ochoty na coś zielonego, na kolory, na lato! Zrobiłam sobie szybciutko sałatkę. Pyszną, aromatyczną ,optymistyczną. Składniki -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -mix oliwek czarne i zielone+suszone pomidory -jajo na twardo -oliwa z oliwek -Słoneczne Pola od ZIARENKOWO -chleb ciemny razowy -natka pietruszki -paprykarz z kaszą jaglaną PRIMAVIKA Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia
Z Kuchni Do KuchniJarmuż odkryłam wiosną tego roku. Od tego czasu, jeśli go zakupię, to dodają do moich zielonych koktajli. Czasem dorzucam do sałatki, i to wszystko co robię
Zdrowa Kuchnia Sowybyło przepisu na kaszę jaglaną;), więc podaję, tym razem nie na słodko - rzadkość u mnie;)Zostało mi trochę kaszy ze śniadania i w okolicach popołudniowych przyszła mi nań chęć. Wyjątkowo miałam ochotę na coś jaglanego niesłodkiego, więc po znalezieniu w spiżarni buraków stwierdziłam, że będą pasować:) Miało być proste danie i wyszło proste, taka sałatka jaglano-buraczana:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDziś mała odmiana w kuchni, a zarazem eksperyment. Gdy mieszkałam we Francji często kupowałam nasiona pszenicy by przygotować z nich sałatkę. Tym razem nie będzie
Przysmaki Karolkiekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą. Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design
SzczyptaSmaQSałatka słoikowa – na wynos… dla odchudzających się … dla oszczędzających czas…Sałatka w najzdrowszym wydaniu! Idealna na śniadanie, obiad i kolację.Sałatka „słoikowa” to moje tegoroczne odkrycie. W tej sałatce widzę same zalety: pozwala mi na jednorazowe przygotowanie zapasu sałatek nawet na kilka dni, nic się nie marnuje, do tego oszczędzam swój czas (jednorazowe mycie, suszenie i krojenie składników(...)sprzątanie)Pomysł podpatrzyłam na blogu, a wpisując hasło „sałatka słoikowa” lub „salad in a jar” wyświetli się nieskończona ilość pomysłów.Do przygotowania potrzebujemy:Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz.Składniki podstawowe na sałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest coraz mniej, w sklepach zaczyna rządzić dynia i jeszcze tydzień, a pojawią się znicze. Nastała pora roku, kiedy trzeba pomyśleć o zdrowej, ale solidnej diecie. Koniec z lekkimi sałatkami, które pomagały przetrwać upały. Czas pomyśleć o treściwych potrawach, wzmacniających organizm, rozgrzewających i dodających energii. W tym tygodniu przygotowaliśmy właśnie taki zestaw dań: sycących, ale nie ciężkich, zdrowych i pełnych(...)Ugotować mieszankę ryżu i kaszy jaglanej do casserole i do kurczaka alla cacciatora 2. Obgotować ziemniaki do zapiekanki oraz brokuła. Usmażyć na chrupko boczek 3. Zagotować bulion do zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć cukinię i zrobić bugery 7. Zrobić sałatkę Coleslaw 8. Zrobić pulpety z krewetek
Niedzielny kucharzdłoń Eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur w stylu greckim Będziesz potrzebować: Składniki na 1 porcje 180g fileta z indyka 30g mąki pszennej 1 cytryna skórka i sok 80g kaszy bulgur 20g marchwi 20g selera naciowego 20g cukinii 20g cebuli czerwonej 1 gwiazdka anyżu 50g masła (po 25g do kaszy i eskalopek) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Oliwa(...)Etap I - Warzywa Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinie) pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie oprócz cukinii podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj 25g masła, surową kaszę oraz dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru. Naczynie przykryj i pozostaw na najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez kaszę. Etap II - Indyk W międzyczasie
Wylizany RondelTapioka to kasza wytwarzana z bulwy egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. W związku z tym mogą ją jeść osoby z alergią pokarmową. Używana jest do przygotowywania między innymi deserów, puddingów, bubble tea, sałatek itd. Kuleczki tapioki nie mają smaku, dlatego też ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dzisiejszy pudding zrobiłam z czekoladą i malinami
Oryginalny smakprzepis to moja wariacja na temat sałatki, którą kupuję czasami w biurze u "pana kanapki". I choć najbardziej kojarzy mi się właśnie z szybkim obiadem, to wygląda i smakuje tak ładnie, że i na świątecznym stole doskonale się zaprezentuje! Składniki: 0,5 szklanki kaszy kus kus 4 plastry wędzonego łososia garść pestek granatu 0,5 zielonego ogórka garść rukoli
Kulinarne InspiracjeSuper prosta, super szybka sałatka... Dobra na kolację, jako drugie śniadanie lub dla niespodziewanych gości. Chyba już łatwiej się nie da .... Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pokrojonego ananasa 3/4 szklanki kaszy quinoa lub kuskus 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miski
IMPRESJA SMAKUmakaronem lub kaszą gryczaną.Zapraszam!. Danie ma tylko 417 kcal. 1 szkl.ugotowanego makaronu al dente lub 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej 10 dag.kotleta schabowego ulubione zioła ( ja dałam zioła prowansalskie) 0.5 szkl.ugotowanej fasolki szparagowej do polania jak kto lubi łyżka bułki tartej ********************************************** Mięso Przyprawić i grillować do miękkości.Podawać z fasolką i makaronem.Możemy podać z sałatką z papryki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUwielbiam śliwki, a jeszcze bardziej ciasta ze śliwkami. Dzisiaj upiekłam proste ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką. Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 3
Salonik smakówgrillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową sałatkę. Poniższa jest nieco bardziej skomplikowana, powiedzmy, bardziej treściwa wersja zimowa. Na zdjęciach może nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, ale za to oryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze(...)białym pieprzem, lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą skórkę z cytryny, oliwę, dokładnie wymierzać, dobrze doprawiając solą i pieprzem. 5. Odstawić aż całkiem ostygnie, następnie wstawić do lodówki na ok. 45 min. (Jeśli sałatka ma być spożywana na ciepło, ten etap
Kuchnia Prezydentowejzarówno z mięsem, jak i warzywami. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, sosach, zupach czy risotto. Warto również spróbować kurek w roli głównej, na przykład pieczonych z czosnkiem i ziołami lub smażonych na maśle. Te grzyby są idealne jako farsz do naleśników lub pierogów, świetnie smakują z ryżem lub kaszą. Zachwyć się jesiennymi smakami Jeśli nie chcesz testować swoich umiejętności kulinarnych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne