Surówka codzienna , prosta , smaczna i zdrowa 161Surówka codzienna , prosta ,smaczna i zdrowa Surówka z pora , jabłka i marchewki to chyba najprostsza surówka jaką można zrobić . Jest niezastąpiona , pasuje do każdego dania . Dodatkowo
Ogrodnik w podróży
Wielkanocna sałatka z szynką i jajkami 584W ostatnich dniach otrzymaliśmy od firmy Kamis niespodziankę – śliczną skrzyneczkę z przyprawami. Wygląda pięknie i oryginalnie, a w środku całe mnóstwo przypraw i dodatkowo moździerz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 209przypraw, wystarczy ich naprawdę kilka. Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: mieszanka przypraw i pasta ziołowa do polędwiczki oraz pesto do przystawki z sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania, bo są to dość niecodzienne patenty. W pierwszym przypadku bazę zaprawy stanowi pieczony czosnek, który niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś(...)opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 132 zł Artykuł Menu na tydzień: Obiady za 10 zł pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 249naprawdę kilka. Zobacz przepis Czwartek: Polędwiczka zawijana w boczku Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: mieszanka przypraw i pasta ziołowa do polędwiczki oraz pesto do przystawki z sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania, bo są to dość niecodzienne patenty. W pierwszym przypadku bazę zaprawy stanowi pieczony czosnek, który niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś(...)opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 132 zł Artykuł Menu na tydzień: Obiady za 10 zł pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Domowa lemoniada 239Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami 282Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to bardzo prosta i szybka przystawka. Przygotowanie jej trwa dosłownie chwilę, świetnie sprawdzi się jako alternatywa do „zwykłych”
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada serowa 201jajek 2 czubatych łyżek majonezu soli i pieprzu olej Najpierw przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być na dużych oczkach, dodajemy połowę parmezanu, wbijamy jajka, dokładamy majonez i mieszamy. Mikstura powinna mieć na tyle luźną konsystencję, by łatwo rozprowadzić ją łyżką na blaszce, co też czynimy. (w razie konieczności dodajcie jeszcze jedno jajko) Na blaszce wyłożonej papierem(...)jest ser, który ma do tego tendencje- to naprawdę podglądajcie wypiek co kilka minut żeby nie przeholować. Świetny pomysł na obiad, na przykład z dodatkiem ryżu i jakiejś zielonej sałatki. Na zimno, jako przystawka także zniewoli Wasze podniebienia
Pichceniomania
Sałatka z tuńczyka z ryżem i ananasem 245Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki. Było to jakieś 18 lat temu. Sałatka z tuńczyka z ryżem Do dzisiaj sałatka ta należy do moich ulubionych
mecooks
Hummus na ostro 328Większość z Was zna tylko klasyczną wersję hummusu, ale tym razem przygotujemy wersję na ostro. Jeśli wolicie jednak wersję klasyczną, to odłóżcie trochę hummusu przed dodaniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dwie wersje hummusu 176Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu. Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowa przekąska z hummusem 354Bardzo często przed spotkaniem ze znajomymi zastanawiamy się jak przygotować przekąskę. A może by tak zrobić hummus i podać ją ze świeżymi warzywami. Nie potrzebujemy na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka Colesław 181Colesław jest to jedna z ulubionych surówek zarówno moich jak i mojego syna. Tu przyznam się do "grzechu", ostatni raz robiłam ją jakieś 12 lat temu
Blondynka Gotuje
Sałatka Ananas z kurczakiem 279Sałatka Ananas z kurczakiem – to pomysł na oryginalnie wyglądającą sałatkę. Może być ozdobą imprezowego lub świątecznego stołu, a przy tym smakuje super. Tak więc jeśli
Kulinarne Przeboje
Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał 7425makaron i pokrojone w cienkie plasterki czarne oliwki. Polewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy rukolę i bardzo delikatnie mieszamy. Pestki prażymy na suchej patelni, aż do zezłocenia. Posypujemy na wierzchu sałatki. Fritata z papryką i fetą: 8-10 jajek, 2 czerwone papryki, oliwa z oliwek w sprayu, ok. 50 g fety, opcjonalnie: 100 g chudej szynki. Omlet na śniadanie(...)kwadraciki jesteśmy w stanie przygotować dużą ilość małych kanapeczek Pumpernikiel kroimy na mniejsze części i smarujemy serkiem kanapkowym (może być smakowy, np. ziołowy, chrzanowy). Oczywiście można użyć też masła, majonezu czy past kanapkowych – różnorodność jest wskazana. Tworzymy kanapki z ulubionymi składnikami. U mnie jajko z rzodkiewką i sałatą, salami ze szpinakiem i pomidorkiem oraz szynka z ogórkiem i pietruszką
Poezja smaku
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 246się śniadaniownia z piekarnią, na górze zjecie lunch i napijecie się drinka. Tym razem zdecydowałam się na jajka po benedyktyńsku + własna brioche, szynka, świeży szpinak, sos holenderski i mała sałatka. Było pysznie ! Monsieur Armand Najlepsze makaroniki znajdziecie właśnie tu. Miejsce znajduje się przy Władysława IV 23/30. Makaroniki robione są przez Francuza, co jest gwarancją smaku i jakości. Nigdy nie jadłam(...)lokalu znajdziecie także inne dania, ale polecam wybranie burgera. Ja zdecydowałam się na klasycznego (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sałata, sos bbq lub ketchup, musztarda, majonez). Foodporn jednym słowem
Moja pasja smaku