Nie bez kozery nazwałam ten chlebek imprezowym. Od jakiegoś czasu żadna impreza czy spotkanie rodzinne nie może się u nas odbyć bez tego wypieku. Zawsze robi
Zawsze głodna!SKŁADNIKI: 200 g szynki 4 jajka na twardo 4 łyżki majonezu 150 g żółtego sera pęczek rzodkiewek rzeżucha
Atlas SmakówO tradycji postnych dań wielkanocnych można by było pisać wiele, bo ile jest regionów tyle ich odmian, ale chyba wszędzie ich symbolem są śledzie. Mimo,że
Bon appetit mon amiekuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka(...)Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy. Składniki sosu: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz Śmietanę
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 duży por, puszka ananasa, puszka kukurydzy, 3 jajka, 30 dag żółtego sera, słoik selera konserwowego. 6 łyżek majonezu, płaska łyżka z curry, sól
Pobite gary BarbaryDziś przedstawiam Wam zestawienie moich ulubionych przepisów na świąteczny stół, w szczególności słodkości:) Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany
karmelowyMacie dosyć, drogich i niezbyt smacznych kupnych wędlin? Mam na to rozwiązanie! Przygotowanie własnej pieczeni, doprawionej ulubionymi ziołami, która świetnie sprawdzi się w roli wędliny na
Codzienne GotowanieBiała kiełbasa to jedna z moich ulubionych. Najbardziej oczywiście lubię tę przygotowaną w domu, gdyż zawsze jest idealna smakowo czyli taka jaką lubię :) Jednak są dni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanka makaronu w kształcie ryżu Orzo puszka kukurydzy konserwowej świeży ogórek szklarniowy 200 g szynki wędzonej (w kawałku) 2 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy
Atlas Smakówzostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już nie ma ochoty nawet patrzeć na produkty, które zjadało się ze smakiem ze świątecznego stołu. Tymczasem jest sporo patentów na to, jak przetworzyć pieczone(...)prostą potrawą typu stir fry, której podstawę stanowi ugotowane mięso wcześniej mięso. Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Wszystkie smaki świata” (Pascal 2014 r.) i poddaliśmy lekkim modyfikacjom. Przetestowaliśmy go w Wielkanoc i okazało się, że stir fry można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka
Niedzielny kucharzDziś na blogu kolejny przepis wielkanocny, więc oczywiście musi być z jajkami w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak
Kulinarne przygody GatityUdało mi się kupić a sklepie osiedlowym tortellini na nadzieniem serowym. Bo niestety na wsi często bywa, że wielu produktów po prostu nie ma. I zdarza
Ewa w kuchniSzybka i prosta przekąska, którą przygotujesz raz dwa! Takie jajeczka są smaczne, łatwe w przygotowaniu, a do tego efektownie wyglądają. Można je śmiało zaserwować na śniadanko
Kulinarny S.O.S.możemy zaczynać świętowanie! W moim domu zawsze najważniejszym elementem Wielkanocy było spotkanie przy rodzinnym stole na świątecznym niedzielnym śniadaniu. Było ono nieśpieszne, w końcu był czas, aby po kuchennych przygotowaniach nieco zwolnić i delektować się nie tylko pysznymi daniami, ale także towarzystwem współbiesiadników. Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie Wielkanoc, czyli Zmartwychwstanie Pańskie to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia(...)faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem. Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz z żurem ugotowanym na wcześniej zakiszonym zakwasie
Kulinarne przygody GatityTo następna wersja przepysznego pâté z kurzej wątróbki . Niedawno pokazywałam Wam pasztecik z tymiankiem a dzisiejszy jest z borowikami i rozmarynem. Ciężko mi powiedzieć, który lepszy
Smaczna PyzaSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * kostka rosołowa * 5 jajek * 30 dag żółtego sera * puszka kukurydzy * słoik cebulki marnowanej * 2 słoiki chrzanu * 5 łyżek majonezu * 2
Pobite gary Barbary