niej odkrywczego. Nic trudnego. I o to przecież chodzi! Ma być szybko, smacznie i pożywnie, bo to przecież śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podstawą dzisiejszej jest jajko i tuńczyk. Czy czegoś więcej potrzeba? Pasta z tuńczyka 2-3 jajka 1 puszka tuńczyka w wodzie 1/2 puszki kukurydzy 1-1,5 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Jajka ugotowałam(...)kukurydzę i tuńczyka, którego wcześniej rozdrobniłam na mniejsze kawałki. Całość omaściłam majonezem, przyprawiłam solą i pieprzem. Pasta z tuńczyka na bułkach własnego wypieku: bezcenne! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Sałatka z tuńczykiem Domowy majonez
bastalenaNic nie może lepiej smakować, niż surówka ze świeżej, kiszonej kapusty. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje niemal do wszystkiego. -ok
Maminek kulinarnyMorele - złote, słodkie, owocowe kulki. Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie
Smaczna Pyzatylko pojawiają się świeże warzywa zawsze robię tę sałatkę;) Przepis dostał mój mąż od kolegi i zawsze wiosną oraz latem, gdy mamy już swoje warzywa, sałatka ta gości na naszym stole. Jest naprawdę bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego lekka;) Polecam! Składniki: 3 zupki chińskie, 2 pomidory, czerwona papryka, 1 ogórek, pęczek(...)Smacznego
Z miłości do słodkościFigi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI(...)liście rukoli. Figi, mozzarellę i avocado kroimy w plastry. Układamy na przemian figi, mozzarellę i avocado. Dodajemy plastry szynki parmeńskiej. Polewamy wszystko oliwą i redukcją balsamiczną. Szybko, prosto i smacznie
kulinarnyJasałatkę w grecko – francuskim stylu z pomidorami , oliwkami , czarnym ryżem i chrupiącymi grzankami o smaku tzatziki. Niezwykłego aromatu dodaje jej lekki sos , który świetnie komponuje się z warzywami. Sałatka ta jest nie tylko fajną propozycją na kolację , ale również na imprezę w gronie przyjaciół! SKŁADNIKI: * sałata masłowa – 1 główka * pomidory – 2 szt * ogórek świeży(...)Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Oliwki kroimy na pół. Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy chrupiącymi grzankami i całość polewamy Sosem sałatkowym francuskim. Zajadamy odrazu! Smacznego
Ostra na SłodkoMoże na zdjęciu nie wyglądają te śledzie za pięknie, ale w smaku jak dla mnie są świetne :) Mama dostała przepis od koleżanki i postanowiłyśmy je
charlotte gotujePOR za mna chodzil...i por jest ;-) duży por ( biała i jasnozielona część) pol kapusty pekinskiej 3 jajka na twardo 3 ogórki kiszone 2 jabłka puszka
Z Kuchni Do KuchniDziś szybka i prosta sałatka z sezonowych warzyw, czyli samo zdrowie. Delikatny bób i chrupiąca surowa cukinia... polecam ! Sałatka: bób, cukinia Składniki na 2 porcje: 2 żółte okrągłe cukinie 1 kopiasta szklanka bobu 2 garści rucoli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili sól Wykonanie: Bób płuczemy(...)płatkami chili, dodajemy oliwę, ocet i 1 łyżkę zimnej wody. Na talerzu układamy listki rucoli, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i bób. Wszystko polewamy sosem... i gotowe ! Smacznego
Kulinarne przygody GatityPyszna sałatka z boczniaka. Polecam serdecznie. Przepis bierze udział w akcji: Boczniak rządzi, do której serdecznie wszystkich zapraszam! Sałatka z boczniaków z ryżem. Składniki: 250 g boczniaków, 3/4 szklanki ryżu brązowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, cebula, 3 ogórki kiszone, 100 g żółtego sera, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 - 3 łyżki majonezu, łyżka natki pietruszki(...)jaja kroimy w kostkę. Szczypior/pietruszkę siekamy drobno. Przestudzony ryż, boczniaki z cebulką, ogórki, ser, jajka i zieleninkę mieszamy razem. Dodajemy majonez i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Miksturowniknią swój własny przepis;) Ja robię ją tak jak nauczyła mnie moja mama:) Jest to tradycyjna sałatka jarzynowa, którą lubi chyba każdy. U nas to taka klasyka, dlatego sałatka jest obowiązkowa na wszelkich uroczystościach:) Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 marchewki, 4 jajka, 2 grube parówki, 1/2 pora, puszka groszku, 6 ogórków kiszonych, 4 łyżki majonezu(...)reszty składników. Dodać majonez, doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać. Smacznego;) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościlistki się nadymają, tworzą zielone baloniki i bach! Pękają jak bańki mydlane. To pod wpływem celulozy, która pęcznieje, a aparaty szparkowe się nie otwierają, stąd dochodzi do wybuchu. SAŁATKA Z CUKINIĄ,ROSZPONKĄ I CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. /własny;/ 1 porcja 2 garście sałaty roszponki 1/2 małej zielonej cukinii 1/2 sera camembert garść kiełków brokuła olej z pestek winogron sól, pieprz(...)sobą około 2-3 minut. Posypuję solą i pieprzem, a na wierzchy układam kawałki pokrojonego sera, który pod wpływem temperatury cudownie zmięknie i zacznie się roztapiać. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiostatnie dni lata – szkoda, że coraz częściej deszczowe. W tym roku nie miałam za dużo wolnego czasu, więc każda chwila jest dla mnie cenna. Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam szybką sałatkę, która idealnie nada się na imprezę, ale i do pracy. Połączenie to jest niebanalne, kolorowe, i zarazem pyszne. Podobną kiedyś miałam okazję spróbować, a później postarałam się odtworzyć jej smak(...)paski. Do miski dodać pokrojony makaron, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojone w grubsze plastry paluszki surimi oraz posiekany koperek. Dodać 2 łyżki majonezu. Posolić do smaku. Wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: podwójna pierś z kurczaka papryka czerwona cebula czerwona sałata lodowa puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 20 dag sera wędzonego w kawałku szczypiorek przyprawa do kurczaka
Czerwona Porzeczkakocham jabłka. I choć najbardziej lubię pieczone, to czasem na surowo również je przekąszę. Jabłka pasują do wszystkiego, do deserów - to oczywiste, ale również do obiadu, serów, kompotów czy sałatek. A Wy jak najczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się na Jabłkowy deser z malinami?" Składniki na dwie porcje: maliny 300 g jogurt naturalny 200 ml duże jabłko orzechy(...)jogurtu wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Na wierzch deseru wrzucamy ponownie świeże maliny. Całość dekorujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Gotowe pucharki wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemności