wszystko i jest zbyt przytłaczający. Jest delikatny i pląta się gdzieś pomiędzy daktylami otulającymi chrupiący farsz w postaci ulubionej orzechowej mieszanki. Polecam, rewelacja. Składniki: daktyl, orzechy (25%) (migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%). Migdały pod palmami Trochę ciężko zabrać się mi za opisanie smaku tych kokosowo-migdałowych pralinek, ponieważ nie chciałabym nikogo do nich zrażać. Sama mam problem(...)raczej delikatne w smaku, zdecydowanie mniej intensywnym niż w przypadku Rawnello, jak dla mnie idealne więc będą jako dodatek do porannego musli, roślinnych jogurtów (sojowego lub migdałowego) czy sałatek owocowych. Po przegryzieniu wyraźnie daje o sobie znać przyjemna ziemistość kaszy, a także ziaren i nasion, jeżeli więc te produkty często goszczą w Twoim menu, ta przekąska z pewnością przypadnie
Roślinna - blog wegańskisałatka to połączenie dwóch przepisów, które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam buraczki i jestem zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku. Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich
Kulinarne Inspiracjesałatce z własnym, zdrowym wypiekiem bułek żytnich . Czego użyłem? -trzy laski selera naciowego, pokrojonego w mniej niż pół cm kostki -pół jabłka, pokrojonego w wiórki -papryka konserwowa, czerwona, obrana i pokrojona w paski -łyżka groszku zielonego z puszki -łyżka kukurydzy z puszki -jogurt naturalny, lub niestety smaczniej, ale dla tych niezwracających uwagi na kalorie, majonez -sól, pieprz -orzechy włoskie posiekane
BaRepasokresie przejściowym ratuję się takimi oto zamiennikami :) Składniki: - 1 opakowanie sałaty mix - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 ogórek gruntowy - 1/2 puszki zielonego groszku - garść orzechów włoskich sos - 200 ml śmietany 18 % - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Orzechy siekamy i mieszamy z sałatą, groszkiem(...)ogórkiem pokrojonym w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę mieszamy z podsmażonym kurczakiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę podajemy z chrupiącym pieczywem
Zainspirowana w kuchniwłoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły te faszerowane papryczki w sklepach czy w restauracjach a gdy spróbowałam takiej z domowej produkcji zakochałam się w smaku! Świetne na przystawkę ale jako lekkie danie też super pasują. Wspaniałego aromatu nabrała oliwa - paprykowo-ziołowy - idealny do sałatek
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj zaproponuję Wam pyszne kanapki z ciabatty, idealne nie tylko na wieczorne kolacje czy śniadania, śmiało możecie zapakować je do pudełka i zabrać do pracy czy
Moja smaczna kuchniaQuinoa - czyli komosa ryżowa z wędzonym łososiem, szpinakiem i brokułami, to nasza dzisiejsza propozycja na lekki posiłek. Ta pyszna sałatka to samo zdrowie - bogactwo witamin i źródło cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - dobra propozycja dla sportowców zwłaszcza po ciężkim treningu jak i dla każdego z nas na smakowite drugie śniadanie do pracy. Składniki : 200g wędzonego łososia 1 szklanka komosy ryżowej 250g(...)brokułów 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia 1 zielony ogórek 4 pomidory 1 czerwona cebula 5 orzechów włoskich mała garść mix'u suszonych owoców 2 łyżki soku z cytryny skórka z cytryny kilka liści szpinaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia : komosę ryżową wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy przez 20 minut
zobacz ich smakWarszaty prowadzili: Alfredo i Leonardo. Była to porywająca przygoda z gotowaniem w towarzystwie dwóch najprawdziwszych Włochów. Było wspólne gotowanie poprzez naukę, śmiech i wiele cennych uwag. Uwielbiam język włoski. Jest dla mnie jak muzyka. Gotowałam w przemiłym zespole sześciu osób, a dyrygentami naszego zepsołu byli wlaśnie Alfredo i Leonardo. Powyżej podaję link do Instytutu. Pownieważ możecie(...)siebie. Tematów gotowania jest długa lista. Każdy znajdzie cos dla siebie i może nauczyć się od profesjonalistów przygotować potrawy jak z najlepszej reasturacji. Podam Wam przepis na pyszną sałatkę z bobu. Wybieram ten przepis, ponieważ bób właśnie pojawiła sie na straganach. Sałatka jest tak prosta, szybka i smaczna, że aż żal byłoby nie spróbować. Jeśli, któraś z propozycji szczególnie
AZgotuj!Ricotta to włoski miękki ser, delikatny w smaku, przypominający twaróg. Zwykle wytwarzany jest z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych, ale można bardzo łatwo zrobić ricottę bezpośrednio z mleka. Poniżej dowód :) Dlaczego prezentuję ten przepis? Po pierwsze: ricotta stanowi bazę pewnego sycylijskiego deseru, który, mam nadzieję, już za chwilę pojawi się na blogu. Po drugie: ma szerokie zastosowanie(...)jako składnik wielu ciast, farszów, sałatek i sosów. Wyśmienicie smakuje na kanapce, zarówno w wersji słodkiej: z konfiturą lub miodem, ale też w wersji wytrawnej - z dodatkiem czosnku, pomidorów czy ziół. Teraz krótko o pozostałych składnikach użytych do przygotowania ricotty: dzięki śmietanie kremówce serek ma lepszą konsystencję i bogatszy smak, natomiast bez podpuszczki mikrobiologicznej (czyli pochodzenia roślinnego) mleko by się
Domowa Cookierenka Agisię napisać "historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak(...)botwinki a wizualnie super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję z kawałkiem mięsa grilowanego. Inspiracją dla mnie była książka "Książka kucharska włoskiej Mamy" SKŁADNIKI: na 2 bochenki 500 g mąki chlebowej (użyłam 750) 1 op. drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 350 ml wody letniej (w zależności od rodzaju
Basia w kuchniPrzepyszna sałatka z karmelizowanych buraków w towarzystwie sera feta bedzie doskanałą przystawką lub lekkim daniem dla osób dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy. Składniki: (na 2 porcje 4 buraki Sól Czarny pieprz Łyża masła klarowanego Łyżka miodu wielokwiatowego Łyżka kremu balsamicznego 2 duże plastry sera feta Głowka sałaty masłowej Rzodkiewki Pestki(...)dyni lub orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry buraków i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż buraki pokryją się glazurą. Sałatę myjemy i rwiemy
Pyry na Gazuroczo pękate. Filigranowe pestki otulone słodkim, miodowym smakiem tworzą idealny duet. Właściwie smakują mi w każdej postaci - świeże, zjadane saute , przesmażone w konfiturze, dodane do tarty czy wytrawnej sałatki. Kiedy jednak przed tygodniem M. i P. obdarowali mnie pięknymi, dojrzałymi figami przyszła też ochota na coś innego, na nową wersję fig. I po raz kolejny przekonałam się, że warto(...)się na nie namówić, a pozostanie po nich... figa z makiem:) FIGI Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ PIECZONE W WINNYM SOSIE Z OCTEM BALSAMICZNYM 8 świeżych fig garść orzechów włoskich 1/4 szklanki czerwonego wina kilka łyżek octu balsamicznego kilka łyżek syropu klonowego 2 łyżki masła gorgonzola - ilość wg uznania:) cynamon, imbir do smaku Figi umyć, ściąć wierzchołek i naciąć
KUCHARNIAKilka lat temu znalazłam ciekawy przepis na śliwki nadziewane orzechami, a że śliwek miałam pod dostatkiem wypróbowałam go. Przygotowywałam je przez kilka dni. Praca żmudna, ale
Salonik smakówWłoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren. Polenta: 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki zimnej wody 0,5 łyżeczki soli 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka startego żółtego sera Salsa: 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty(...)łyżeczki przyprawy do sałatek Sól, Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny Polenta: W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy
VioletoweKucharzenieNiedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam
Salonik smaków