dużo jabłko kilka gałązek selera naciowego puszka kukurydzy 4 jajka gotowane Przygotowanie : Obrane jajka pokroić w kostkę, to samo uczynić z obranym jabłkiem Kukurydzę osączyć na sicie, umyte gałązki selera pokroić w kostkę Składniki połączyć, posypać solą, pieprzem czarnym, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Zapewniam, ze sałatka jest smaczna, a zrobimy ją wyjątkowo szybko. Polecam i smacznego :) Majonez można połączyć
Proste Potrawyłyżki musztardy sarepskiej, 5-6 czubatych łyżek majonezu (tutaj radzę dać tyle by sałatka była mokra, może wyjść więcej niż ja podałam), sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (wagę podałam już obranych warzyw) obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie - uważać by nie rozgotować. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka ostudzić i pokroić w małą kostkę
W kuchni u Monikisosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże
Z Kuchni Do Kuchnicytryny i pozostawić na 5-10 min Do szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka
Proste PotrawyUwielbiam takie szybkie połączenia ulubionych dodatków. Sałatkę przygotowałam podczas wypadu ze znajomymi na grillowe spotkanie. Wyszła super i zajęła mi krótką chwilkę, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Być może zainspiruje kogoś do stworzenia swojej sałatkowej wariacji. Składniki: Jajka ugotowane na twardo pomidor / pomidorki koktajlowe zielone oliwki sałata lodowa majonez delikatny (Winiary) krem balsamiczny ser sałatkowy Kozi Sposób
Wielki apetytSos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabulion Wykonanie: W gorącym bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy. Marchewkę gotujemy i kroimy w kostkę. Oczywiście warzyw używamy dowolnych wg upodobania. Możemy użyć gotowanych jajek, czerwonej papryki, groszku konserwowego i wielu innych składników, gdyż tak naprawdę do szynki
Walijskie PichcenieTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać
Salonik smakówProsta sałatka z tego co w tym czasie tzn. w Wielkanoc jest pod ręką. Ilość składników najlepiej dostosować do własnych upodobań i smaków, zwłaszcza jeżeli chodzi o chrzan. Ja użyłam:ok. 20 dag szynki5 jajek "na twardo"5 rzodkiewekpół puszki kukurydzy2 łyżki posiekanego szczypiorkukawałek świeżego chrzanu5 łyżek majonezu dekoracyjnego3 łyżki jogurtu naturalnego Chrzan zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Praktyczna plblogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy ją znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka. Porcja dla 4-6 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoja grupa testowa lubiła "morskie robale" można by uznać eksperyment za udany;)) Sałatka z krewetkami i suszonym pomidorem Składniki: krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram) sałata lodowa suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk) oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej(...)osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę. Smacznego
Niezły Młynekszybkie, nieskomplikowane rzeczy które jednocześnie niosą ze sobą wiele smaku. Kompozycja świeżego, zielonego ogórka, grubego szczypioru, wiosennych cebulek i pietruszki jest intensywna i jednocześnie bardzo, bardzo aromatyczna. Do tej sałatki nie trzeba wiele majonezu – dzięki ogórkowi i zieleninie będzie przyjemnie wilgotna i soczysta. I bardzo chrupiąca. Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych(...)jest to szczyt piramidy zdrowego żywienia ale też nie histeryzujmy – całej tablicy Mendelejewa tu nie znajdziecie więc od czasu do czasu na surimi można sobie pozwolić. Umyjcie szczypior, pietruszkę. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i drobno pokrójcie. Ogórka obieram ze skórki, ale jeśli lubicie możecie ją zostawić. Dużego dorodnego ogórka pozbawiamy pestek i jego miąższ kroimy w drobną kostkę
Karo in the Kitchenawokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek(...)Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki kaszy gryczanej 2/3 szklanki wody szczypta soli i pieprzu 1/2 awokado 50 gram wędzonej makreli kawałek koziego sera w roladce garść migdałów 1 jajko świeża bazylia 2-3 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem* Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Doprawiam. W osobnym garnku gotuję wodę. Jajko
Mango Papajaawokado, jajka w koszulce z dodatkiem koziego sera i migdałów. Całość polana niewielką ilością aromatyzowanym rozmarynem olejem rzepakowym i doprawiona jedynie szczyptą soli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek(...)Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki kaszy gryczanej 2/3 szklanki wody szczypta soli i pieprzu 1/2 awokado 50 gram wędzonej makreli kawałek koziego sera w roladce garść migdałów 1 jajko świeża bazylia 2-3 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem* Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Doprawiam. W osobnym garnku gotuję wodę. Jajko
Mango Papaja