Argentyński sos chimichurri Chimichurri to tradycyjny argentyński sos podawany do słynnej grillowanej wołowiny, jak również i innych mięs, warzyw oraz sałatek. Podstawowe składniki sosu to natka pietruszki, czosnek i oliwa wzbogacone o chili i ocet. Bardzo często dodaje się również oregano i kolendrę. Jeżeli chodzi o pozostałe przyprawy, to jak zawsze przy tradycyjnych daniach - ile domów tyle tradycji. Czasem pojawiają
Pełny talerzBardzo podobną sałatkę miałam okazję skosztować w restauracji Dune w Mielnie. Zachwyciła mnie swoim smakiem i postanowiłam spróbować odtworzyć ja w domu. W oryginale dodatkowo w jej skład wchodził melon oraz borówki, których akurat nie dodałam. Podsmażenie fety sprawiło mi dużo trudności. Aby danie wyszło trzeba zaopatrzyć się(...)naprawdę dobrej jakości, który jest twardy i nie rozpłynie nam się na patelni. Najlepszą metodą smażenia jest głęboki tłuszcz, jednak wybrałam tradycyjną metodę z użyciem patelni i myślę, że nie wyszło najgorzej. Polecam sałatkę, choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna. Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem Składniki: około 200 g twardego sera feta dobrej jakości
Mania GotowaniaPodobno pochodzi z Rosji, u mnie prosto z bloga Filozofia smaku. Taka trochę inna nasza tradycyjna warzywna. U mnie z kiełbasą zamiast szynki. Dla mnie pyszna i to bardzo :)Salatka warzywna Olivier2 marchewki2 ziemniaki3-4 ogórki kiszone4 plastry dobrej jakości szynki (kawałek kiełbasy pysznie wędzonej)pół szklanki zielonego groszku (konserwowego lub świeżego)3-4 jajka, ugotowane
Dzieje kuchennej Wiewióryzaczęliśmy go zbierać to ostatecznie przytargaliśmy dwie spore torby! Cóż… trzeba było to jakoś przetworzyć….;) Część oczywiście została pochłonięta w tradycyjny sposób, a że na szczęście coś tam jeszcze zostało, więc przygotowałam również sałatkę… Zapraszam – oto sałatka z bobu z wędzonym kurczakiem. (Przygotowałam też pyszną, sycącą potrawkę z bobem w roli głównej, ale o tym innym
UgotujmyTo.plTradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj polecam przepis na lekką i dietetyczną sałatkę owocowo- warzywną z kurczakiem i pestkami dyni. Sałatkę polecam szczególnie osobom dbającym o sylwetkę. W zaledwie kilka chwil
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę śledziową. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 płaty matiasów, 1 słoik pieczarek marynowanych
Tradycyjna kuchnia KasiW piątkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną sałatkę warzywną. To doskonała przekąska na każdą imprezę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! SKŁADNIKI: 1 słoik selera sałatka
Tradycyjna kuchnia KasiW piątkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę warzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g
Tradycyjna kuchnia KasiW poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę śledziową z marynowanymi warzywami. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała, jako przekąska na każdą imprezę. SKŁADNIKI: 1/2
Tradycyjna kuchnia KasiW poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę. Połączenie sałaty z jajkami, chrupiącymi grzankami oraz pomidorami dało wspaniały efekty końcowy. Sałatka wyszła bardzo apetyczna. Doskonale nadaje się
Tradycyjna kuchnia KasiZapraszam na pyszną sałatkę warzywno- rybną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona, 4 ogórki
Tradycyjna kuchnia KasiFasolkę szparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku i oleju. Odchodząc nieco od tradycji proponuję podanie fasolki szparagowej z gremolatą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Gramolata jest pochodzącym z kuchni włoskiej dodatkiem do dań, przydaje im mnóstwo aromatu
Codziennik KuchennyPomysł na tę przystawkę był prosty - jak zrobić coś dobrego i się nie narobić. Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam znudziły. Natomiast nie mam cierpliwości do robienia sałatek - są wymagające, czasochłonne i kaloryczne - przez ogromną ilość majonezu! Stąd pomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek na wielkanocnym
Cooking MonsterWędzony łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Smakuje wybornie na zwykłej kanapce jak i w sałatce :) Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz
Kuchnia w opałachOkazało się, że truskawki świetnie pasują do sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek
OstryKęs