Pysznych surówek nigdy dość na naszym stole a jak jest u Was? Jeszcze do niedawna nie jadłam surowego kalafiora i brokuła a teraz zajadam ze smakiem
Moje Małe CzarowanieKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka, soczewica, marchew i cebula. I jeszcze kilka przypraw – oczywiście wedle uznania. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej) 2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oliwy 1 średnia cebula, posiekana 1 średnia marchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku
Roślinna - blog wegańskiZupa grzybowa krem Wigilijna zupa grzybowa Podczas Wigilii nie może zabraknąć na stole aromatycznej tradycyjnej zupy grzybowej. Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś proponuję Wam sałatkę idealną na lato, sycącą i lekkostrawną, świetnie nadającą się jako przekąska na grilla, do zabrania na piknik czy do pracy. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z nowej linii « Warzyw Gotowanych na Parze » proponowanych przez markę Bonduelle. Zajrzyjcie także na stronę www.warzywneinspiracje.pl , znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle. Przygotowanie 15 min Chłodzenie(...)obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ciecierzycę odcedź i opłucz. Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku wodą* i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedź i pozostaw do ostudzenia, a następnie wrzuć
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJajka Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pieczeń rzymska z jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona(...)pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Sałatka z selerem naciowym i surimi
Kulinarne przygody Gatitynamoczyć dzień wcześniej na 10-12 godzin i ugotować do miękkości przez ok. 1,5 h. Warzywa mają być naprawdę miękkie. Warzywa przecedzić, przepłukać i ostudzić. Do fasoli i ciecierzycy dodać 1 jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa). Do tak przygotowanej bazy dodać wszystkie składniki: mąkę jaglaną, sól, pieprz, kumin(...)miski wlać cały jogurt naturalny, dodać do tego obrany ogórek starty na małych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i skropić lekko sokiem z cytryny. Wymieszać. Do burgerów bardzo pasuje lekka sałatka z sałaty lodowej i pomidorów cherry z jogurtem, lub świeża sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem i serem feta. Wszystko to polać oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem
Calzonella.comPomysł wpadł mi do głowy spontanicznie, a efekt wyszedł smaczny :) nooo ok - trochę (jak dla nas) za słony ;) bo w rzeczywistości dodałam nie 1/3, a 1/2
Kolorowy Przepisownikdoświadczeniem kulinarnym. Pamiętaj o wyborze świeżych strączków, starannym przygotowaniu wody i odpowiednim czasie gotowania, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję. Niezależnie od tego, czy dodajesz fasolkę szparagową żółtą do sałatek, dań obiadowych czy zup, jej delikatny smak i soczystość z pewnością będą zachwycać Twoje kubki smakowe. Fasolka szparagowa żółta jak gotować - video Poznaj inne artykuły: Fasolka szparagowa płaska jak gotować(...)gotować Soczewica czerwona jak gotować? Kiszka ziemniaczana jak smażyć? Jak gotować quinoa? Amarantus jak gotować ? Soczewica jak gotować? Kasza kuskus jak gotować? Biała kiełbasa jak gotować ? Quinoa jak gotować ? Ciecierzyca jak gotować Brukselka jak gotować ? Kasza jęczmienna jak gotować ? Gotowanie w parowarze przepisy Jak gotować w szybkowarze? Soczewica czerwona gotowanie Przepisy gotowanie na parze Kasza orkiszowa jak gotować? Karp
Podstawy GotowaniaRozdział w którym znajdziemy przepisy na szybkie dania, takie po których będziemy syci i z których będziemy zadowoleni czyli : np. szarlotka na skróty, makaron aglio-olio, pasta pomodoro, najszybsza sałatka świata, zupa krem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie(...)tych, którzy są w stanie poświecić trochę czasu na przygotowanie domowego kefiru, majonezu, czy dania z dziczyzny. Ale też tych, którzy kochają proste , zdrowe jedzenie: ciecierzycę, różne rodzaje kasz, płatki owsiane, desery bez cukru. Znajdziemy tutaj przepisy na: ciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta
kruche babeczkiłyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili i sody 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Dzień przed przygotowywaniem falafeli ciecierzycę należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc, aby napęczniała. Następnego dnia zmielić odcedzoną razem z cebulką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść masę. Dodać 2 łyżki wody. Przykryć masę(...)sól pęczek liści mięty Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić do lodówki. Pitę rozkroić u góry. Nadziać sałatką i falafelami, polać sosem i zajadać z domowym HUMMUSEM :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogBuddha Bowl czyli Miska Buddy inaczej zwana Miską Szczęścia . Pięknie prezentująca się kompozycja różnorodnych wartościowych elementów, zapewniająca dobre samopoczucie. Jak sama nazwa potrawy wskazuje, posiłek podajemy
ProstePesto.plpszennego, są same zdrowe makarony, które nie zawierają węglowodanów albo w ogóle, albo mają ich dużo mniej niż wyroby z jasnej mąki. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Menu na tydzień Poniedziałek: Sałatka z makaronu soba ze stekiem Najzdrowszy makaron w całej rodzinie makaronów, zrobiony z delikatnej mąki gryczanej. Wystarczą 3 minuty, żeby go ugotować. Mniej więcej tyle, ile trwa usmażenie steka słabo(...)równie smaczne jak oryginał. Przepis już w środę Czartek: Pizza pasta Danie jednogarnkowe i zapiekanka w jednym zrobione z dwóch rodzajów makaronu: z mąki żytniej i z mąki z ciecierzycy. Całość zapieczona w dużej ilości sosu pomidorowego. Element dekoracyjny, ale też ważny składnik wiążący zapiekankę, stanowi mozzarella, która upodabnia makaron do pizzy. Przepis już w czwartek Piątek: Strogonoff z boczniaków
Niedzielny kucharzPlacki z cukinii i szpinaku Wegetariańskie placuszki z piekarnika lub z patelni. Placki z cukinii i szpinaku z piekarnika udały nam się wyśmienicie. Tym razem
Cztery FajerySzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!