut, były w programie spotkania, które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą
królestwo garówwyrazistym smaku wiśni. Pierwszy raz w winie tak fajnie wyczuwalne są owoce. Mnie to bardzo przypadło do gustu. Wino to jest delikatnie słodkie idealne do domowych ciast i deserów, sałatek z łososiem czy pieczonych mięs. Solo też sprawdzi się naprawdę super :-) Nietypowym winem okazało się dla mnie wino lodowe. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek(...)Mamy tutaj połączenie gruszki i czarnej porzeczki. Te oba owoce jak się okazało komponują się ze sobą idealnie. Jest to wino półsłodkie, delikatne i subtelne. Pasuje do ryb, lekkich makaronów, delikatnych pasztetów drobiowych i deserów. Idealne na wieczór z przyjaciółmi lub drugą połówką :-) Z win owocowych mamy jeszcze słodkie wino z czarnej porzeczki. Intensywne, czerwone o głębokiej barwie. Takie wino
kruche babeczkijuż na drugi dzień rzadko które jest świeże. Pieczywo upieczone własnoręcznie wystarczy owinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i wytrzyma w zależności od rodzaju od 2 do 5 dni. Sałatki owocowe - powinny być zjedzone tego samego dnia. Sosy jogurtowe, majonezowe - 2-4 dni, przechowywane w lodówce i w zamkniętych naczyniach. Szaszłyki - mięso do nich można pokroić i przyprawić nawet(...)obrać warzywa, poporcjować mięso), a rano nastawić go do gotowania. Rosół będzie spokojnie i delikatnie gotować się, a my zajmiemy się czymś innym. Nie namawiam Was do przygotowywania swojskiego makaronu , choć czasem warto. Tym bardziej, ze można go zrobić znacznie wcześniej i przechowywać wysuszony. Kiedy kuchenne zajęcia już rozplanowane, wtedy pora na przejrzenie zastawy stołowej i sztućców . Jest
Codzienna kuchnia niecodziennaWspominałam Wam niejednokrotnie, że uwielbiam szybkie w przygotowaniu, zdrowe przepisy. Dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny z przepisów, których należy do moich ulubionych. Mimo, że jest
Be Fit Be Strongoleju z pestek działa oczyszczająco i rozjaśniająco na skórę. Nawilża, natłuszcza, wygładza, zmiękcza i łagodzi podrażnienia. Dynia w kuchni. Dynia jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, farszu, zup, sałatek, marynat, wypieków. Z dyni można piec chleb. Walory smakowe dyni podnoszą zioła: ziele angielskie, pieprz czarny, goździki, kardamon. Do przygotowania potraw wykorzystuje się świeży, gotowany i pieczony miąższ. Przepisy z dynią(...)piżmowa w kształcie ogromnej gruszki, bez włókien – idealna do zup, zapiekanek, podstawowy składnik chleba, bułeczek, ciast i deserów. Dynia Muscat de Provence – do marynat, do pieczenia, do dań z makaronem i placków. Dynia makaronowa – do marynat w occie, do warzywnego spaghetti (po ugotowaniu rozpada się na przypominające makaron pasemka). Dynia Hokkaido, jedyny rodzaj dyni, który ma miękką skórkę, można
ProstePesto.plSzpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Wielbicieli szpinaku z patelni namawiam do wypróbowania bardziej wykwintnej wersji tego specjału. Według lwowskiego przepisu sprzed 200 lat
Trzeci talerz(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sajgonki to potrawa, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Nie są aż tak dobrze znane jak sushi, jednak wiele z nas
Przepiski.plPrzepis autorski (mój). Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo. Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które
Di gotuje