Brokuły można jeść, tak jak kalafior, na surowo. Zarówno umyte różyczki jak i obraną z włókien łodygę (ma podobny smak jak kalarepa). U mnie dziś pyszna sałatka! Składniki: 1 brokuł 20 dag pieczarek 20 dag koktajlowych pomidorków 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, przelać
Tradycyjna Kuchniawitaminy i minerały brokuł oraz bogata w białko czerwona fasola to fantastyczne połączenie składników dla osób dbających o to, co jedzą. Bardzo zdrowa i pożywna sałatka na każdą okazję. Składniki: 1 brokuł 1 puszka czerwonej fasoli 3 jaja pęczek szczypiorku opakowanie słonecznika łuskanego Składniki do sosu: 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz, sól Brokuł(...)parze w osolonej wodzie do miękkości. Na dno miski wykładamy ostudzony, ugotowany brokuł. Całość polewamy sosem czosnkowym. Ugotowane na twardo jaja kroimy na ćwiartki, układamy na wierzchu, posypujemy fasolą, pestkami i szczypiorem pokrojonym na drobną kostkę. Smacznego. Jeżeli przygotowałaś/eś sałatkę z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki Zakątekklonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego light sól pieprz Odcinamy różyczki brokuła od łodygi(...)tarce lub siekamy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce umieszczamy brokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej
My Chcemy Jeśćselera Zupa z selera – post dr Dąbrowskiej Seler naciowy w słoikach Pasztet z selera Surówka siekana z selerem naciowym, brokułem, kiełkami i olejem z pestek dyni Sałatka z kaszy gryczanej z brokułem, pomidorami, selerem naciowym i oliwkami Artykuł Jak mrozić seler pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeKolorowa, zdrowa i lekka sałatka z udziałem zielonych szparagów, cukinii, truskawek, awokado i brokuła, doprawiona słodko-słonym winegretem z dodatkiem soku z pomarańczy, oliwy z oliwek i syropu klonowego- to moja propozycja dla osób lubiących zdrową żywność oraz kuchnię roślinną. Korzystajcie z końca sezonu na szparagi, by ją przygotować! Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 3 min. Porcja(...)musztardę. Dopraw solą, pieprzem, domieszaj oliwę, ubijając trzepaczką. Szparagi umyj, oderwij twardą część, obierz dolną część łodygi, wrzuć na kilka minut do gotującej osolonej wody. Przelej zimną wodą, odcedź. Brokuły podziel na małe różyczki, przekrój na pół, możesz pozostawić je surowe lub wrzucić na kilka minut do gotującej wody. Brokuły mają pozostać chrupiące. Awokado przekrój na pół, usuń
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabrokułów sos czosnkowy pasuje idealnie. Wystarczy kilka składników, sos czosnkowy i mamy pyszną sałatkę. Tym razem do sałatki wykorzystałam Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarz e ckiej. Sałatka wyszła smaczna i bardzo szybko znikała. Składniki: 1 brokuł świeży 2 pomidory 200 g ser koryciński naturalny Czesławy Zarz e ckiej 3 pomidorki koktajlowe Sos czosnkowy 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu(...)naturalnego 4-5 ząbków czosnku Przygotowanie: Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać na sitko i pozostawić do odsączenie z nadmiaru wody. Pomidory obrać z skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ser koryciński pokroić w kostkę. W naczyniu z blendera zmiksować majonez, jogurt naturalny i ząbki czosnku
Ala piecze i gotujebrokułów idealnie pasuje sos czosnkowy i słona feta. Żeby złamać "miękkość" sałatki dodaję prażone migdały. Mmmmm pycha Składniki: brokuł - 1 duży lub 2 małe, ser feta-pół opakowania, płatki migdałów - 3 łyżki, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, majonez - 2 łyżki. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut. Dzięki gotowaniu na parze brokuły
Moja kraina smakówdyni Bakłażany po kaszubsku SAŁATKI MAKARONOWE – przepisy Kolorowa sałatka makaronowa Sałatka z tortellini Sałatka warstwowa z sezamkami SAŁATKI Z KASZĄ – przepisy Sałatka z kaszą gryczaną Sałatka z kaszy gryczanej z brokułem, pomidorami, selerem naciowym i oliwkami Sałatka z cieciorki z kaszą gryczaną i kozim serem Sałatka z ryżem Sałatka z kaszą owsianą Sałatka z brukselką Sałatka ze słonecznikiem
Dorota SmakujePyszna i sycąca, w sam raz na śniadanie :) puszka tuńczyka w kawałkach 7-8 różyczek brokułów 2 jajka czerwona cebula dymka ze szczypiorkiem mała puszka
Mienta blogsłonecznikiem i ściągamy ringa. Jeżeli ktoś nie ma czasu na układanie sałatki warstwowo może też wymieszać wszystkie składniki razem Uwaga – przy gotowaniu makaronu, brokułów i buraków starajmy się ugotować wszystko al dente gdyż wtedy sałatka jest taka bardziej krucha i smaczniejsza Smacznego
Kuchenne Wariacjepięknych kolorów natury, że grzechem jest z nich nie korzystać. Brokuł lubimy w sałatkach kiedy chrupie nam pod zębami, albo jako gotowany podany z masłem i bułką tartą, brokułowa zupa krem z czosnkowymi grzankami też pyszna... Dzisiaj będzie nieco odmiennie, czyli kolorowa papryka nadziewana brokułami, fetą i selerem naciowym, wspaniałe lekkie danie w wersji wegetariańskiej, które możecie podać
Apetyczna babeczkalodówka pusta .Lub jeden brokuł i resztka pleśniaka . Takie chwile sprawiają że moje szare komórki zaczynają pracę na dużych obrotach . Tak powstała chyba najszybsza sałatka świata . Skladniki 1 brokuł 1/2 puszki groszku 2 plasterki sera gorgonzola ( może być inny) 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki cukru 1/2 cytryny Wykonanie Krok 1 .Umyć
Eli GotowanieKotlety brokułowe z dodatkiem grzybów oraz jajek. Jak przekąska do lunchboxa na zimno, ale także jako obiad podany na ciepło wraz z sałatką. Składniki: duży brokuł, 5 jajek, 200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu), 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 2 bułki tartej, masło do smażenia Przygotowanie: Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy
Lena Gotujekiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne w plasterkach Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Woda ogórkowo - cytrynowa Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy
Moja smaczna kuchniastąd ta sałatka:) Pięknie wygląda, wybornie smakuje i szybko się ją robi:) Przepis znalazłam u Ani. Polecam:) Składniki: 1 świeży brokuł; 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (270g); 1-2 ząbki czosnku; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka sosu tzatziki; około 3 łyżek ziaren słonecznika; Wykonanie: 1. Brokuł umyć i podzielić na różyczki(...)czosnku. Dokładnie wymieszać. 4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić. 5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem czosnkowym. Całość posypać prażonym słonecznikiem. 6. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Moje uwagi: Sosu czosnkowego można zrobić troszkę więcej (np. 1,5 porcji podanej w przepisie
In my kitchen