Jest to wersja zimowa sałatki, gdyż składa się z owoców dostępnych zimną, a do tego zawiera dodatek cynamonu. Pyszna i pełna witamin, zaspokaja pragnienie na "coś słodkiego" 😉 Składniki: (porcja dla 2 osób) 1 banan ok. 200 g melona 5-6 szt. winogron czerwonych ok. 10 szt. winogron zielonych 1 jabłko 1 kiwi 1/2 granatu 1/2 łyżeczki cynamonu kasza jaglana
Kuchnia MagdaLenypół łyżeczki oleju sezamowego świeżo zmielony czarny pieprz ząbek czosnku przetarty przez praskę pestki z połowy granatu do posypania garść orzechów nerkowca do posypania pół pęczka natki pietruszki lub kolendry – drobno posiekane 100 g sera blue pokrojonego na kawałki Przepis na zimowa sałatkę z czerwona kapustą, marchewką, cukinią, gruszką i serem blue Kapustę mieszamy z cebulą. Na każdym(...)układamy osobno kapustę z cebulą, marchewkę, paski z cukinii i gruszki (po połowie). W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i polewamy nimi warzywa. Posypujemy pestkami granatu, orzechami, natką i serem blue. Artykuł Zimowa sałatka z czerwoną kapustą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanePyszna i zdrowa sałatka łącząca różne smaki, idealna do obiadu i na drugie śniadanie. Przygotuj: Nieduża sałata lodowa Kilka liści cykorii Jeden granat Jedno mango 200g. sera halloumi Świeża kolendra Papryka: żółta, czerwona i zielona Sos: Musztarda, miód, ocet winny, oliwa czosnkowa, sól, pieprz. Warzywa myjemy, sałatę siekamy na dość drobne kawałki, paprykę kroimy w równą kostkę. Ser kroimy(...)patelni z obu stron, odkładamy do wystudzenia i również kroimy w kostkę. W tym czasie przygotowujemy owoce, które obiecamy: pestki granatu przesypujemy do miski z pozostałymi składnikami, zaś mango kroimy w kostkę i również dodajemy do sałatki. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i całość mieszamy. Dodajemy kilka liści cykorii do ozdoby. Mogą one również posłużyć jako naturalne miseczki na sałatę
MarcinChefdodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek – 3 łyki Miód – 2 łyżki Sól, pieprz Opcjonalnie – pomidor lub granat Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Dodajemy(...)posiekaną natkę pietruszki, miętę i szalotki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki
Kuchnia Bon Appetitdowolny sposób. Każdy wybiera te owoce, które lubi najbardziej i łączy je w całość. Moja wersja przygotowana jest z : gruszki, jabłka, nektarynki, banana, ciemnego winogrona oraz granata. Polecam dodać sos, który doda sałatce aksamitny smak. Wystarczy do połowy szklanki jogurtu naturalnego dodać dużą łyżkę miodu i wycisnąć sok z cytryny. Wierzch udekorowałam pyszną, świeżą figą. I gotowe :) Dostarcz
Mój Smak na Życiesię ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :) . Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 1 żółta cukinia 3 łyżki
SzczyptaSmaQpokroić. Rodzynki namoczyć. Owoc granatu pokroić w ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Zostawić trochę do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać. Składniki sosu razem połączyć i dodać do sałatki. Udekorować natką pietruszki, orzechami i ziarenkami granatu. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniesoli, świeżo mielony pieprz sok z połowy cytryny garść posiekanego koperku garstka orzechów włoskich bez skorupek kukurydza z puszki – odsączona pestki granatu do dekoracji – opcjonalnie – można zastąpić buraczkami od botwinki Przepis na sałatkę z botwinki i pęczaku Ostudzony pęczak wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, koperkiem i orzechami. Botwinkę wymieszać z rzodkiewką. W szklanej miseczce(...)pojemniku na lunch ułożyć warstwami pęczak, plasterki jajka, botwinkę z rzodkiewką, kukurydzę i udekorować pestkami granatu lub drobno pokrojonymi buraczkami z botwinki. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka z botwinki i pęczaku pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanegranat PRZYGOTOWANIE: Ananasa obieram, myję i kroję w kostkę. Banana obieram i kroję na połówki. Nektarynki myję, wyciągam pestki. Kroję w kostkę. Owoce mieszam dokładnie. Granata kroję na pół. Posypuję pestkami wierzch sałatki. Podaję od razu albo przekładam do pudełka i zabieram do pracy czy szkoły. Polecam każdemu. Smacznego
Gotowanie Patkidodatkiem chutney z mango.A do tego ser feta dla przełamania tej słodyczy. Sałatka pewnie nie dla każdego... Dla mnie bomba! Składniki: ok. 200 g miksu sałat ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu(...)układamy na talerzu. Dodajemy usmażonego kurczaka, mango, ser feta, pieczoną dynię i posypujemy ziarenkami granatu. Przygotowujemy sos: W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodajemy chutney z mango i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Rada: 1)Gdy chcemy, aby sałatka była mniej słodka - nie daje w ogóle mango. Pozostałe składniki
Kuchnia MagdaLenydodatkiem chutney z mango.A do tego ser feta dla przełamania tej słodyczy. Sałatka pewnie nie dla każdego... Dla mnie bomba! Składniki: ok. 200 g miksu sałat ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu(...)układamy na talerzu. Dodajemy usmażonego kurczaka, mango, ser feta, pieczoną dynię i posypujemy ziarenkami granatu. Przygotowujemy sos: W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodajemy chutney z mango i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Rada: 1)Gdy chcemy, aby sałatka była mniej słodka - nie daje w ogóle mango. Pozostałe składniki
Kuchnia MagdaLenykwaskowate nasiona granatu stworzyły trio doskonałe. Rodzice mojego mężczyzny byli wniebowzięci, a ja sama dumna jak diabli. I pomyśleć, że można by nazwać ten pyszny deser sałatką - w końcu to połączenie szpinaku i granatu... W ten oto sposób każdy niejadek pochłonie z wielką przyjemnością swoją dzienną porcję warzyw. Potrzebne nam: - 2 szklanki mąki krupczatki - 3 jajka - 1 1/3 szklanki cukru
W poszukiwaniu inspiracjiNORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam wykwintną sałatkę z ananasa , która będzie też piękną ozdobą na stół . SKŁADNIKI : ananas, brzoskwinie ( pół puszki ) lub świeże, granat, po kiści winogron jasnych i ciemnych, 2 mandarynki, Krojąc wzdłuż, odciąć 1/3 ananasa wydrążyć, napełnić mieszanką owoców, schłodzić
Pysznosci Babci Basikuskus. Możemy ją zjeść jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do dania mięsnego. To już ostatni moment, że zjeść soczystego granata, za chwilkę kończy się na niego sezon. Sałatka z kuskusem i mozzarellą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanego kuskusu 1 opakowanie małych kulek mozzarelli ziarenka z 1/2 grantata liście sałaty lodowej
Kulinarne przygody GatityPyszna, prosta sałatka z figami, których o tej porze roku jest pod dostatkiem, kwaśnym granatem i mozzarellą, której smak pasuje do mniej i bardziej wytrwanych dań. Całość jest utrzymana w tonie słodko-kwaśnym, dzięki temu sałatka ma świeży i lekki smak. Składniki (na 2 porcje): 1-2 figi 1 kulka sera mozzarella (125 gram) 1/2 granata garść rukoli
Mango Papaja