Mięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte(...)Quinoa, jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili
mojewypiekiinietylkobakterie zamieszkujące ludzki organizm uodparniają się wówczas na antybiotyki, więc trudno będzie je zlikwidować, stosując te same leki. Antybiotyki niszczą ponad sto pożytecznych gatunków bakterii jelitowych, wpływając na rozwój grzybów (candida), które wywołują bardzo groźne schorzenia. Jak dbać o jelita? Po pierwsze zdrowo się odżywiać i sięgać po produkty bogate w bakterie probiotyczne. Jednym z naturalnych probiotyków są kiszonki(...)czasie odkręcamy słoiki, zbieramy biała pianę zgromadzoną na wierzchu. Przecedzamy buraczki. Woda może stanowić zakwas do barszczyku, buraczki posłużą również jako składnik tej zupy lub ćwikły czy innej sałatki. Tak przygotowae buraczki mogą być przechowywane w lodówce do 6 miesięcy. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiumamy październik ! To między innymi czas kolorowych papryk, pękatych bakłażanów, różnokształtnych dyni i oczywiście grzybów. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na blogu. Z warzyw tych robię różnego rodzaju pasty, zapiekam je, czy też zamykam w słoikach. Oto prze Wami pyszna pasta z czerwonej papryki dla leniwych. Czemu nazwałam ją dla leniwych ? Bo z reguły(...)Fitosterole ~ Papryka w kuchni Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki
Kulinarne przygody GatityGołąbki to jedna z moich ulubionych potraw. Staram się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś
Codzienna kuchnia niecodziennaPowinno się mnie odcinać od środków masowego przekazu podczas PMS, pełni i halnego. A jak jest combo, czyli wszystko razem, powinno zamykać się mnie w szafie
ladykitchentrudniejsza, że w poszczególnych regionach Grecji znane są pod różnymi nazwami. Niektóre osoby rozpoznają właściwe rośliny po wyglądzie, choć mogą nie znać ich nazwy. Jak w Polsce ze zbieraniem grzybów - lepiej nie zbierać horty nie mając odpowiedniej wiedzy, lub nie będąc w towarzystwie kogoś doświadczonego – niektóre jadalne rośliny mogą być bardzo podobne do gatunków trujących. Inne można spożywać, ale tylko(...)kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta
Chilli Czosnek i OliwaCzasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois. Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów(...)czasie dojrzewania utrzymywana jest temperatura 13°C, a sery co dwa dni przewraca się na drugą stronę i dodatkowo przemywa ich skórkę solanką, co zapobiega rozwojowi niepożądanych grzybów. Dojrzewanie trwa od 14 do 21 dni, zależnie od wielkości sera. Munster francuski jest jednym z niewielu serów, które dojrzewają odwrotnie, od wewnątrz na zewnątrz. Francuski Munster
gutfut