occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło
Pause Gotowanie!zimno, a dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również rybę. W Maroku przygotowuje się pastę amlou właśnie na bazie oleju arganowego. Olej arganowy to skarbnica zdrowia i często nazywa
Szybko Tanio SmacznieEkspresowa sałatka na kolację, zwłaszcza dla osób, które tak jak ja lubią makaronowe sałatki. Składniki: 4 jajka kilka różyczek brokuła 3-4 łyżki kukurydzy z puszki szklanka makaronu rurki z falbanką 3 łyżki dobrego majonezu sól pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, pokroić na niewielkie cząstki. Makaron ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSałatki uwielbiam praktycznie w każdej kombinacji smakowej. Ta, którą chcę Wam pokazać, to połaczenie makaronu, ananasa i szynki konserwowej. Składniki: - 1/2 szklanki makaronu włoskiego - 1 puszka ananasa - 300 g szynki konserwowej - 5 ogórków konserwowych - 2 pęczki szczypiorku - 3 łyżki przyprawy delikat czerwony - 1 łyżeczka soli czosnkowej sos - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka przyprawy curry
Zainspirowana w kuchniLekka, kolorowa i pyszna sałatka z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi. W połączeniu z rukolą, makaronem, słonecznikiem i aromatycznym sosem smakuje naprawdę świetnie. Taka sałatka z kurczakiem
Alle Dobre!mają wspólnego, ale powszechnie nazywane są właśnie krabowymi. Pomyślałem zatem, że pora je wykorzystać. Wybór padł na sałatkę. Jeśli mnie pamięć na myli to inspirację czerpałem z jednego z wpisów na cincin . paczka (250 g) paluszków krabowych ogórek szklarniowy pęczek koperku makaron ryżowy 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części(...)tarce o dużych oczkach, koper drobno siekamy, dodajemy do paluszków krabowych. Makaron ryżowy (jakąś taką stosowną porcję, tak około 150 g) gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do całości. Potem wszystko zaprawiamy dwiema łyżkami majonezu i wstawiamy na godzinę do lodówki. I po godzinie sałatka jest gotowa. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturewrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata(...)Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne
Cooking Monsterwrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata(...)Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne
Cooking Monsterbalsamicznego, soli i pieprzu. Quinoa z warzywami : Ugotuj quinoa, a następnie wymieszaj z pokrojonymi warzywami (np. papryką, cukinią, cebulą). Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Pasta rybna z makaronem : Ugotuj makaron, a następnie wymieszaj z pastą rybną (np. z tuńczyka lub łososia), pokrojonymi warzywami (np. papryką, cebulą) i jogurtem naturalnym. Humus z warzywami : Przygotuj humus z ciecierzycy, tahini, oliwy(...)carne : Ugotuj chili z czerwoną fasolą, pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Podawaj z ryżem lub chlebem. Salatka z ciecierzycą : Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę z pokrojonymi warzywami (np. pomidory, ogórki, cebula), oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wegański makaron z pesto : Ugotuj makaron, a następnie wymieszaj z wegańskim pesto (bazylia, orzechy piniowe, czosnek, oliwa z oliwek, drożdże odżywcze
Ugotowane pozamiataneDziś przy piątku zapraszam na sałatkę makaronową z żółtymi dodatkami. Łatwa i szybka w wykonaniu. Idealna do pracy. Dla zaakcentowania, że mamy wiosnę, dodałam do niej natkę kolendry, ale jeśli nie lubicie, można ją pominąć. Składniki : 200 g makaronu (u mnie orecchiette) 6 połówek brzoskwiń z puszki ok. 20 dag sera żółtego pół puszki kukurydzy dwie łyżki majonezu łyżka oliwy
Weekendy w domu i ogrodzieodpowiednim potraktowaniu, może stać się dzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które(...)świeżości, potencjalne urozmaicenie diety, dzięki propozycjom takim, jak: różne formy curry, czy placuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już rzeczy znane od dawna i od dawna przygotowywane. Tutaj nieco się zawiodłam. Poza
Życie zamknięte w smakusałatka smakuje tak samo wybornie, jak się prezentuje. Podana na przyjęciu z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, ale zdążyłam się już przekonać, że ten pieczony i zarumieniony smakuje o wiele lepiej niż gotowany – jest chrupiący, a smak zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone pestki. W oryginalnym przepisie makaron
Roślinna - blog wegańskikoniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy przelać go zimną wodą, by przerwać gotowanie). Gotowy makaron przełożyć
W SMAKW książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy
Poezja smaku