salatka z 3 skladnikow - 3515 przepisów (strona:154/235)

Kluski z tartych ziemniaków 252

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 148

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Podsmażane ziemniaki 123

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem 143

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Rösti / jajko / anchois 117

mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania

królestwo garów
Domowy sos do sałatek. Ziołowo - oliwna alternatywa dla gotowców 142

gotowe sosy do sałatek. W sklepach dostępne są różne formy gotowców - butelkowane, w proszku itp. Smaczne to może i bywają. Ale co w nich jest to już zagadka. Pewnie łatwiej powiedzieć czego w nich nie ma. Tymczasem jest wiele sposobów by smacznie i zdrowo doprawić warzywa. Oto jeden z nich. Przygotowany na prędce, bez "wymyślnych" składników Składniki: 2 łyżki oliwy

Kuchnia po mojemu
Karkówka w marynacie 175

mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną  w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach.  Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój

NA MOIM TALERZU
Kolorowa sałatka na szare dni 651

łyżka! Dodaj pozostałe składniki z listy. Posól do smaku, dosmacz oliwą. Zrób wzorki z glassy sojowej- to nie tylko wzór, ale wspaniały smak sosu sojowego i octu balsamicznego z Modeny. Możesz dodać majonez dekoracyjny jeśli chcesz. Dodaj natki pietruszki oraz nasion dyni. Posyp Piekłem-Niebem- kompozycją prażonych ziaren Ziarenkowa. Suszone pomidory i oliwki dodadzą sałatce śróziemnomorskiego charakteru. Smacznego ! Zdrowego! Optymistycznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka wielowarzywna 218

się sałatka wielowarzywna.Skład:-kapusta pekińska-papryka-ogórek-pomidor-cebula-majonez bądź olej-przyprawa warzywko-jeśli z olejem-sos sałatkowy paprykowo-ziołowy      Kilka liści kapusty pekińskiej kroimy w drobne paski a pozostałe warzywa w kostkęPrzyprawiamy do smaku warzywkiem oraz niewielka ilością majonezu.   Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.   Z tych samych składników możemy

Maminek kulinarny
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 219

porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe  żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały. Mimo małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najbogatszych  w wartościowe składniki odżywcze jedzeniem na świecie.  Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego. Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem(...)Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku,  jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu,  mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów

potrawyregionalne
Domowa shoarma drobiowa 237

Shoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 245

Mój egipski kolega - Hossam podał mi jakiś czas temu przepis na doskonały arabski deser.  Nie jest on może dietetyczny, ale za to .... bardzo smaczny :) W

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 163

Zdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zimowy obiad wegański I, Smak curry 225

Zdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty,  marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę

Qlinarnie i Qlinarnie
Mizeria 252

Mizeria...Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków.I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek.Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany.Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.Smaczny smak dzieciństwa.Zapraszam! Składniki

Gospodyni Miejska
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 184

niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować niekorzystne działanie wzdymające. Bigos Ten wigilijny, postny, powinien składać się z samej kapusty kiszonej oraz składników smakowych - bez tłustej kiełbasy i mięsa. Przygotowany w ten sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce czy zdrowiu. Kiszonki to naturalny probiotyk, który wspomaga odporność, trawienie czy naszą florę bakteryjną. Warto jednak(...)mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie

Powiedz dietom nie
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 251

kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody i oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć w poprzek na pół i zjeść z pajdą chleba.   PS.: Kotlety na zdjęciach całego obiadu nie są popalone, tylko było już tak ciemno, że aparat zwariował :) SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego

Karo in the Kitchen
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 145

zgłosić... Wybrałam wtedy sałatkę (po konsultacjach z Mężem zarówno smakowych jak i przeglądzie zdjęć). Dziś zatem prezentuję drugi wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest to moja propozycja przekąski do podania na świąteczny stół - zachwyci każdego! :) Do przygotowania użyłam makaronu otrzymanego od Makarony Polskie - w końcu to oni tą zabawę organizowali ;) Składniki na około

Kolorowy Przepisownik
SPAGHETTI Z JARMUŻOWYM PESTO I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 200

niego sałatki, koktajle , albo też pesto , na które przepis już jest na blogu. Takie właśnie jarmużowe pesto postanowiłam wykorzystać dziś do zrobienia pysznego obiadu. Do tego makaron spaghetti, grillowany kurczak i pyszny obiad mamy gotowy. Nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Taki obiad jest idealnym pomysłem dla osób będących na diecie – koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu

Ostra na Słodko
7 powodów, dla których olej kokosowy jest... 169

temperaturze poniżej 25 stopni C ma konsystencję stałą, przypominającą masło. Nie zalecam stosowania regularnego, ale sporadycznie możecie go używać do smażenia naleśników, drobiu lub - najlepiej- na zimno do owsianki, sałatek, deserów.         Temat wpływu tłuszczów nasyconych na choroby układu krążenia wciąż podlega wielu dyskusjom. Obecnie istnieje coraz więcej badań podających w wątpliwość szkodliwość tłuszczów nasyconych(...)zwierzęcych), za to negujących kwasy omega-6, które przez wiele lat były uważane za zdrowe. Wg mnie najlepiej podejść do tego całościowo, nie skupiając się tylko na jednym składniku. Na nasz stan zdrowia ma wpływ mnóstwo czynników, tych zależnych i niezależnych od nas. Kluczem jest różnorodność diety, nie zachęcam Was do jedzeniu oleju (jakiegokolwiek) kilogramami, tak samo jak nie zachęcam

Powiedz dietom nie
Sałatka śledziowa z jabłkiem 291

moja ulubiona sałatka śledziowa. Nie wymyśliłam jej, po prostu kiedyś jej spróbowałam i zakochałam się. Być może ją znacie a jak nie to spróbujcie. Idealnie nadaje się na wielkanocny stół jak również na zwykłą kolację. No wiecie śniadanie też może być pod warunkiem, że nie wychodzicie z domu hehe jest w niej duża ilość cebuli. Składniki:  5 filetów

Niezły Młynek
pieczarki na słodko-kwaśno... 222

zimną wodą wszystkie składniki zalewy zagotować z pokrojoną cebulą do wyparzonych słoiczków wkładać pieczarki prawie do pełna i wlać gorącą zalewę, mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minut wyjąć z garnka, postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne, chłodne miejsce, po 2 tygodniach są dobre do jedzenia pieczarki są dobre np. do tatara, pizzy, sałatek i jako zagrycha

W Mojej Kuchni Lubię
SURÓWKA Z PEKINKI,JAJEK,POMIDORA 214

odlewam powstałą wodę. Sałatka nie podcieka potem sokiem i  wygląda estetyczniej, zwłaszcza jeśli postoi dłużej. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, odrobinę sosu jogurtowo-majonezowego, jajka, ogórek,pomidor,pokrojony szczypior z dymką, znowu sos i tak aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy świeżo

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania