pyszna, prosta przekąska:) Aromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków(...)pokrojonych w ćwiartki 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 średnia cebula garść kukurydzy mrożonej garść fasoli zielonej ciętej mrożonej kilka talarków papryczki chili bazylia, lubczyk, vegeta natur, sól, pieprz - do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy kilka
Zasmakuj KuchniW tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Źródło: Klik Bób (znany również jako fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Uprawia się go od ponad 5 tys. lat; o bobie wspomina nawet(...)krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób
ClauditteMissCookingziąb, sypiący czy skrzypiący pod stopami śnieg. Z drugiej zaś strony, lubię przyjemne ciepło, promienie słońca, letnie sukienki i kwiaty we włosach. W kuchni zaś lekkie potrawki, kolorowe sałatki i świeżo wyciśnięte soki. Tęsknie za tym. Byle do lata! Zimą zaś królują jednogarnkowe, sycące potrawy, pikantne i silnie rozgrzewające. Zauważyłam, że odkąd zrezygnowałam z mięsa, królują u mnie różnego rodzaju(...)zasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku 2-3 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka
W kuchni Karmel-itkiLekka sałatka składająca się z samych warzyw i komosy, zainspirowana tym przepisem. Do zrobienia w kilka minut jeśli mamy ugotowaną np. z wcześniejszego dnia komosę ryżową. Kto jest odważny i lubi nietypowe połączenia, może dodać dwie pokrojone pomarańcze. Składniki (4 porcje): 1 szklanka komosy ryżowej białej 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona papryka(...)puszki (o wadze 340 g) kukurydzy bez dodatku cukru, odsączonej i przepłukanej 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej i przepłukanej 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej garść jarmużu, drobno posiekanego sól, pieprz opcjonalnie - 2 pomarańcze, pokrojone w kostkę 1. Komosę przepłucz na gęstym sitku, następnie zalej wodą i ugotuj do miękkości z olejem i solą (15-20 minut). Dolej trochę więcej
Powiedz dietom niesłonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką(...)kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze
Łycha smakówserdecznie za wszystkie zgłoszenia.Wybór nie był łatwy,ale postanowiłam,że nagrodzę te właśnie 3 zgłoszonka. Nagroda główna (Śliczny Blender MSM7406 +przyprawy Prymat) trafia do: Edyty Brackiej za sałatkę makaronową w cytrusowych koszykach Nagroda za drugie i 3 miejsce otrzymują: przyprawy Prymat Agnieszka Błaut za babeczki z chrzanowo- szpinakową pastą przyprawy Prymat Ania za świetny przepis podany w bardzo(...)dwie Niech kociołek sobie wrze Weź patelnię i wrzuć mięso Mieszaj, mieszaj, byle często Dorzuć czosnek, chili, pieprz I poczekaj kiedy wszystko zacznie wrzeć Syp paprykę albo dwie Wrzuć fasolę to się wie Gdy już wszystko jest mięciutkie Weź muszelki wsyp w miseczkę dorzuć farsz by było cieplutkie dorzuć ser i stwórz kołderkę zanim wtrząchniesz muszli setkę:) Dziewczyny podeślijcie
Wielki apetytgdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%. Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu. Koniecznie należy(...)działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem. W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. źródło : tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosty, tani i szybki sposób na zrobienie pysznej sałatki. Składniki można modyfikować w zależności od zasobów naszej lodówki :) Składniki: opakowanie paluszków krabowych 4-5 jajek puszka kukurydzy majonez sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie ( dzięki czemu będą się łatwiej obierać ). Rozmrażamy paluszki i kroimy w średnią kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do krabów. Ugotowane jaka obieramy(...)również kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dajemy 2 czubate łyżki majonezu i doprawiamy do smaku. Bardzo dobre jest również połączenie z groszkiem i czerwoną fasolą z puszki. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościcurry. Smażyłam na niewielkiej ilości oleju , gdyż używałam patelni wysokiej o średnicy 28 cm z linii Woll Szafir Wkrój suszone pomidory oraz suszona śliwkę. Podduś. Do całości dodaj fasoli i dosmacz solą. Wymieszaj i duś pod przykryciem dolewając od czasu do czasu niewielką ilość wody. I duś do momentu ,aż fasolka zmięknie, a woda wyparuje.Mogłam pozwolić sobie(...)pomidorową jeśli ją robisz. Dodaj garść pistacji! Duś pod przykryciem, aż wszystko zgęstnieje. Wbij jaja i posyp gęsto parmezanem. Duś pod przykryciem do ścięcia się jaj. Podawaj z ulubioną sałatką. Smacznego!Buon appetito
Z Kuchni Do KuchniZielona i żółta fasola szparagowa są odmianami fasoli zwykłej, pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie uprawiana były już 5000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzone zostały przez hiszpańskich żeglarzy, goszcząc najpierw na stołach Półwyspu Iberyjskiego i Francji. Jednakże, już w XVI wieku fasolka szparagowa stała się w całej Europie warzywem wyjątkowo popularnym, cenionym przede wszystkim ze względu na swoje właściwości(...)źródła wielu składników odżywczych i witamin. We Włoszech fasolka szparagowa ( fagiolini ) jedzona jest chętnie pod wieloma postaciami. Podawana bywa zarówno jako osobne danie, jak i sałatka do dań głównych. Fagiolini al pomodoro 1/2 kg fasolki szparagowej zielonej, 3 jajka, 2 pomidory, parmezan, bułka tarta , masło , świeży tymianek, sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy i kroimy na połówki, gotujemy
Bon Ton Italiawymyśliłam sałatkę dla męża do pracy. Miałam do wykorzystania tuńczyka w sosie własnym, więc dodałam do niego wszystko co miałam pod ręką i tak powstała sałatka ;) Składniki: na porcję sałatki, którą widać na zdjęciu: * pół puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki groszku konserwowego * 2 łyżki czerwonej fasolki w puszce(...)Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu, posiekać drobno, dodać do jajek. Odsączony z wody groszek, kukurydzę i fasolę czerwoną również dodać do jajek i tuńczyka. Ogórki konserwowe i paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dać po łyżce musztardy i majonezu, sól i pieprz
Zrób to smaczniekumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać fasolę i sos sojowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 10 minut. Jeśli trzeba (danie staje się zbyt gęste) podlać wodą lub bulionem. Chili con carne można zajadać(...)śmietany, który lekko łagodzi smak. Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important
Pociąg Do KuchniSałatka ,która przypomniała mi wspomnienia z Włoch.Śliczną ,małą kawiarenkę ,pomalowaną na biało - niebiesko ,z płóciennymi markizami w pasy biało niebieskie W oddali plaża i szum dochodzący od morza.Gdzie niegdzie wyciagnięte łodzie i rybacy naprawiajacy sieci, a ja wylegując się leniwie na drewnianym podeście z talerzem pysznej salatki z TUŃCZYKIEM ,oczywiscie smacznejszej niz ta ,którą przygotowałam , i z lampką wina.To(...)były czasy!.Kolacja może nie ma cudownej ,nadmorskiej oprawy , ale tez smaczna :).Zapraszam!. Danie ma 296 kcal. 50 g.sałaty 1 szkl.czerwonej fasoli z puszki 70 g. 2 łyżki tuńczyka z wody 100 g. cebula 30 g. 0.5 ugotowanego jajka na twardo 25 g. 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g. 1 łyżeczka soku z cytryny 2 kromki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki : 1 opakowanie kaszy kuskus 2 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe 1/2 pęczka rzodkiewki 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku sól, pieprz 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Kurczaka pokroić w sporą kostkę, przyprawić(...)chilli. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Warzywa z puszki odsączyć. Dodać do kaszy. 4. Pomidory, ogórki i rzodkiewki pokroić w dowolny sposób. 5. Marchew ugotować tj. do sałatki jarzynowej. Obrać i pokroić w grubą kostkę 6. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 1-2 godziny
A Ty Smakuj Mnie