salatka z 3 skladnikow - 3515 przepisów (strona:101/235)

Sałatka z rukolą, serkiem camembert i gruszką 361

oknem deszcz i ponury jesienny klimat to my nadal w letnich nastrojach. A latem najlepiej smakują lekkie sałatki. Dzisiaj na bazie rukoli z wykorzystaniem sezonowej gruszki.Prosta i szybka w wykonaniu, a za to jaka pyszna! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 serek camembert 1 mała gruszka Garść rukoli Ocet balsamiczny 1 łyżka Oliwa z oliwek 3 łyżki

Kolizje Smaków
PANIR, domowy ser indyjski 162

Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke, w których miałam

SzczyptaSmaQ
BROKUŁOWA SAŁATKA 206

Troszkę inna ta sałatka,ale naprawdę bardzo pyszna. Przepis na nią dostałam latem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stoleSkładniki:1 brokuł-500gpuszka

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 123

będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek bazylii pół pęczka pietruszki kilka gałązek kolendry szklanka oliwy dwa ząbki czosnku łyżka miodu dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno sos. Zaczynamy układać od drobno pokrojonej kalarepy, następnie awokado, dymka, pomidor, rzodkiewka, cebula, buraki. Na wierzchu bób i feta, kilka(...)będziecie układać warstwy, ważne, żeby kawałki warzyw były w miarę możliwości jednakowe. Sos jej banalnie prosty do przygotowania – wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze lub jak ktoś ma zacięcie i chce wyrobić biceps, to uciera w moździerzu. Sos pasuje do sałatek, mięs, do warzyw z grilla, więc jeśli go zrobicie więcej to możecie około tygodnia przechowywać go w lodówce

ladykitchen
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 152

pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z „ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem „. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100g roszponki 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być lekko twardawe i delikatnie chrupiące(...)ćwiartki, dodać do sałaty. Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać. Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać jako dodatek do obiadów, np. do „ Burgerów z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem „ .   The post Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków

Moja Delicja
Sałatka brokułowa z fetą 2269

Prosta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki:1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonychopakowanie sera fetajogurt grecki 200ml1 łyżka majonezu2 ząbki czosnku słonecznikpieprz, sól 

Anioły w kuchni
Sałatka z fasolki marynowanej i serka wiejskiego 203

Składniki:1 słoiczek fasolki szparagowej marynowanej1 serek wiejski3-4 łyżki kukurydzy2 pomidorysiekany koperekSposób przygotowania:1. Fasolkę odsączamy z zalewy. Kroimy na mniejsze kawałki.2. Umyte pomidory

Kuchnia domowa Ani
Sałatka makaronowa 414

Szybka i prosta do zrobienia..ilość i dobór składników wedle gustu.. makaron kukurydza konserwowa Develey  ogórki konserwowe  papryka konserwowa  ser żółty  

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z kaszy gryczanej z bobem 206

Składniki:  woreczek ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej  100 g ugotowanego, obranego ze skórek bobu  1 pomidor  1/2 zielonego ogórka  sól, pieprz do

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z cukinią, bobem, lazurem i orzechami 207

Dary.... dary losu... ;) Czyli co sobie zrobiłam na kolację ze składników z działki? :) Ależ to była pyszotka :)Składniki na 1-2 porcje:1 młoda cukinia4 orzechy włoskie1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią1 szklanka bobupół szklanki gęstego jogurtukoperek sól i pieprzBób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw i blanszujemy przez(...)kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy plasterki cukinii, ugotowany bób, ser, oraz orzechy. Całość polewamy sosem z jogurtu. Smacznego!sałatka z darami losu

Bon Appetit Małgorzaty
KLASYKA PRZYJĘĆ CZYLI SZYNKA W GALARECIE 220

wodzę fantazji i nasze galaretki finezyjnie udekorować, do czego... nie ukrywam ... zabrakło mi cierpliwości:) Składniki: (ilość składników uzależniona od ilości porcji, które chcemy uzyskać) szynka konserwowa kukurydza marchewka żelatyna bulion Wykonanie: W gorącym bulionie (ja miałam warzywny, uzyskany po gotowaniu warzyw na sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy

Walijskie Pichcenie
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 151

Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę!Składniki:4 filety z pstrąga łososiowegosok z połówki pomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony pieprzsól morskaRybę oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem(...)ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką.Zielona sałatka ze szparagów i fasolki:2 pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć

Food Square
Sałatka jajeczna z kukurydzą chili 171

Pasty i  sałatki jajeczne nie muszą być nudne . Można urozmaicać różnymi dodatkami . Ja zrobiłam z kukurydzą konserwową z puszki z dodatkiem chili .Wyszło pysznie. Składniki: jajka 3 szt kukurydza z chili z puszki 3 łyżki majonez 2 łyżki rzeżucha zielona cebulka pokrojona 2 łyżki sól do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo . Zimne obrać z skorupki i pokroić

Ala piecze i gotuje
surówka z pora na ostro 148

jest dość ograniczony. Chcąc jeść smacznie i zdrowo szukam nowych pomysłów i inspiracji. Przeglądając cytowaną tu już wcześniej książeczkę " Surówki i sałatki. Na każdą okazję. 150 znakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu. Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami i sztuką mięsa, komponowała się

6niebo
Kanapka z mango 157

każdym razem wspominała: „czemu jeszcze nie ma tej sałatki na blogu”. Pewnego dnia podjęłam decyzję, że zrobię sałatkę, zrobię sesję zdjęciową i umieszczę ją na blogu. Zrobiłam zatem dressing i zaczęłam wyciągać potrzebne składniki. Okazało się, że nie miałam wszystkiego, a to co było, było w małej ilości. Postanowiłam zatem zrobić kanapkę :) I tak właśnie powstała ta kanapka

Moja Delicja