wiosnę? Ja tak! Zapraszam zatem na wiosennego grilla! Oryginalna w smaku: lekko pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli. Składniki: marynata: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab) Sposób przygotowania: Składniki(...)marynacie. Układamy w salaterce i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy w lodówce na noc. Mięso grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Można je również panierować i smażyć jak tradycyjne schabowe (należy jednak wcześniej zetrzeć z mięsa nadmiar marynaty aby panierka dobrze się trzymała
Pyry na GazMoje pierwsze podejście do schabu grillowanego na patelni. Wrażenia smakowe całkiem przyzwoite, choć ja chyba jednak zostanę fanka tradycyjnego schabowego. Ale zachęcam do wypróbowania, wszak dobrze jest poznawać nowe smaki. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu sól pieprz 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny sos sojowy 12 plasterków sera camembert A jak to zrobić: Kotlety zamarynować w sosie, occie i przeciśniętym przez(...)godziny. Kotlety wyciągnąć z marynaty i oprószyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron na rozgrzanej patelni. Pod koniec na wierzchu ułożyć ser. Schab podałam ze smażonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków
Kuchnia w opałachpełne obroty po leniwym weekendzie. Dlatego też proponujemy mało wymagający posiłek do przygotowania: tosty zgrzewane. Prosty ale bardzo smaczny i lubiany raczej przez wszystkich. Tym razem spróbujcie oprócz tradycyjnego sera i wędliny dodać ciekawy smak: pesto czerwone - rosso. Pyszne tosty zgrzewane z czerwonym pesto Składniki: 4 kromki chleba tostowego 3 plasterki sera żółtego kilka plasterków szynki masło pesto czerwone (rosso(...)wędlinę i po 1,5 plasterka sera żółtego. Oba tosty przykrywamy kromkami z masłem. Gotowe kanapki zapiekamy w tosterze zgrzewającym. Pyszne tosty zgrzewane z czerwonym pesto Najlepiej smakuje z sałatką. Smacznego
Pyza i SurówkaBardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do
Tradycyjna KuchniaCiekawy i prosty przepis na smaczne bułczane łódeczki :) Wykonanie banalne, a efekt? Sami zobaczcie! Składniki: 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka mleka 3 żółtka 1 ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaŚledź w majonezie i warzywach czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie :) U mnie dziś na bogato, z wieloma dodatkami. Pycha! Składniki: 5 płatów śledziowych w
Tradycyjna KuchniaJestem zdecydowaną zwolenniczką przystawek śledziowych. Dziś w towarzystwie grzybów, marchewki i cebuli. Składniki: 4 płaty śledziowe w oleju 3 marchewki 3 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 4
Tradycyjna Kuchniamarokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została wydana w języku polskim. Tradycyjna dieta śródziemnomorska w dużym stopniu opiera się na produktach roślinnych (przeczytacie o tym tutaj ), dlatego nie trzeba bardzo się starać, aby znaleźć w niej mnóstwo pomysłów na dania wegetariańskie(...)kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji. Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych
Chilli Czosnek i OliwaŚledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula
Tradycyjna Kuchniaktóre zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią… Podobno czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną w Europie i zawiera jej kilka razy więcej niż tradycyjny czosnek. Warto wspomnieć o jego walorach zdrowotnych. Czosnek niedźwiedzi: - wspomaga układ sercowo-naczyniowy ( wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy, obniża podwyższone ciśnienie, dba o kondycję żył i tętnic ) - obniża poziom cholesterolu(...)posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano
mojewypiekiinietylkokojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również stosujemy zbliżony sposób odżywiania. Ale kiedy nadchodzą chłodniejsze dni "wszystko wraca do normy". Komentarze(...)wierzycie? To zapraszam do lektury! Dieta śródziemnomorska w praktyce. Jak ją stosować w Polsce? Stosowanie diety śródziemnomorskiej niekoniecznie musi oznaczać jedzenie karczochów, bakłażanów, fig i dorady. Choć większość tradycyjnych śródziemnomorskich produktów jest obecnie w Polsce łatwo dostępnych, nasz jadłospis możemy komponować również z typowo polskich produktów zawierających składniki odżywcze charakterystyczne dla tej diety . Ta zasada ma istotne znaczenie szczególnie zimą
Chilli Czosnek i OliwaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basinesmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania,szczegolnie w letnim okresie.Tani,latwo destepny,smaczny,a schlodzona mizeria smakuje wysmienicie w gorace dni lata. Wiekszosc z nas robi mizerie bardzo tradycyjnie ze smietana.Okazuje sie ,ze mozna spokojnie zrezygnowac z jogurtu lub smietany,bo ogorki swietnie smakuja z winegretem.Sprobujcie zrobic mizerie z mojego przepisu.Jestem pewna,ze bedzie Was smakowac.Skladniki na 2 porcje(...)octu winnego 1/2 lyzeczki mioduWykonanie:Ogorki obrac od czubka w kierunku ogonka.Przy ogonku lubi zbierac sie goryczka i jesli zrobisz to odwrotnie,rozprowadzisz gorzki smak i salatka stanie sie niejadalna.Poroic w cienkie plasterki.Obrac cebule i pokroic w cienkie piorka.Cebule i pokrojone ogorki umiescic w salaterce i wymieszac z sola ( 2-3 szczypty),by zmiekly i puscily sok.Soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś polecam pyszne skrzydełka z grilla. Są łatwe, tanie i szybkie do przygotowania. Zachwycą zaproszonych na grilla gości. SKŁADNIKI: 1/2 kg skrzydełek z kurczaka, 1
Tradycyjna kuchnia KasiLatem zawsze nie chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na ciasto bez pieczenia! Jest to niesamowicie pyszne ciasto z wykorzystaniem
Kuchnia Łukasza