seler (bulwa) 2 garście orzechów włoskich 1 łyżka koperku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sól morska Seler zetrzeć na tarce. Orzechy obrać i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt grecki, oliwę i musztardę. Doprawić solą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Przepis pochodzi z książki
Moja Galeria Smakuawokado pokrojone w kostkę -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -tarty parmezan Umyte liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, mieszamy z botwinką i przepłukujemy w misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki. Sos: -łyżka octu cydrowego lub jabłkowego -szczypta pieprzu i soli -łyżka oliwy Wszystkie składniki mieszamy w jedno i polewamy sałatkę. Smacznego
BaRepaspiersi z kurczaka 6 plastrów szynki włoskiej ser mozzarella w kulce lub w kostce zioła prowansalskie 2 pomidory tymianek 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany papryka ostra pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekrajmy wzdłuż, tak aby uzyskać z każdej dwa kotlety. Przyprawiamy i odstawiamy na bok. Pomidory oraz ser kroimy w plastry. Szynkę włoską podsmażamy na patelni aby się zarumieniła(...)kurczaka. Kiedy będą gotowe na każdą nakładamy dwa plastry pomidora, szynkę oraz ser. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z pieczonymi z sałatką, ziemniaka lub frytkami
Mania Gotowaniapieczonymi figami, musem pomarańczowym i sałatką, a wszystko to podane na ziemi jadalnej (29 zł). Jest on moim największym krytykiem i gdy wyczyścił talerz, wiedziałam, że to musi być smaczne Po niedługim czasie oczekiwania dotarły do nas dania główne. Otrzymałam idealnie wysmażony i różowy w środku kawałek jagnięciny, podanej na kaszy jaglanej, z zasmażaną włoską kapustą, panchettą i bakłażanem
karmelowygorącej Toskanii. Dzięki temu, pełna włoskiego temperamentu, Oliwa Extra Vergine ORIGINALE wn iesie śródziemnomorską nutę do Twojej kuchni. Z jej udziałem przyrządzisz wiele oryginalnych i zaskakujących potraw. Z uwagi na swój smak i aromat Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się ze świeżymi surówkami i sałatkami. Z jej pomocą uraczysz swoją
CookYourselfPolenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki lub grillowanej bądź też smażonej. Często dodatkiem do polenty jest starty parmezan lub ulubione zioła, które sprawią, że będzie smaczniejsza. Sprawdza się również jako składnik sałatek. Może być alternatywą dla frytek, usmażona na małej
Oryginalny smakprzygotowaniu posypane orzechami włoskimi. Więcej przepisów na dania z kaszą: Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem
Moja smaczna kuchniaoliwkami Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską dobre wino Propozycja II (ekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaograniczyć tłuszcz. Polecam je jako śniadanie :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka białego octu winnego sól garść rukoli 3 plastry wędzonego boczku 10 g sera typu włoskiego kilka orzechów włoskich sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko to skrapiamy sosem(...)rozlało. Gotujemy około 2 minut, białko musi się ściąć jednak żółtko powinno mieć płynną konsystencję. Jajko wyjmujemy delikatnie za pomocą łyżeczki z dziurkami i układamy na sałatce z rukoli. Smacznego
Niezły Młynekformujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na sałatkę ze świeżego szpinaku
My Chcemy Jeśćcieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni. ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille
mojewypiekiinietylkomożecie zobaczyć, co zawiera. Podsumowanie "Dwaj łakomi Włosi" to świetna książka na temat regionalnej kuchni włoskiej. Czuć w niej pasję autorów, ich pozytywne nastawienie do życia i miłość do włoskiego jedzenia, widać także ich ogromną wiedzę. Książka jest pięknie wydana. Na prezent dla miłośnika kuchni włoskiej jest więc idealna! :) Dwaj łakomi Włosi, Antonio Carluccio, Gennaro Contaldo Wydawnictwo MUZA Oprawa twarda(...)wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Roladki z cukinii Królik duszony w cytrusach Sałatka z bobu
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio dostałam do przetestowania półmisek włoskiej firmy Guzzini. Testowany przeze mnie produkt jest to półmisek Vintage , koloru czerwonego i można bez problemu nabyć go w sklepie internetowym rossi. Mały opis produktu, który znalazłam na ww. stronie sklepu: Produkty z tej serii wykonano z termostatycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się(...)produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Funkcjonalność - 5/5 Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje:-) Ponadto jak w opisie
IMPRESJA SMAKUborówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie talerza/miski ułóż jarmuż, na to połóż pokrojone(...)skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom nieBardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego, pomidory krojone z puszki też niekiedy wykorzystuję. Ale w sezonie letnim zajadamy się jednak świeżymi pomidorami, sałatki z pomidorami są przygotowywane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię