sałatka na słodko - 3000 przepisów (strona:149/200)

Piękno i styl – tace Madame Binier. I kilka pysznych przepisów. 218

Jeśli cenicie sobie oryginalne, piękne, stylowe produkty, które wspaniale wzbogacą każde wnętrze, a korzystanie z nich będzie czystą przyjemnością zachęcam Was do zapoznania się z ofertą

Słodkie okruszki
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 167

Świeże, w pełni dojrzałe, ekologiczne owoce są zamieniane tradycyjną metodą na powidła w lokalnej węgierskiej manufakturze. Intensywna operacja słoneczna w okresie dojrzewania owoców sprawia, że są one bardzo słodkie. Powidła z wiśni oprócz owoców zawierają niewielki dodatek ekologicznego miodu akacjowego; do wytworzenia 100g powideł używa się 300g owoców. Powidła nie zawierają dodatku cukru, pektyn ani konserwantów. Moja opinia: Nie wiem(...)osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne, składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa "skibka chleba" lub też jako dodatek do sałatek czy zup. PYSZNIE

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 132

jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej skórki do zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych(...)się bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych  sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy okazję spróbować  rzemieślniczych czekoladek Tartufo Dolce i Tarocco których  producentem jest firma  Blanghe z piemonckiej Alby. Firma powstała w 1977 roku w samym centrum Piemontu

królestwo garów
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 130

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek

Cztery Fajery
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 234

morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej   Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki) 1 łyżeczka miodu płynnego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej   Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wymieszać w miseczce wędzoną paprykę, cukier brązowy, przeciśnięty czosnek oraz listki tymianku (łodygi zachować). Przyprawić solą(...)pieca i przykrytą szczelnie odstawić, aby odpoczęła ( do 1 godziny ). Dopiero teraz pieczeń kroimy i podajemy w towarzystwie sosu majonezowego oraz Ziemniaków z cebulką dymką i korniszonami, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek

Moja Delicja
Tortilla z kurczakiem i sałatką serowo- pomidorową 188

Mimo iż dziś piątek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by podzielić się z Wami pomysłem na np. jutrzejszy obiad lub imprezowo-ostatkowe danie, którym poczęstujecie

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń z indyka z pieczarkami i zielonym pieprzem 218

ziarenka kolendry/zgniecione                   3 ząbki czosnku/zmiażdżone 2 gałązki rozmarynu 1  łyżeczka papryki słodkiej   1/3 łyżeczki ostrej papryki                 ok. 1  łyżeczka soli oraz: 300 g  świeżych pieczarek 2 łyżeczki zielonego pieprzu/ z zalewy/ 1 łyżka oliwy z oliwek(...)odrobiną śmietany lub mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję.  Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie polenta / kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/  i  zielona sałatka z dresingiem mandarynkowym

Zakamarki mojej kuchni
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 320

Jak ja lubię takie dni jak dzisiejszy. Chociaż minął jak z bicza strzelił.Gizmo nie grymasił. I dał się do ósmej wyspać.Nie zaznawszy już dawno

bastalena
Łosoś w Sosie Koperkowym 233

Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną

Słodka Strona
Biały pudding w czarnym sosie i Węgry (2) 174

pudding: 2/3 filiżanki białego ryżu + 1/3 filiżanki tapioki + 2 filiżanki wody opcjonalnie: coś do posłodzenia Składniki na sos: 1 szklanka jeżyn lub więcej kilka łyżek wody kilka łyżeczek słodkiego syropu ½ łyżeczki mąki kukurydzianej Ugotuj ryż z tapioką na wodzie. Dokładnie zmiksuj, posłodź jeśli chcesz. Przełóż do małych filiżanek, etc. i odstaw na kilka godzin do lodówki. Koniecznie wypłucz foremki wcześniej(...)kuchni). A kto chce załapać choć kilka podstawowych zwrotów, niech zajrzy tutaj . Dziękuję , dzień dobry czy do widzenia wypowiedziane przez obcokrajowca zawsze wywoływało uśmiech. Frytki, panierowany kalafior i sałatka Jakieś takie blade wszystko, ale pyszne było: gulasz warzywny i zupa z pieczonym czosnkiem Zupa cebulowa i warzywa z patelni z fetą i pieczonymi ziemniakami        I dzień

Qlinarnie i Qlinarnie
Surówka z marchewki 106

Pyszna i zdrowa surówka z marchewki i jabłka to idealny dodatek do obiadów składających się z ziemniaków, pieczonych, duszonych i smażonych mięs (szczególnie drobiu), gulaszy oraz

Zasmakuj Kuchni
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 292

przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska,  albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu(...)półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje sałatek  np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko

Kulinarny karnet Christophera
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 196

mąki razowej lub mieszanki jasnej z razową, a do panierowania krokietów np. zmielonych orzechów czy otrębów owsianych. Krokiety nie muszą być smażone, możemy je równie dobrze zapiec w piekarniku. Sałatka warzywna Składa się z warzyw, więc nie jest najgorzej. Dobrze by było, gdyby to były świeże warzywa, nie konserwowe. Do tego jogurt zamiast majonezu lub mieszanka pół na pół. Pamiętajcie(...)cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek.  Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii (250 g) to ok. 550 kcal. Jest więc dość kaloryczna, ale nie bezwartościowa. Mamy tu pszenicę, miód, bakalie i mak. Mak stanowi świetne źródło wapnia, a bakalie

Powiedz dietom nie
Tosty francuskie 167

przepisów, z jakimi się spotkałam, chleb w jajku występuje na słodko, a więc w towarzystwie musów owocowych, dżemów, miodu a nawet czekolady. Przyznam, że nigdy nie jadłam na słodko tostów francuskich, może kiedyś spróbuję... Moje ulubione to takie z roztopionym żółtym serem, z mieloną ostrą papryką i ketchupem. Może i Wam zasmakują? Składniki: 5-7  kromek czerstwego(...)minuty, uważając, żeby nie przypalić kromek. Ser nie musi całkowicie się rozpuścić na kromkach, i tak będzie miękki i gorący. podajemy z ketchupem (u mnie własnej roboty) lub z sałatką z pomidorów i szczypiorku. Uwielbiam takie śniadanko. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Włoskie bułeczki ziołowe 166

też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów. Można je również podać jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku. Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego, ponieważ lubię ich smak(...)się nie nazywać tych bułeczek mini focacciami, gdyż uważam, że focaccia to zupełnie inny rodzaj wypieku i taka nazwa byłaby myląca. Mi te bułeczki bardziej kojarzą się z brytyjskimi słodkimi bułeczkami o nazwie scones, ponieważ w podobny sposób wykrawa się je szklanką z grubo rozwałkowanego ciasta (jeżeli oglądacie programy Jamiego lub Nigelli, powinniście kojarzyć o czym mówię). Tak czy siak

Chilli Czosnek i Oliwa