jarzyny kroi się tak, jak lubią domownicy. Niektóre składniki można pominąć (np. ziemniaki, groszek), niektóre dodać (kukurydzę, pora, ogórki konserwowe zamiast kiszonych). Przepis jednak dodaję i robię to celowo przed Wielkanocą, bo świątecznego śniadania bez niej sobie nie wyobrażam! Sałatkę przygotowuję 2-3 razy w roku i mam swoje wobec niej wymagania, co sprowadza się do tego, że nie każdą
bistro mamabardzo się podoba. Zwykła sałatka nabiera charakteru, a ostrzejszy smak pieczarek marynowanych podkreśla smak pozostałych, łagodnych składników. Ten sposób dekoracji będzie również pasował do sałatki ryżowej z tuńczykiem . Święta wielkanocne tuż, tuż może się zainspirujecie:) Sałatka z kurczakiem i ananasem 1 podwójna pierś z kurczaka 150 g ryżu długoziarnistego 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy biała część pora(...)Zostawić do ostudzenia. W misce umieścić mięso z kurczaka, ryż, kukurydzę, ananasa oraz pora. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Wyłożyć na półmisek formując owalny kształt. Przy jednym końcu dołożyć pióropusz z ananasa. Pieczarki marynowane odcedzić z zalewy i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć ozdobnie na sałatce. Schłodzić. Sałatka z kurczakiem i ananasem By Published: Total time: Calories
Pieguskowa KuchniaIdealna do obiadu, kanapek lub jako samodzielne danie. Bardzo lubię sałatki i staram się je robić dość często. Młoda kapusta już jest w sklepach, więc koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie w komentarzach. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 250 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu(...)sól pieprz ziołowy Kapustę przekroić na pół i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i paluszki krabowe drobno pokroić. Kukurydzę odcedzić na sicie. Szczypiorek i koperek posiekać. Wszystko połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. sałatka z młodej kapusty
O kuchni z uczuciemZapraszam na pyszną sałatkę warzywno- rybną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 słoika selera wiórki, 1 czerwona cebula, 3 jajka, 3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z makreli usuwam skórę oraz ości. Rybę rozdrabniam na mniejsze(...)kawałki. Ogórki konserwowe kroję w małą kostkę. Seler i kukurydzę odsączam z zalewy. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Kielecki, który otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasispiżarni. Tak właśnie powstała moja dzisiejsza sałatka. Może i Was zachęcę do zrobienia takiej sałatki na teraz, na... każdą okazję Składniki: 250 g ryżu (waga po ugotowaniu) 130 g tuńczyka w sosie własnym (odsączonego z zalewy) mała puszka kukurydzy 3 ogórki z zalewy musztardowej 1 jajko ugotowane na twardo pieprz świeżo zmielony łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy
Kuchnia u Krysiwigilię, tradycja się utarła odkąd pamiętam.W tym dniu na naszym stole mamy prawie wszystko z rybki :) Polecam wam prostą sałatkę warzywną z marynowanymi płatami rybki. Składniki: 4 płaty marynowanego śledzia groszek konserwowy 1 puszka kukurydza konserwowa pół puszki marchew ugotowana 3 spore sztuki ogórki kiszone z 8 szt ziemniaki 6 szt majonez tyle aby starczyło(...)odsączamy. Płaty marynowane kroimy kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy majonez i mieszamy. Dekorujemy koperkiem świeżym, w moim przypadku mrożonym.Zostawiamy sałatkę na dwie godziny by przeszła i można śmiało jeść
Różowa kuchniamiękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę,ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej pory
Walijskie PichcenieDziś przedstawiam ekstra szybki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Pyszna i chrupiąca surówka z pora i słodkiej kukurydzy, z dodatkiem śmietany
karmelowySkładniki: -2 duże słoiki papryki marynowanej -1 mała cebula -1 puszka kukurydzy -6 jajek -150 g sera żółtego -majonez -sól, pieprz czarny i ziołowy Wykonanie:
KasiekGotujeSkładniki:200 g makaronu penne1 puszka kukurydzy200 g szynki drobiowej1 papryka czerwona4 łyżki majonezu2 łyżeczki bazyliiSól, pieprz do smakuPrzepis:Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie
Emcia Pichciwyłowionego tuńczyka z maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pół papryki czerwonej 1 cebula 100 g kukurydzy z puszki pietruszka do przyzdobienia 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)instrukcji na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia. Paprykę, jajka, ogórka i cebulę pokroić w kostkę wsypać do dużej miski. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do dużej miski razem z ryżem. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Przyozdobić na sam koniec posiekaną pietruszką. Smacznego
pink envelopezmienić, więc i moje uległo totalnej weryfikacji, gdy zdarzyło mi się u znajomych na domowej imprezie spróbować (a następnie wraz z Prezydentem samodzielnie opróżnić pół michy!) tej niezwykle smacznej sałatki (dzięki Wam wielkie Agnieszko i Tomku!). W Sylwestra zrobiłam ją kolejny raz i znów(...)czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora) 4-5 małych ogórków konserwowych
Kuchnia PrezydentowejSałatka z pora zawinięta w szynce Szybka, bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przekąska na stole wielkanocnym lub na przyjęciu. Polecam! Składniki: 1/2 pora (biała część) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 3 jajka 3 łyżki majonezu 6 plasterków szynki konserwowej sól, pieprz czarny mielony szczypiorek *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy(...)kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na środku każdego plasterka szynki wykładamy po dwie łyżki sałatki *** *** Brzegi szynki zawijamy do środka i całość związujemy szczypiorkiem *** *** Sałatkę przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA JAJKA
Blog z Apetytemkolację, chodziła za mną ryba i przypomniałam sobie przepis na szybką sałatkę, którą zobaczyłam na blogu Feel eat . Trochę ją zmodyfikowałam. Składniki na 2 porcje: Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie jeden por (biała część) dwa jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe Mała puszka kukurydzy mały kubek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy Dijon pieprz i sól Przygotowanie: Pora(...)Tuńczyka odsączyć z puszki, dodać do miski wraz z porem i pokrojonymi w kostkę jajkami oraz ogórkami. Dodać odsączoną kukurydzę z puszki. Jogurt naturalny wymieszać z musztardą, solą i pieprzem na jednolity sos. Następnie połączyć go z pozostałymi składnikami sałatki. Odstawić na chwilę w celu przegryzienia się smaków. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdziś mam go aż nad to :) Polecam Wam pyszną sałatkę gyros, którą to większość zna lub jadła. Ja osobiście także ją już jadłam nie raz, ale jeszcze nie robiłam, więc pora ku temu najwyższa :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej(...)salaterki kładę usmażone mięso, na mięso daję pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, na cebulę daję osączoną kukurydzę. Na kukurydzy układam pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, a na ogórki daję osączoną fasolkę czerwoną. Kapustę szatkuję i układam na wierchu sałatki. Składniki sosu mieszam, doprawiam solą i pieprzem i polewam sałatkę. Można ją zostawić w takiej postaci
Bea(u)ty kitchen