składnikowym: z papryką konserwową, korniszonami, pieczarkami, kurczakiem i kukurydzą …. O tak, to zdecydowanie sałatka dla mnie;) A Wy lubicie takie?:) 1/3 paczki makaronu spaghetti około 1/2 słoiczka papryki konserwowej 6-7 korniszonów kukurydza w puszce 300 g pieczarek 2 pojedyncze piersi z kurczaka majonez sól, pieprz przyprawa do gyrosa (u mnie 2 pełne łyżki) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym(...)dente. Odcedzamy. Przekładamy do miski. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przestudzone składniki łączymy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie chciałabym by wpis trącił lokowaniem produktu, ale muszę, po prostu muszę, polecić paprykę grillowaną bez skórki z Lidla. Zawsze wykorzystuję ją do różnego typu sałatek i wg mnie nie ma lepszej. Zaletą jest to, że od razu mamy produkt pozbawiony
Smaki Na Talerzuapracowanym proponuję wykorzystać do sałatki gotową mieszankę z puszki. Składniki : puszka mieszanki meksykańskiej bonduelle mały por 2-3 jajka majonez, gesty jogurt sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane jajka obrać i pokroić, pokrojony por przelać wrzątkiem na sicie Osączoną mieszankę połączyć z jajkami i porem, posolić, posypać pieprzem Dodać łyżkę majonezu wymieszanego z łyżką jogurtem- wymieszać. Mieszanka zawiera groszek, kukurydzę i czerwoną
Proste PotrawyPyszne i bardzo szybkie do zrobienia śledzie w sosie musztardowym z dodatkiem śmietany i majonezu. To przepyszna przekąska idealna na Świąteczny stół, ale i na każdą inną okazję. Tę sałatkę śledziową szykuje się błyskawicznie. Polecam również świetną i bardzo tradycyjną sałatkę śledziową ze śmietaną i jabłkiem oraz śledzika z żurawiną ! Nie można też nie wspomnieć o przepysznych śledziach
AniaGotuje.plSkładniki: 36 krakersów 1 puszka tuńczyka sos 1000 wysp 1/2 szalotki 4 jajka 15 dkg sera żółtego majonez pieprz szczypiorek Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnym oczku, dodać … Czytaj dalej Sałatka na krakersach
czarrna od kuchnikroimy w pół plastry a pomidor w ósemki-przekładamy do kapusty.Mieszamy i dodajemy kukurydzę, szczypiorek i szynkę pokrojoną w paseczki. Dodajemy majonez, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.Na środek każdego liścia sałaty układamy 2-3 łyżki sałatki( sałątkę układamy pionowo zostawiając boki i spód sałaty wolne). Dół liści sałaty zakładamy na sałatkę a następnie zawijamy boki sałaty. Aby wrapy utrzymały
słodkie i nie tylko historie kulinarneProsta, szybka, łatwa i smaczna sałatka makaronowa. Skład: Makaron 1 opakowanie, tuńczyk 1 puszka, ogórek 2 szt., cebula 1 szt., majonez 3 łyżki, przyprawy. Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, cebulę, ogórki kroimy i dorzucamy do makaronu. Dodajemy majonez i przyprawy, sól, pieprz, ciut papryki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczek. Ozdabiamy zieleniną i podajemy na zimno
chleba naszegodrugiego dania. Ja swoją podałam z kotletami z piersi kurczaka. Mix sałat, pyszny szybki sos majonezowo-jogurtowy i już mamy sałatkę do obiadu. Spróbujcie. Składniki: mix sałat – u mnie 1/2 opakowania 2 i 1/2 łyżki majonezu sałatkowego Fanex 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru pudru (u mnie trzcinowy) 1 łyżeczka octu winnego sól i pieprz
Słodkie okruszkikładziemy na dno salaterki. Śledzie kroimy w kostkę, układamy na cebulce, następnie ogórki pokrojone w kostkę. Fasolę odcedzamy z wody, dodajemy majonez, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na wierzch sałatki. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Podajemy np. z ziemniakami w mundurkach podanymi z kawałeczkiem masła
Gotowanie jest łatwebrązowego, to możecie użyć białego. Wtedy sałatka jest delikatniejsza w smaku. Zieleń uzyskałam używając dojrzałego awokado i zielonego groszku. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda! Składniki: • 1 szklanka ryżu, u mnie brązowy • 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże • 1 paczka mrożonego groszku zielonego • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • kilka listków bazylii(...)ugnieść widelcem na miazgę i wymieszać z sokiem cytryny i majonezem. • Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. • Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć ozdobnie jajka, posypać delikatnie solą
To co kochamgrzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu
Codzienna kuchnia niecodziennaSmaczne śniadanie :) Składniki 1/2 kg pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pora 4 jajka 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Pieczarki pokroić … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z fasolą
czarrna od kuchniskładników ,które zawsze mam w domu (no może poza porem). W tej wersji wykorzystałam tuńczyka,kukurydzę i soczewicę. Kto ma ochotę spróbować? SAŁATKA WARSTWOWA z TUŃCZYKIEM Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka 1 puszka kukurydzy 1/2 pora majonez 1 szklanka zielonej drobnej soczewicy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy, ugotowane studzimy. Białka jajek i żółtka kroimy oddzielnie
Bon appetit mon amiepołączyć i doprawić solą z pieprzem (opcjonalnie). Całość polać dressingiem i ponownie delikatnie wymieszać (jego ilość zależy od nas, ja np. wolę sałatkę bardziej "mokrą"). Sos jogurtowo-majonezowy z czosnkiem: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku (albo łyżeczka suszonego) koperek (może być suszony) pietruszka (może być suszona) Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
Di gotujeŚledziki i wódeczka to dobrana para zwłaszcza na hucznej zabawie.Mimo , że u mnie imprezy tak ostrej nie było , ale sałatka zeszła jako pierwsza.Gorąco ją polecam!!!!. 4 Matiasy w occie (40 dag.) 4 łyżki majonezu cebula od śledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicebula 300 g majonezu Śledzie pokroić na małe kawałki, ziemniaki, jabłko i cebulę w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwowo w salaterce przekładając majonezem, warstwy ziemniaków i cebuli można odrobinę posolić. Odstawić na kilka godzin do lodówki by sałatka się schłodziła
Gotowanie jest łatwekurczakiem, ryżem i ananasem jest idealna na przyjęcia, jak również polecam ją bez okazji. Składniki: Ilość zależy od ilości sałatki jedna lub dwie torebki ryżu kukurydza konserwowa kawałek wędzonej piersi z kurczaka puszka ananasa majonez,musztarda dijon sól,pieprz Ugotowałam ryż. Pokroiłam wędzoną pierś z kurczaka. Dodałam pokrojonego ananasa z puszki. Wsypałam kukurydzę konserwową. Wszystko wymieszałam
potrawyregionalnePozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego
Smaczne ZdroweJednak czasem, gdy zostanie jej trochę po obiedzie, robię z niej sałatkę i jest to jedna z moich ulubionych sałatek. ok. 0,5 kg ugotowanej fasolki 2 ogórki kiszone 2 ogórki zielone 1 cebula majonez sól, pieprz Wszystkie składniki kroimy, przyprawiamy i mieszamy z majonezem
Jadło i czytadłosól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy,p olewamy sosem sałatkę, Gotowe. Buziaki
Cukier&PuderRewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 6 ogórków kiszonych Składniki na sos: 4 łyżki majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego 1 -2 łyżeczki soku z cytryny(...)Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół talarki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z wody. Sos- do majonezu dodajemy koper, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy i w razie wyrazistszego smaku doprawiamy sokiem z cytryny lub pieprzem. Sos dodajemy do sałatki , mieszamy i gotowe
Smaki Edytytarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jogurt, majonez, chrzan wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przełożyć do miski i udekorować szczypiorkiem. źródło ,,sałatki i surówki siostry Anastazji
Apetyczna babeczkamnie sałatka makaronowa z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami. Do tego koreczki z kotleta i ogórków konserwowych. Nim nie może się marnować. Sałatka: Składniki: pół opakowania makaronu np. kolanka puszka tuńczyka kilka czarnych oliwek 1 pomidor szczypiorek majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odsączyć z wody, przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojone w plasterki
Pasja Smakupieczarek, są boczniaki. Tym razem chciałam zaprezentować z nimi ekspresową pastę kanapkową, w sam raz na sobotnie śniadanie, ale wyszła sałatka, nadal ekspresowa, a nie mniej pyszna :) Składniki: 25 dag boczników, 4 jaja, 2 łyżki majonezu, pęczek szczypiorku, Boczniaki kroimy w kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy i studzimy. Dodajemy jaja pokrojone w kostkę oraz posiekany szczypiorek. Wszytko
Delicious Titbitskurczaka, paprykę, ser, grzanki umieszczamy w misce, zalewamy sosem koperkowym z dodatkiem oleju i wody. Podajemy z sosem czosnkowym- dipem: majonez, jogurt naturalny, czosnek- rozmiażdżony, sól, pieprz. Nakładamy na talerz porcję sałaty i polewamy sosem. Artykuł Lekka sałatka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plniskokaloryczny afrodyzjak, który zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Jest składnikiem wielu potraw, ale w sałatkach sprawdza się znakomicie! I dziś główną rolę odegra właśnie w prostej sałatce. Wystarczy połączyć go z kilkoma prostymi składnikami, wymieszać, schłodzić i gotowe! Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)ryżem. Dodajemy ser żółty pokrojony w słupki, kukurydzę odsączoną z zalewy, rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatkę chłodzimy około 2 godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego! By Małgorzata
Wędrówki po kuchnituńczyka w sosie własnym (ok. 150 g), odcedzonego z zalewy 5 rzodkiewek, pokrojonych w kostkę 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu Premium Classic develey 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj w średniej misce wszystkie składniki sałatki i dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version
karmelowymusztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam do szklanej miski, wlałam dresing, całość dokładnie wymieszałam. Ta sałatka to świetny dodatek do dań mięsnych, ale również solo smakuje doskonale. Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do
Kulinarne Przebojesałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania wegetariańskiej sałatki wraz z dodatkiem surowego kalafiora, sera pleśniowego, koperku i podprażonych ziaren słonecznika. Prosto, szybko i smacznie. Składniki na 2 porcje: 1/2 dużego kalafiora (wagowo około 400-500 g) 50 g sera pleśniowego, np. blue 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika 2 łyżki posiekanego(...)pokroić na mniejsze różyczki. Do miski przełożyć kalafiora, dodać ser pleśniowy, posiekany czosnek i koperek, ziarna słonecznika, majonez oraz jogurt naturalny. Całość doprawić pieprzem i odrobiną soli (pamiętajcie o tym, że ser jest już słony!). Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną sałatkę lekko schłodzić. Od lewej strony: sałatka przed i po wymieszaniu wszystkich składników
UgotowaćBINGO! Sam w sobie sos jest bardzo ostry, ale w połączeniu z mięsem, rewelacja, idealny jako dresing do sałatki, już nie potrzeba żadnych przypraw więcej. Przez to że jogurt gęsty zmiksowałam w blenderze, sos był bardzo płynny, więc dodałam 2 łyżki majonezu. Dodatkowo jak postał w lodówce jego konsystencja odrobinkę stała się gęstsza. Ja ten sos dopisuję do stałego menu(...)garść liści świeżej bazylii 1-2 łyżki majonezu sól szczypta cukru Wykonanie: Wyrobię się w jednym zdaniu? :) Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam wszystko razem. Odstawiłam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie składniki ładnie się przegryzły ze sobą i sos użyłam do tortilli, a następnego dnia do sałatki :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań) pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu, bez skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion(...)plastry. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h. Do sałatki nie używam soli, ponieważ zawiera słoną
Walijskie PichcenieSałatka z krewetkami w awokado Sałatka z krewetkami w awokado Sałatka z krewetkami w awokado dla 4 os: 4 awokado 40 dkg krewetek koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 6 obranych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Wykonanie: Awokado obrać ze skórki i przekroić na pół wzdłuż. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi
Anielskie SmakiJest to sałatka , która cieszy się duża popularnością i zyskała sobie zwolenników, nawet w mojej rodzinie. Dzisiaj przepis odtłuszczony ( chociaż sałatka tak naprawdę sama w sobie jest dietetyczna), ale można jeszcze bardziej. Nie ma na pewno kukurydzy i majonezu. SKŁADNIKI: 4 łodygi selera naciowego 1 filet z kurczaka 1 łyżka miodu przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny(...)Dodać przyprawę do kurczaka i smażyć na 1 łyżce oliwy, na niedużym ogniu. Gdy odparuje woda, dodać łyżkę miodu, wymieszać. Smażyć,aż kurczak będzie szklisty. Podsmażone mięso dodać do sałatki wymieszać. Słonecznik uprażyć na patelni również połączyć ze składnikami sałatki. Z jogurtu soli pieprzu, curry , czosnku i musztardy przygotować sos dodać do sałatki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewy