mięsem i warzywami z rosołu. U mnie generalnie nie ma takiego problemu, bo mięso jest zjadane jako dodatek do rosołu, marchewka również, a pozostałe warzywa albo wykorzystuję do sałatek, albo razem z mięsem używam do zrobienia farszu do pyz, krokietów czy pierogów. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś jeszcze innego, a mianowicie kotleciki rosołowe. Są one bardzo proste do zrobienia(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 podudzia z kurczaka (u mnie z wiejskiego koguta) 1 marchewka z rosołu 0,5 cebuli 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry
Waniliowe Improwizacjesposób, żeby osiągnąć zamierzony efekt bez smażenia. Sznycle pieczone to jedno z naszych najciekawszych kulinarnych odkryć. Cała tajemnica polega na odpowiednim zapanierowaniu mięsa. Bazę panierki, jej spoiwo, stanowi nie jajko, jak to jest w klasycznych przepisach, ale mieszanka majonezu i musztardy. Tworzą one warstwę ochronną, zapobiegającą wysuszeniu mięsa podczas pieczenia, równocześnie stanowią przyprawę, aromatyzującą kotlety i na koniec wreszcie mają(...)nich klei. Jeśli chodzi o bułkę tartą to przed zapanowaniem sznycli dobrze jest ją wcześniej podprażyć na patelni, żeby lekko zbrązowiała, dzięki czemu kotlety są ładne i rumiane. Sałatka z pieczonych brukselek i granatu Do sznycli proponujemy Wam super sałatkę z pieczonej kapustki brukselskiej. Wysoka temperatura wydobywa z niej słodycz o jaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym
Niedzielny kucharzSałatka z konserwowym selerem to szybki i smaczny pomysł na imprezę. Składniki: słoik selera w zalewie 5 plastrów ananasa, może być świeży, może być w puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 jaja ugotowane na twardo pół szklanki soku z ananasa 3 łyżki majonezu sól, pieprz 150 g żółtego sera pokrojonego w kostkę 150 g wędliny pokrojonej w kostkę Przygotowanie: selera(...)wyjmujemy ze słoika, odsączamy ananasa kroimy z małe cząstki jajko kroimy w kostkę wszystkie składniki mieszamy ze sobą gotowe Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeU mnie fasolka szparagowa bardzo obrodziła.Szukam nowych możliwości jej wykorzystania.Znalazłam fajny przepis na sałatę z jej wykorzystaniem.Doskonała kompozycja składników sprawia że trudno się
Ugotujmy Cośplastry. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Układamy plastry ziemniaków (ja układałam na zakładkę, tzn jeden rząd ziemniaków, a każdy kolejny nachodził na poprzedni). Do małego naczynia przelewamy mleko, dodajemy jajka i mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką przyprawy uniwersalnej. Dodajemy też posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy. Przygotowaną mieszanką zalewamy ziemniaki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy(...)stopni na około 30 minut. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Posypujemy nim ziemniaki na 5 minut przed końcem pieczenia. Ziemniaki podajemy posypane kiełkami. Najlepiej smakują z sałatką lub kalafiorem oraz szklanką mleka lub maślanki
Smaki Na Talerzuprzesmażamy na oleju, do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodajemy ją wraz z tłuszczem do pieczarkowo - pęczakowej masy wraz z tymiankiem, solą i pieprze,. Mieszamy i dopiero wówczas wbijamy jajko. Jeśli dodamy je bezpośrednio na gorącą cebulę powstanie jajecznica. Mieszamy dokładnie, aby składniki się wymieszały, w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z gotowej masy formułujemy(...)grubości. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 min na każdą ze stron na średnim ogniu. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy solo, z ulubioną sałatką, sosem lub innymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia od dwojgaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe
JejKuchniaNo cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataspotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet(...)indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą
Codziennik KuchennyNa szybki obiad polecam kotleciki jajeczne z pyyyyszną sałatą. Takie kotlety możecie podawać na ciepło lub na zimno np. na śniadanie - są sycące i bardzo smaczne
Alutka-Gotujedanie na obiad, imprezy oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można podawać dodatkowo z dowolną sałatką. Przygotowanie nadzienia – pora dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez i ketchup(...)plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami. W jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć saszetki z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli chcecie zrobić
Kuchnia Pokoleńpieprz przyprawa uniwersalna olej do smażenia ******************************** Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach , posolić i odstawić na kilka minut.Odlać sok , który się wytworzył.Dolewamy mleko ,dodajemy mąkę , jajko , starty czosnek , majeranek i kozieradkę.Doprawić solą himalajską różową lub morską i pieprzem.Na rozgrzanym oleju formujemy placek wielkości naszego kotleta schabowego, którego płuczemy, osuszamy,lekko rozbijały, solimy ,pieprzymy i przyprawiamy(...)znów chochelką nakladamy kolejną warstwę ciasta.Placek smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia placki i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach!. Podajemy z sałatką z pomidorów lub z buraczków.Smacznego!. SAŁATKA Z POMIDORÓW ************************************* 0.5 kg.pomidorów 1 duża cebula Natka pietruszki olej ocet z wina czerwonego sól i pieprz ******************************* Pomidory myjemy ,osuszamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLubicie różnego rodzaju sałatki ? Ja bardzo :) Najlepszą pora na eksperymenty w tej kategorii jest moim zdaniem wiosna obfita w nowalijki. Dzisiaj pomimo tego, że za oknem śnieg ja i tak już usilnie wypatruję pierwszych jej oznak . Póki co postanowiłam nacieszyć oczy i żołądek tym co o tej porze roku można znaleźć w sklepach i poudawać, że trochę wiosny ma chociaż(...)talerzu. SKŁADNIKI: mix sałat pomidor czerwona cebula papryka szczypiorek kiełki rzodkiewki jajko na twardo ostry żółty ser kurczak wędzony sos grecki Knorr A jak to zrobić: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, sałatę poszarpać na małe kawałki. Przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Zalać sosem i jeszcze raz wymieszać
Kuchnia w opałachspalin. Szczaw często rośnie na dziko i możemy napotkać go podczas spaceru. Liście szczawiu mają orzeźwiająco kwaśny smak, nieco cytrusowy posmak z wyczuwalną goryczką. Ciężko byłoby dodać go do sałatki, zamiast np. liści szpinaku. Natomiast idealnie nadaje się do zupy, gdzie smak zostaje zrównoważony kremową śmietanką. Zupa szczawiowa to obowiązkowa zupa wiosenna, zaraz obok zupy z młodej botwinki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)grudki nie powstały od razu zakłóć zupę. Gotuj 2 – 3 minuty, aż zupka szczawiowa zagęści się i zabieli. Pod koniec dopraw do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem. Jajka ugotuj na półtwardo, odkąd woda zacznie wrzeć gotuj 6 minut w przypadku jajek ściółkowych średniej wielkości. W tym czasie białko zetnie się całkowicie, a żółtko będzie ścięte z odrobinką płynnego
ProstePesto.plmają plan zrzucić przed latem conieco) ale też lekka i orzeźwiająca w smaku dzięki skórce cytrynowej. Wiosną mój organizm zaczyna domagać się lżejszego jedzenia, do łask wracają też sałatki, które z kolei zimną idą w odstawkę bo wychładzają organizm. Zamiast mięsa częściej jemy warzywa. To danie świetne jest właśnie na wiosnę i na lato. A do tego kieliszek schłodzonego białego(...)marki Mlekovita. SOS 500 ml passaty pomidorowe ½ cebuli 2 ząbki czosnku garść bazylii, sól, pieprz i trochę cukru do smaku NADZIENIE 230 g twarogu bez laktozy Mlekovita 1 jajko 2 łyżki jogurtu Polskiego bez laktozy Mlekovita skórka z połowy cytryny 8 suszonych pomidorów z oliwy kilka liści bazylii sól, pieprz do smaku 4-5 małych, zwartych cukini garść orzeszków
Smaczny zeszytniedużym ogniu dusić do miękkości. Kiedy będą miękkie dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Wbić ostrożnie jajka, patelnię przykryć i całość dusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Jajka powinny osiągnąć ulubiony stopień ścięcia. Gotowe danie posypać obficie pokrojoną natką pietruszki. Podawać z chrupiącym pieczywem. *Na 1 porcję wykorzystuję ok. 1 litr oczyszczonych i pokrojonych grzybów. ** Średnio na 1 porcje dodaję(...)świeżymi grzybami? Spróbuj i tego: Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym - można z nich zrobić także grzanki lub tosty Grzybki marynowane w occie jabłkowym - idealne na zimę, do sałatek, sosów i jako przekąska
Codzienna kuchnia niecodziennacukier, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, co jakiś czas uzupełniając płyn. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, łączymy z cukrem pudrem i miksujemy, dodając w trakcie miksowania po jajku oraz po łyżce przestudzonej kaszy jaglanej. Następnie czas na wanilię, serek mascarpone i sypkie cappuccino. Masę serową przekładamy do foremek, ramekinów lub małej tortownicy. Pieczemy w 180C przez(...)zdjęciu), Wine & Garden Hotel (na zdjęciu niżej) oraz budynku z salą konferencyjną. Nasze lekkie posiłki na krośnieńskim rynku – z racji upalnej pogody razem z koleżankami wybrałyśmy lekkie sałatki – każda inną. Miejsce to restauracja Posmakuj Krosno. Miejsce urzekło mnie od razu! Można powiedzieć, że zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia! Sałatka z grecka w Wine & Garden
Raj dla Podniebienianią ziemniaki oraz pokrojone warzywa *** *** W miseczce mieszamy olej z przyprawami ( użyłam po około pół łyżeczki każdej przyprawy) *** *** Uzyskaną marynatą smarujemy ziemniaki i pozostałe warzywa *** *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami – do smaku *** *** Z mięsa formujemy kulki (najlepiej ręce natłuścić olejem, wówczas łatwiej formuje się mięso) i układamy je na warzywach *** *** Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)domowym sosem czosnkowym, przepis TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami i warzywami
Blog z Apetytemteraz coś dla miłośników śledzi - sałatka warstwowa. Warzywa i śledzie - takie połączenie oczywiście nie każdemu posmakuje ale znam osoby które uwielbiają śledzie w każdej postaci, więc taka sałatka na pewno trafi w ich gusta. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki seler sałatkowy w słoiczku 5 płatów śledzia 5 jaj szczypiorek majonez sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Ostudzić(...)grubych oczkach. Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę lub kwadraty. Jaja ugotować na twardo i pokroić na plasterki. Seler odcedzić. Układać kolejno: seler, ziemniaki (doprawić solą i pieprzem), jajka, majonez, śledź, marchew, seler, ziemniaki (doprawić solą i pieprzem), jajka, majonez i na sam wierzch szczypiorek
Pysznie & Piękniewiększej ilości wody. Smak gotowanych ziemniaków poprawi dodanie soli, listka laurowego, 1-2 ząbków czosnku, pół cebuli, łyżeczki kminku oraz suszonego kopru. A oto moje propozycje na sałatki ziemniaczane 👇 Z kiełbasą żywiecką Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -5 plasterków kiełbasy żywieckiej -2 ogórki konserwowe -posiekany szczypiorek -pół łyżeczki granulowanego czosnku Ziemniaki i ogórki kroimy w drobną kostkę(...)Skrapiamy delikatnie wszystko zalewą z ogórków i olejem. Smacznego:) Ze śledziem Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -3 marynowane filety śledziowe w oleju -dwie łyżki groszku konserwowego -dwa ugotowane jajka na twardo Ziemniaki i śledzia kroimy w kostkę, dodajemy posiekane jajko, wsypujemy groszek i ewentualnie dodajemy cebulę z zalewy śledziowej. Mieszamy i gotowe
Kulinarne przemysleniasię goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam(...)gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Do tak przygotowanego sosu daje pulpeciki i zostawiam na gazie jeszcze około 8 minut. Podaję z ryżem lub tylko z sałatką
kruche babeczkiProste, smaczne i szybkie danie. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym podana z sosem. Do tego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki(...)smażenia Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą , a następnie zrobić ciasto naleśnikowe. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Mięso wkładać
O kuchni z uczuciemPrzepis na tą sałatkę zapewne jest znany przez wszystkich,kiedyś na stołach gościła bardzo często a teraz jakby trochę zapomniana.Sama nie robiłam jej już bardzo długo,myślę,że jakieś trzy lata.Teraz żałuję,bo przypomniałam sobie jaka ona smaczna.Jeśli i u Was nie gościła długo skorzystajcie z mojego przepisu,będzie mi niezmiernie miło. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego duży(...)groszek + kukurydza 6-7 plastrów ananasa z puszki 30 dag szynki 3-4 jajka 1 jabłko majonez Seler,groszek,kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy.Jabłko,por,ugotowane jajka oraz ananasa kroimy w kostkę,natomiast szynkę w paseczki.Wszystkie składniki ze sobą łączymy,dodajemy,pieprz,sól oraz majonez rozcieńczony sokiem z ananasa.Delikatnie i dokładnie mieszamy
Niespełnione zdolności kulinarnegojenie się ran, są zbawienne dla skóry problematycznej. Wieczorna kąpiel w płatkach nagietka przyniesie odprężenie, poprawi nastrój oraz nawilży skórę i doda jej blasku. Pomarańczowe płatki można dodawać do sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy. Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym(...)wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru
SzczyptaSmaQDziś w poście prosto i łatwo -sałatka z ryżem i szczypiorkiem to propozycja na przystawkę czy jako dodatek do bułeczki na śniadanie, jest pyszna i aromatyczna. Warto spróbować! Składniki: 100 g ryżu 5 jaj 3-4 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypioru 1/2 jabłka 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, zostawiamy do wystudzenia. Przesypujemy do miski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy zimne kroimy w kostkę , tak samo ogórka konserwowego, cebulę i szczypiorek, oraz jabłko, mieszamy wszystkie składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość mieszamy. Schładzamy przed podaniem w lodówce
Wanilia i KardamonProsta szybka propozycja dla lubiących solidne śniadania. Jajka, czosnek, cebulka, ser cheddar i świeży szczypiorek to składniki genialnej śniadaniowej pasty na kanapki którą na pewno polubicie
Kuchnia PROzdrowotnasiemię lniane do posypywania pieczywa - kolorowy talerz, jak co dzień wiosną: papryki, pomidory, ogórki, rzodkiewki z liśćmi (tak, tak, to się je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie(...)czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki zielone (szpinakowo)-kokosowe - przepis tuta
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE