sałatka jarzynowa - 1354 przepisów (strona:76/91)

Placuszki z cukinii i ziemniaków 222

ziemniaki 1 mała cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1 łyżka otrąb 1 łyżka łuskanego słonecznika Sposób przygotowania: 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody. 2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii(...)Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą   Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii

Kuchnia domowa Ani
Jablko i czerwona kapusta do sloikow 56

Składniki 3 ,5kg kapusty czerwonej 1 kg jabłek (u mnie szara reneta) 1/2 kg cebuli 1-2 papryki czerwone sparzone i pokrojone w cienkie paseczki Zalewa

w mojej kuchni
Jablko i czerwona kapusta do sloikow 64

Składniki 3 ,5kg kapusty czerwonej 1 kg jabłek (u mnie szara reneta) 1/2 kg cebuli 1-2 papryki czerwone sparzone i pokrojone w cienkie paseczki Zalewa

mojej kuchni
” Pekinka ” , prosta , pyszna surówka 129

„Pekinka ” prosta , pyszna surówka Surówka , to niemal , nieodłączny element obiadu , chociaż u nas , częściej jest zastępowana przez gotowane warzywa . Moi chłopcy nie są fanami

Ogrodnik w podróży
Surówka z pora 134

Surówka którą zrobimy w 5 minut. Jest bardzo dobra do obiadu. Jestem miłośniczką pora i zjadam go na wiele sposobów bo jest zdrowy. Polecam samemu zrobić

wesoła kuchnia
Zupa grzybowa z kaszą krakowską 134

Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub

Korniszonki
Surówka Colesław 106

Bardzo smaczna surówka z białej kapusty, cebuli i tartej marchewki. Większości pewnie bardzo dobrze znana. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić

Smaki Na Talerzu
Surówka z białej kapusty (jak w barze chińskim) 109

Cześć! Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego baru.  Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze

Pieprzyć z Fantazją
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 126

musiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda mi było jednak go wyrzucić, więc po namyśle postanowiłam zrobić wegańskie gołąbki. Przy okazji wykorzystałam niewielką główkę młodej kapusty, która czekała cierpliwie na swoją kolej, ale do zupełnie innego(...)wodzie. Przestudzić. Z kapusty pooddzielać liście, ściąć grube nerwy. Liście sparzyć. Gdyby kapusta była mocno zbita, wtedy należy ją sparzyć we wrzątku w całości. Marchew obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Papryczkę chilli posiekać bardzo drobno. Wielbiciele ostrych smaków mogą posiekać ją razem z pesteczkami. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę lub nieduże piórka. Na patelni rozgrzać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wytrawny tort chlebowo-serowy 330

żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może(...)musi być dość dużo, bo chleb będzie z niego ciągnął wilgoć i musi dobrze przesiąknąć wszystkimi smakami. Jak zrobić krem rzodkiewkowy?   Rzodkiewki dokładnie umyłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posoliłam odrobinę i odstawiłam na 10-15 minut. Po tym czasie wiórki odcisnęłam z soku. Cebulę czerwoną obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam na sitko

Smaczna Pyza
Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim) 107

Cześć! Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego lub wietnamskiego baru.  Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą

Pieprzyć z Fantazją
Leczo z kurczakiem i pieczarkami 79

dodałam do niego również kukurydzę, która nadaje całości słodyczy i odrobiny chrupkości. Przy okazji, czy wiecie, że kukurydzę z puszki można mrozić? Bardzo polecam ten sposób, jeśli po przygotowaniu sałatki zostanie Wam kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek(...)pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek

Lekcje w kuchni